Eğitimle İlgili Yazılar

Çocuğunuzu Nasıl Övmelisiniz?

Anne babalar çocuklarının bazı davranışları yapmasını isterken bazı davranışlardan da vazgeçirmek isterler. Çocuklarımız iyi bir şey yaptığında çoğumuz sıklıkla onları överiz ancak pek azımız etkili bir araç olan övgüyü doğru kullanır.
Övgü, onaylamak anlamına gelir. Çocuğunuzu ya da onun bir davranışını övdüğünüz zaman, onaylıyorsunuz demektir. İki tür övgü vardır:
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız bilinçsiz övgü
Bir davranışı değiştirmek için kullandığımız bilinçli övgü

Çocuğunuzun bir davranışı (ör. ders çalışmak, yatağını toplamak) yapmasını sağlamak istediğinizde, ya da bir davranıştan (ör. tablet/ telefon, ısırma/vurma) vazgeçirmek istediğinizde kullanabileceğiniz gerçekten iyi bir araçtır.

Övgü, alışkanlık inşa etmek için gerçekten iyi araçtır; ancak tek bir araçla ev inşa edemeyiz.

Övgüyü nasıl kullanabilirsiniz?

Önce hangi davranışı değiştirmek istediğinizi net olarak belirleyin.

Hangi davranışı yapmasını istiyorsunuz?

Hangi davranıştan vazgeçmesiniz istiyorsunuz?

Övgü ne zaman yapılmalı? Övgü davranıştan hemen sonra yapılmalıdır. Sabah gördüğünüz bir davranışı övmek için akşamı beklemeyin.

Davranış gerçekten yapılmış olmalı. Ödevini yaptığı için övecekseniz ödevin bittiğinden ve özenli yapıldığından emin olun.

Överken yapılan yanlışlar:
Sadece övmek için övmeyin, boş övgüden kaçının.
Çocuğu övmeyin, davranışı övün.
Sen harikasın demek inandırıcı olmaz ve kötü hissettirir. Koşulsuz sevdiğinizi gösterin, sevginizin övdüğünüz davranışa bağlı olduğunu ima etmeyin.
Davranışı “Sen böyle yaptığında biz mutlu oluyoruz.” şeklinde kendinize odaklamayın. Onu övdükten sonra “Neden her zaman böyle yapmıyorsun?” diyerek kendi övgünüzü öldürmeyin.

Siz övgüyü hangi durumlarda kullanıyorsunuz?

Çocuğunuzu överken yaptığınız yanlışlar neler?

Yorumlara yazın.

Sorunuz varsa bana yazabilirsiniz.

Yazdır

Yazar hakkında

Dr. Mehmet Nuri Öztürk

Eğitim üzerine düşünceler, Yenilikler, Eğitim Uygulamaları, Eğitimde İyi Örnekler, Öğretmen Eğitimi, Öğrenme, Etkili Öğrenme, Hızlı Okuma, LGS sınavı, Verimli Ders Çalışma, Eğitimde Mobil Araçların ve Sosyal Medyanın Kullanılması konularında yazar.

Yorum yap