Aşağıda verilen tiyatro metnine göre 1 ve 2. Soruları cevaplayınız.
KÖYLÜ MÜŞTERİ —Merhamet edin efendim!
REİS BEY —Sen de mi öğrendin bu lafı? (Otel Kâtibiyle taşralı müşteriye doğru) Ne kelimeler ne duygular var; öğretemiyoruz da sıra merhamete geldi mi herkes ezbere biliyor. Ağızların iğrenç sakızı!
OTEL KÂTİBİ —Merhamet suç mu efendim?
REİS BEY —(Gayet sert) Hem de idamlık… (Reis Bey merdivenden çıkar. Arkasından köylü müşteri… Otel kâtibi ve taşralı müşteri, merdivene doğru, dimdik… Çıkanlar kaybolur. Taşralı müşteri, otel kâtibine döner.)
TAŞRALI MÜŞTERİ —Taştan mı, demirden mi bu adam?
OTEL KÂTİBİ —Makine adam… Kanun makinesi… Tek yanlışsız çalışır.
TAŞRALI MÜŞTERİ —Hiç acıdığı olmaz mı?
OTEL KÂTİBİ —Acımak mı? Ne diyorsun sen? Bir gece bu otelde bir intihar vakası oldu. Reis’in yattığı katta, genç bir üniversiteli kendisini tavana astı. Bütün otel ayağa kalktı. Onun tüyü bile kıpırdamadı. Gelen polislere, odamda yazımı yazıyordum dedi; on günlük uzaktaymışım gibi hiçbir şeyden haberim olmadı, dedi. Her gece olduğu gibi üst üste kahvelerini içti, yazısını bitirdi, uykusunu uyudu. Sabahleyin savcı, ölünün yüzünü açıp bin bir rica ile ona gösterdiği zaman şu sözü söyledi; “Benden merhametin öldürdüklerine merhamet beklemeyiniz!” Bu sözü, kulağımdan hiç gitmez.
TAŞRALI MÜŞTERİ —Merhametin öldürdükleri ne demek?
1. Yukarıda verilen metnin konusunu ve temasını yazınız.(2×5=10P)
2. Yukarıdaki tiyatrosunda geçen aşağıdaki cümleleri yorumlayınız. (10P)
“Merhametin öldürdükleri”:
“Ağızların iğrenç sakızları:
3. Aşağıdaki parçada yer alan yazım yanlışlarını bulunuz ve yazımın doğrusunu belirtiniz.(5×2=10P)
Yüzünü eşkieşki buruşturup rahatsız olmuş gibi bir kaç adım geriledi. Benim belleğim bu sokaklardan oluşur evlat, dedi sonrada. Belleğimi yoklamam için sokaklara çıkıp adımadım dolaşmam gerekir. Ama bunu pekâlâ sende yapabilirsin, öyle değilmi? Bu cümlede geçen yazım yanlışlarını bularak doğrusunu aşağıdaki boşluğa yazınız.
4. Aşağıda verilen cümlelerde düşüncenin akışını bozan cümleyi bulup parçanın altına akışı bozan cümleyi yazınız. (10P)
Üç yıl önce aramızdan ayrılan Oktay Akbal ile 1990’lı yılların sonlarında tanıştım. Yumuşak huylu, genç yazar adaylarına yollarını aydınlatabileceğini düşündüğü öğütler vermeyi seven bir kişi olmasının ötesinde yazar egosu dediğimiz, çoğu okurda düş kırıklığı yaratan kibirden olabildiğine uzak bir insandı diyebilirim. Günümüzün özellikle genç yazarları âdeta burnundan kıl aldırmıyor, şöhretin ışıltısına kapılarak kibirleniyorlar. Zor koşullarda birkaç sayı çıkabilen bir edebiyat dergisi için kendisiyle röportaj da yapmıştım. Sorulara oldukça kısa hatta sorulan soruyla pek de ilgisi olmayan cevaplar vermişti. İyi bir denemeciydi ama röportajda beklediğiniz uzun ve doyurucu yanıtları alabileceğiniz bir yazar değildi; kim bilir hangi bilinmez nedenlerle ketumluğu tercih ediyordu.
5. Aşağıda verilen eserlerin karşılarına sanatçılarını yazınız. (5×3=15P)
Gün Olur Asra Bedel:
Cevdet Bey ve Oğulları:
Yılanların Öcü:
Dudaktan Kalbe:
Kara Kitap:
6. Parantez içlerine uygun noktalama işaretleri getiriniz.(5×2=10P)
Kendini ilerletmeyi başaran çeşitli birimlerden oluşan maddelere aktif madde denir( ) Doğada aktif maddelerin pek çok örneği vardır ( ) kuş sürüleri ( )göç eden hücreler( ) bakteriyel süspansiyonlar ( )
“Denemeler” adlı eseriyle klasik kuşkuculuğu yeniden gündeme getiren sanatçı, bilgiyi keşfetmenin yeni yollarını bulmak için çabaladı. Üç cilt olan bu eserinde dayanışma, insan sevgisi, özgürlük, iyimserlik ve okuma alışkanlığı üzerine özgün yazılar kaleme aldı. Yazar, eserinde yeni bir eleştiri anlayışı getirmiştir.
7. Yukarıda anlatılan sanatçı kimdir?(10P)
8. Gurbet konulu bir deneme yazınız.Yazınızda noktalama işaretlerine ve yazım kurallarına dikkat ediniz. (25P)
12.sinif turk dili ve edebiyati 2.donem 2.yazili sorulari M grubu indir.