Çalışma Kitapçıkları

Fiilimsilerle İlgili Etkinlikler 8

FİİLİMSİLERLE İLGİLİ ETKİNLİKLER 8

1.ETKİNLİK
Aşağıdaki cümlelerde isim fiil varsa karşısına cümlenin başına D, yanlışsa Y yazınız.

1Dünyada insana en çok azap veren şey, meşrebine uymayan kişilerle beraber olmasıdır.
2“Nietzsche, babası öldüğünde değil, Wagner’le bozuştuğunda değil, Salome tarafından reddedildiğinde değil, bir atı kırbaçlanırken gördüğünde çıldırmıştı. Filozofik yaşamın sırrı bu; kendi acını değil, başkasının acısını görebilmek ve o acıyı kendi acına yeğ kılmak…”
3“İnsanların maddi durumları veya sahip oldukları şeyler bugüne kadar hiç ilgimi çekmedi. Ben daha çok oturup kalkmasını bilmesine, kültür seviyesine, nezaketli olmasına, eğitim seviyesine, vicdanına, merhametine dikkat ediyorum. efendilik ve iyi niyet beni o kadar etkiliyor ki.”
4Üç tutku yönlendirdi hayatımı: Sevgi açlığı, bilgi arayışı ve başkalarının acılarına yönelik dayanılmaz bir merhamet. Aşk ve bilgi göklere yükseltti ama merhamet her seferinde çekip yere indirdi beni.
5Keşke anıları da parfüm gibi şişeleyebilen bir şey icat edebilselerdi. Hem kaybolmaz hem de bayatlamazlardı. Ne zaman istersem, şişenin kapağını açıp anıları baştan yaşayabilirdim o zaman.
6Ne zaman öleceğimizi bilmediğimiz için hayat hiç bitmeyecekmiş gibi gelir. Ama hiçbir şey çok tekrarlamaz kendini. Dolunayın çıkışını daha kaç kez izleyebileceksiniz? Belki yirmi. Ama yine de her şey sonsuzmuş gibi gelir.
7Gez ve kimseye söyleme; gerçek bir aşk hikayesi yaşa, kimseye söyleme. Mutlu ol, kimseye söyleme; insanlar güzel şeyleri mahveder.
8Artık susmanın çok iyi olduğunu düşünüyorum. Zira kelimeler, insanın duyduğu şeylerin hepsini anlatmaya yetmiyor.
9“Bir kahvenin tadını, bir insan sesi değiştirebilir. Berbat bir günü, bir insan yüzü güzelleştirebilir. Acı bir haberi, bir insan sözü hafifletebilir. Mutlu bir anı, bir insan daha mutlu yapabilir. İnsan insana lazımdır. Ama insan insana…”
10“Psikiyatriste gerçek hastalar gitmez, gerçek hastaların hasta ettikleri kişiler gider.” diyor Freud. Gibson da onu şöyle destekliyor: “Kendinize depresyon ya da itibar kaybı teşhisi koymadan önce çevrenizdekilerin aşağılık insanlar olmadıklarından emin olun.”

2.ETKİNLİK
Aşağıdaki cümlelerde sıfat fiil varsa karşısına cümlenin başına D, yanlışsa Y yazınız.

1Ne hoş bir güzelliği vardır, hafif adımlarla dünyadan gülümseyerek geçenlerin.

 

2İnsanlara, onları size nankörlük yapmaya mecbur bırakacak kadar büyük iyiliklerde bulunmayın.
3-Neden gözün kapalı yürüyorsun?
-Bütün yolları ezberledim.
-Ama düşebilirsin.
-Bütün düşüşleri de ezberledim.
4Yaşayan veya hayatta olmayan birisiyle akşam yemeği yiyebilecek olsanız, kimi seçerdiniz?
5-Neden üzgün görünüyorsun?
– Çünkü bana sözcüklerle konuşuyorsun, bense sana duygularla bakıyorum.
– Seninle gerçek bir iletişim kurulamaz. Asla fikirlerin yok, hep duygular.
– Bu doğru değil. Duyguların içinde fikirler var…
6Sen, kitaplar olmadan yapamıyorsun. Sana seni sevdiğimi söylesem, kitapta var mıdır diye açıp bakarsın. Sana göre sadece yazılmış olan doğrudur. Aramızdaki uçurum bu.
7Neden insanlar sürekli konuşmak zorunda? Belki de bu kadar çok konuşmamalı, hayatı sessizce yaşamalıyız. Ne kadar çok konuşursak, kelimeler de anlamlarını o kadar yitiriyor.
8Merak. Birine karşı, ansızın, bir merak duymaya başlarsınız, korkunç bir merak. Onu tanımak, onunla doğmak, dünyaya onunla yeniden gelmek tek amacınız haline gelir. Aşka en uzak cümle, senden nefret ediyorum değil, bilmek istemiyorumdur.
9Dünyada çok kadın var, kimileri de çok güzel ama ben, her bir hattı, hatta her bir kırışığı bana hayatımın en büyük ve en tatlı anılarını hatırlatan bir yüzü bir daha nerede bulabilirim?
10Cam kırıkları gibidir bazen kelimeler, ağzına dolar insanın. Sussan acıtır, konuşsan kanatır.

3.ETKİNLİK
Aşağıdaki cümlelerde sıfat fiil varsa karşısına cümlenin başına D, yanlışsa Y yazınız.

1Neden insanlar sürekli konuşmak zorunda? Belki de bu kadar çok konuşmamalı, hayatı sessizce yaşamalıyız. Ne kadar çok konuşursak, kelimeler de anlamlarını o kadar yitiriyor.
2İnsanlarla o kadar içten birlikte oluyoruz ki, bunun yaşam boyu sürecek bir bağ olduğunu sanıyoruz ve onlar birden bir anda gözden ve gönülden ıraklaşıyorlar, gerçek bu.
3Bana ne kadar kötülük yapılırsa yapılsın kimseye saygısızca gitmedim. Aram bozuk olsa bile birinin bana ihtiyacı olsa hiç düşünmeden giderim ama görüyorum ki saygının sevginin hatta şefkatin bile iyileştiremeyeceği insanlar var.
4Kendinize eş seçerken, ne kadar güçlü olduğuna değil, sizin için ne kadar mücadele edeceğine bakın. Güç herhangi bir zamanda kaybedilebilir, ama mücadele sevgi var olduğu sürece devam eder.
5Rüzgârı kim görmüş? Ne sen, ne ben. Fakat yapraklar titredikçe yerlerinde, bilirsin rüzgârın oradan geçtiğini.
6İnsanlar arasında kendi gözüyle gören ve kendi yüreğiyle hissedenler çok azdır.
7Uykuya dalarken, uykuda ölen insanlar olduğunu hiç düşünmedin mi? Dişlerini fırçalarken, işte tamam, bu son günüm demedin mi hiç? Çok süratle, hem de çok süratle hareket etmek gerektiğini, çünkü zamanın kalmadığını hiç hissetmedin mi? Ölümsüz mü sanıyorsun kendini!
8Bir adım daha atamayacak kadar yorulduğumu düşündüğümde Hume’un şu sözü aklıma gelir: “Eğer burada durup daha ileri gitmeyeceksek, niçin bu noktaya kadar geldik?”
9Haftada 3.5 saat kitap okumak ömrü uzatıyor, günde 6 dakika okumak ise stresi azaltıyormuş. Hollanda’daki kitap haftasında, kitap alanlar, o hafta için özel yazılmış bir kitaba ücretsiz sahip oluyorlar ve kitabı metroda gösterince bilet almaya gerek kalmıyor.
10Sevgili Anna, en güvendiğin insanlardan kötülük görüp üzülmen güçsüz biri olduğun anlamına gelmez. Fizik kurallarına göre; sırtını dayadığın bir nesne birdenbire giderse sen de o yöne doğru devrilirsin. Yani bunun güçsüzlükle alakası yok.

4.ETKİNLİK
Aşağıdaki cümlelerle ilgili yargılar doğru ise D, yanlış ise Y yazınız.

1“Yolda görsen sırtından tanıyacağın insanı gün geliyor yüzüne bakarken tanıyamıyorsun.” cümlesinde sıfat fiil olan sözcük sıfat tamlamasının tamlayanı görevinde kullanılmıştır.
2“Her halini anlatan değersizleşir. Herkese güvenen yolda kalır. Her sırrını açığa vuran yalnızlaşır. Her meziyetini ortaya döken tükenir. Her bildiğini söyleyen cahil addedilir.” Tırnak işareti içerisindeki cümlelerin hepsinde sıfat eylem kullanılmıştır.
3“Sinema hiçbir şeyi değiştiremez; ama insanların birçok şeyi anlamalarını sağlar. Dünyayı değiştirecek olan şey filmler değil, o filmleri izleyen insanlardır.” tırnak işareti içerisindeki cümlelerde ikiden fazla sıfat fiil yoktur.
4-Seni seviyorum.
-Beni sevdiğine dair kanıt göster?
-Kanıt inancı öldürür. Eğer kanıt gösterirsem seni sevdiğimi bilirsin. Ben seni sevdiğimi bilmeni değil, seni sevdiğime inanmanı istiyorum.
-Neden?
-Çünkü bilmek beyinle, inanmak kalple yapılan iştir.Yukarıdaki cümlelerde zarf eylem kullanılmamıştır.
5-Biliyor musun, insanları öldürüyorum Portuga.
-Bunu nasıl yapıyorsun Zeze?
-Onları unutarak.
Yukarıdaki cümlelerde zarf eylem kullanılmamıştır.
6“Ama ben zekanın tek başına hiçbir anlam taşımadığını öğrendim; sevgi ve şefkat eli değmeyen zeka ve eğitim beş para etmez.” cümlesinde isim fiil kullanılmıştır.
7“Bazılarının, sadece normal olmak için ne büyük çaba sarf ettiğini kimse fark etmiyor.” cümlesinde hem isim fiil hem sıfat fiil kullanılmıştır.
8“Kendinle mutluysan, kimseyle derdin olmaz.” cümlesinde sıfat eylem kullanılmıştır.
9“İnanın size değil kastımız, cahille muhabbeti kestik.” cümlesinde sıfat fiil kullanılmıştır.
10-Kitap okuyor musunuz Bay Anderson?
Okumuyorum, eksikliğini de hissetmiyorum.-Ama biz hissediyoruz.Yukarıdaki cümlelerde fiilimsi kullanılmamıştır.
Edebiyatsultani.com başarılar diler.

fiilimsilerle-ilgili-etkinlikler-8 indir.

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap