Rehberlik

Kitap Okumama Alışkanlığı Kazandırma Yöntemleri

Sevgili okuyucular, yazının başlığına dikkatli bakmadıysanız başlığı kitap okuma alışkanlığı kazandırma yöntemleri olarak görmüş olabilirsiniz. Oysa başlığımız tam da kitap okumama alışkanlığı kazandırma yöntemleridir.

Böyle bir başlığı tesadüfen seçmedik. Yıllardan beri çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışıyoruz, ancak bir türlü bu konuda başarılı olamadık. Gelişmiş Batı ülkelerinde bir kişi günlük ortalama yarım saat kitap okurken biz de bu oran bir dakikayı bile bulmamaktadır.

Nasrettin Hoca fıkrasında anlatılır: Hoca ne derse oğlu tam tersini yapıyormuş, Nasrettin Hoca da oğlunun yapısını çözdükten sonra oğluna yaptırmak istediklerinin tam tersini söylemiş.  Mademki yıllardan beri çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandıramadık öyleyse biz de kitap okumama alışkanlığı kazandırmaya gayret ederiz.

Kitap Okumama Alışkanlığı Kazandırma Yöntemleri

  • Emirler yağdırın. Kıymetli velilerimiz, çocuklarımızın yapmaktan en nefret ettikleri şeyler emredilerek söylenilen şeylerdir. Çocuklarınızın kitap okuma eyleminden ömür boyu nefret etmelerini istiyorsanız onlara sürekli olarak kitap okumalarını emredin.
  • En sevmedikleri konular hakkında okumalarını sağlayın. Diyorsanız ki çocuğum kitaptan nefret etsin ve ölünceye kadar kitabın yüzünü açmasın; bu durumda yapmanız gereken onlara ilgi alanlarının dışında ve sayfa sayısı olarak ta çok fazla olan kitapları okutun.
  • Siz eğlenirken onlara kitap okutun. Çocuklarım kitap okumasın, okumak zahmetli bir iştir, insanı yorar. Kısa yoldan hayata atılsın diyorsanız televizyon seyrettiğiniz veya ailecek mutlu olduğunuz bir anınızda onlara kitap okumaları konusunda baskı yapın. Onlara uyguladığınız bu çifte standart karşısında milyarlar verseniz bir daha kitap okumazlar.
  • Olumsuz örnek teşkil edin. Onlara sürekli olarak kitap okumanın faydalarından bahsedin, ancak siz bir defa olsun kütüphanenizde bulunan kitapları karıştırmayın. Böyle yaparsanız çocuğunuz tam bir kitap okuma özürlü olacaktır.
  • Alış verişlerde kitap almayın. Hem kitap okumanın ne kadar önemli bir şey olduğunu anlatın hem de birlikte alış verişe gittiğinizde kitap reyonunu pas geçin. Alış veriş merkezlerinde oyun eğence platformlarını gezin, yiyin, için, eğlenin ancak eve gelir gelmez onların kitap okumalarını bekleyin.
  • Çocuklarınıza şantaj yapın. Günlük hayatta koşup yoruluyorsunuz yoğun iş sonunda evinizde başınızı dinlemek istiyorsunuz ancak çocuklarınız sizin ruh halinizi anlamıyorlar ve başınızda gürültü yapıyorlar. Böyle bir durumda çocuklarınıza kitap oku diyerek mobing yapabilirsiniz, hem çocuklarınız başınızdan uzaklaşır rahat edersiniz hem de bir daha kitap okumazlar böylelikle kitap okumama alışkanlığı da kazandırmış olursunuz.
  • “Biz neydik be!” lafını çok kullanın. Çocuklarınıza kitap okumaları konusunda baskı yaparken, şimdi okumaya fırsat bulamıyorum, fakat çocukken “Biz neydik be!’’  ne okurduk gibi cümleler kullanın ki, onlar da bir daha kitap okumasın.

Sevgili okurlar, meşhur bir söz vardır: ”Aynı şeyleri yapıyorsan; aynı sonuçları elde edersin.” diye. Gerçekten yıllardan beri aynı yöntemlerle kitap okuma alışkanlığı kazandırmaya, çalışıyoruz ancak başarılı olamıyoruz. Bir de kitap okumama alışkanlığı kazandırma yöntemlerini deneyelim belki de bu yöntemle başarı sağlayabiliriz.

Yazdır

Yazar hakkında

Fatih Pınar

Yorum yap