Testler

Yazım Kuralları Test 14

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A) Bir arabanın motoru, onun ilerlemesini sağladığı gibi, ihtiyaçlar da insanın bilgi ve teknolojisinin ilerlemesinde motor işlevi görür.
B) Hastalıkların tedavisi için yapılan araştırmalar, bir yandan vücudumuzu ve işleyişini daha iyi tanımamızı ve anlamamızı sağlarken, bir yandan da bize ne kadar değerli bir sağlık nimeti verildiğini görmemizi sağlamaktadır.
C) Oynadığı kumlukta suç üstü yakalanan bir çocuk ürkekliğiyle kaçıvermiş, ortadan kayboluvermiştir.
D) Gündüzün değerini gece ile, yiyeceklerin lezzetini açlık ile, sıcağın rahatlığını ise soğuk ile anlayabiliyoruz.
E)Öğretmenler dengeli ödev verdiğinde ve öğrenciler ödevini günlük yerine getirdiğinde ve veliler aktif rehberlik yaptığında ödevler istenmeyen çalışmalar değil, öğrenmeye katkısı olan çalışmalara dönüşecektir.

2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A) Tıbbın bir sanat olması, hasta ile birebir insani ilişki kurma gereksinimi, standart hastalıklar yoktur her hasta ayrı değerlendirilmelidir ilkelerinden hareketle söylenebilir ki; robotların, doktorların yerini alması çok uzak bir ihtimal.
B)Hastanede yatan hastalara bazen hatalı dozda ilaç verilebilmekte, bazen de yanlış ilaç verilmekte hatta ilaç verilmesi atlanabilmektedir.
C) ABD’de birçok hastanede standart olarak uygulanan barkodlu yöntemde, önce hastanın bileğindeki barkod sonra da ilacın barkodu okunduktan sonra ilaç veriliyor.
D) Yapılan çalışmalarda bu yöntemin, insan hatalarından kaynaklanan yanlış ilaç verilmesini %40-60 oranında azalttığı tespit edilmiş.
E) Genç, kimliğini tanımlamış ve kişilik tanımlaması belli ise sağlıklıdır ama kimlik krizi varsa, “Ben kimim? Nereye yönelmeliyim?” sorularına cevap bulamamışsa o kişi ergenlikten çıkamaz, huzurlu olamaz, okulunu bitirse bile çevresiyle sağlıklı ilişki kuramaz.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A) Basit cümlelerin, basit ifadelerin çok tekrarlanarak, adeta ezberlenmesi dil öğreniminin esasını teşkil eder.
B) Dilin doğuştan sahip olunan bir yetenek mi olduğu yoksa sonradan mı kazanıldığına ilişkin eskiden beri bir tartışma vardır.
C) Çocuğun zekâsı yeterli olduğu halde öğrenme konusunda kendisini yetersiz hissedince beyindeki stres hormonu fazla salgılanır ve öğrenme etkilenir.
D)Çocuğun ağabeyleri, ablaları ders çalışıyorlar ise, evde zihinsel bir uyarı var ise, çocuk erken yaşta okul olgunluğuna erişir.
E) Hayatımızda hiç farkına dâhi varmadan çalıştırılan pankreas organımızın önemini belki de en iyi Tip I diyabet hastaları bilir.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A) Dil gelişimi, normal bir kapasitesi olan herkeste gerçekleşir ve insanlar da genellikle bilincinde olmadıkları karmaşık kurallara uyarlar.
B) Çocuğun yürümesi, dik durması, sinir sistemi gelişimi normal ise bu zekânın motor bölümünün geliştiğini gösterir.
C) Zihinsel bölümün gelişmesini anlamak için de çocuğun konuşması ve göz teması kurması, anlaması, eşyayı, nesneleri tanıması, bazı oyunları öğrenmesi, konuşulanları anlayıp mimik ve jestlerle tepki verebilmesi gerekir.
D) İlk iki saat içinde tekrar yapıldığı takdirde ve daha sonrada soru çözerek devam edilirse bilgilerin %90 civarı kalıcı olacaktır.
E)Beynimizin stres altında olması, otonom sinir sistemine ve bütün organlarımızın faaliyetine olumsuz etki yapacaktır.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A) Günümüz psikiyatrisinde insanın düşünce biçimini ve duygularının sınırlarını belirleyen somut parametreler geliştirilmektedir.
B)Bir toplumun da aynı şekilde kültürel kimliği tanımlanmamışsa, kültürel kimlikle ilgili tanımlamalar değiştirilmişse yada kültür şoku yaşıyorsa, bireyin kültür şoku yaşaması gibi toplumun da gelişmesi durur.
C)Yolculuklar görünürde yorgunluk olsa da aslında ruhu dinginleştirir, gönlü ferahlatır, stresi azaltır, yaşama heyecanını artırır, hayata ve olaylara olumlu bir bakış açısı kazandırır.
D) Günümüzün önemli araştırmacılarından James Pennebaker, uzunca bir zamandır duyguları yazarak veya dile dökerek ifade etmenin hem ruh hem de beden sağlığını nasıl olumlu bir şekilde etkilediğini bilimsel çalışmalarla gösteriyor.
E) Bir kişinin kan basıncı, ebeveynlerinin ölümü hakkında konuşmaya zorlandığında yükselebilir, oysa bir başkası aynı konuya migren baş ağrısı göstererek tepki verebilir.

6. (I) Kültürlerin korunmasında dil ve din ayağının öneminin farkına varan ülkelerden Fransa 1994 yılında, dünyada ve ülkesinde yayılan İngilizceye karşı bazı önlemler aldı. (II) Fransız kültürünü korumak amacıyla alınan tedbirler arasında Fransızcayı korumak ön planda yer aldı ve İngilizceye karşı kanun çıkardı. (III) Bütün sözleşme ve yazışmaların Fransızca yapılma zorunluluğunu getirdi. (IV) Fransızcanın kullanılmasını bütün sözleşme ve yazışmaların yanısıra hizmet, ürün ve malların adlandırılması, sunumu, kullanma kılavuzu, garanti koşullarının kapsamı, tarifinin yanı sıra fatura ve makbuzlar için de zorunlu hale getirdi. Benzer bir uygulamayı Almanya’da da görebiliriz
Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A) I     B) II     C) III    D) IV

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A)Seviyeli, başarılı ve mutlu yaşamak öncelikle bizim vereceğimiz kararlara bağlı olduğuna göre, dünyayı değiştirmek yerine kendimizi değiştirmeye öncelik vermeliyiz.
B)Strese alkolle karşılık verme alışkanlığı olan İngiliz toplumunda, alkole bağlı hastalıların yıllık maliyetinin 1,7 milyar sterlin olduğunu kaynaklar bildirmektedir.
C)Bir şeyin olduğunu gördüğümüz zaman, doğal olarak bunu önceleyen olayın ne zaman olduğuna bakıyoruz, son birkaç dakika, en fazla birkaç saat içinde ne olmuştu?
D)Eğer arabanız bataryası “öldüğü” için çalışmazsa bataryanın ölümünü dün geceki soğuk havaya ya da tepe lambasını kapatmayı unutmanıza bağlamanız olasılığı oldukça yüksektir.
E) Bir toplum için evler ne anlam ifade ediyorsa kültürler içinde kimlik odur.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A) Evde çok özgür, liberal büyümüş bir öğrenci, okulda otoriter bir öğretmene düştüğü zaman kendini yetersiz hissedebilir. İçine kapanır ve öğrenme güçlüğü çeker.
B) Stresin ölçülemeyen zararları; verim düşmesi, zaman kaybı, yanlış karar alma, yönetim etkisizliği, kişiler arası ilişkilerde gerginlik, kaza riski, performans düşüklüğü gibi sonuçlardır.
C)Alzheimer hastalarında beyinde kimliklerinin yazıldığı özgeçmiş bozulmuştur.
D) Zihin karışıklığı, unutkanlık, dalgınlık, uykusuzluk, aşırı yeme, iştahsızlık, ağlama, depresif olma, sinirlilik, öfkelilik, sıkıntı, huzursuzluk gibi belirtiler stresin beyin kimyasında doğrudan geliştirdiği hastalık belirtileridir.
E)Seyahatler, rutin hayatın koşuşturmasından kurtulamayanlar için, şahsi ve aile hayatını, çevresindeki insanlar ve diğer varlıklarla, hatta kâinatla ilişkilerini düşünmek, değerlendirmek, farklı bakış açıları geliştirmek ve geleceği planlamak için çok değerli birer fırsattır.

9.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A)Bu şekilde, hayatı boyunca başkasının güzelliğine güvenmiş kadınlara değil de kendi güzelliğine güvenmiş kadınlara benziyordum.
B) Yapı itibariyle kanın içindeki hücre çıkarıldığında geriye kalan ve plazma adı verilen sıvının %90-92’sinin, içeriği her bir çocuğun ihtiyacı için özel olan anne sütünün %87’sinin, normal sütün en az %81’inin, dünyanın %75’inin, insan vücudu ve başta hayvanlar olmak üzere birçok canlının ise yaklaşık %70’i sudur.
C) Yabancı dil eğitimi ve öğretimi konusunda her geçen gün yeni metotlar geliştirilmektedir.
D)Duygusal yönden olgunlaşmamış ebeveynler, çocukluluklarında ihmal edilmişlerse ya da travma yaşamışlarsa acil ihtiyaçlarına aşırı derece de odaklanarak bunun belirtilerini gösterirler, tıpkı iyileşmemiş bir yarayı sürekli kontrol eden biri gibidirler.
E)Şehrin kalabalığı ve koşuşturması arasında sıkışıp kalan kişilerin hayallerini süsleyen çam ağaçlarının arasında, bir dere kenarında, göz alabildiğine uzanan yeşillikler içinde ahşap bir ev; ancak bir kaçış planıyla değil de insanın kendisini dinleme arzusuyla açıklanabilir.

10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A)Maalesef böyle bir durum daha büyük bir yalnızlığa neden olur çünkü en derin ihtiyaçlarınızı ört bas etmeye çalışmak diğer kişilerle gerçek ilişkiler kurmanızı engeller.
B)Şehrin bunaltan havası, gökyüzünün karanlık bulutları ve iç içe geçmiş evler şehir insanının üstüne üstüne geliyor.
C) Zaman baskısı, başarı baskısı, hızlı yaşantı, ekonomik yarışmacılık, kıskançlık, “yapmalıyım” “mecburum” gibi zihinsel şartlanmalar hep beyin kimyasını bozmaktadır.
D)Komşunun bol kıymalı güzel yemeklerini yiyebilmek için, oynamak bahanesiyle yukarı çıktığımızda oyun esnasında huysuz kızdan yediğimiz tokatlara ses çıkarmamamız aklıma geldi elbiseyi üzerime tutarken.
E)Gözlerim diz kapaklarımda bu kadar dalgınlığı bana yakıştıramamış gibi, dalgınlaşmak için insanların bazı özellikler taşıması gerekiyormuş gibi, canı isteyen canı istediği zaman dalgınlaşamazmış gibi garipsedi hâlimi işveren.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Şehri ayakta tutan geçmiş zaman güzelleri bizi çağırıyor, vakit geçmeden şehirlerin kalbine doğru olan yolculuğumuz başlasın.
B)Rahmi idadide okurken Rıza efendi artık eni konu zengindir.
C) yolculuk birçok insana sıkıcı gelebilir; ancak bu, kitap okumak ve hayata dair uzun soluklu düşünebilmek, yeni planlar yapmak, olumsuz giden şeyler için çözümler bulabilmek için bir fırsat olarak görülmelidir.
D)Az ya da çok, elastiki özellik taşıyan, fiber yani uzun ince yapıdaki materyaller üzerine gergin kuvvetler uygulandıkça yapıları bozulur gevşer ya da yamulur.
E)Yüzleşme olayın yeniden düşünülmesini sağlar; kişinin olayı anlamasına, daha da ötesinde onun üstesinden gelmesine yardım eder.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Çocukluk travmaları yetişkin sağlığını son üç yılda meydana gelen herhangi bir travmatik olaya göre çok daha fazla etkilemektedir.
B)Bazı modern yalanlar tekrarlana tekrarlana zamanla zihinlerde apaçık ve saygıdeğer doğrular katına terfi edebiliyor.
C) Katran, gliserin, zeytinyağı ve sülfürik asitin akışkanlık değerleri arasındaki farklılıklar çok yüksektir.
D)Bulunduğumuz yerden kalkıp yürümemiz, ayakta durmamız, nefes almamız, gözlerinizi açıp kapamamız kısacası bedenimizdeki her hareket için enerjiye ihtiyacımız vardır.
E) Fabrikalar için gerekli enerji ihtiyacı nasıl enerji santralleri tarafından sağlanıyorsa, vücudumuzun ihtiyacı olan bu enerji de hücre içindeki küçük enerji santralleri olan “mitokondri” isimli organellerden sağlanır.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A)Okutacak doğru dürüst öğrenci bulamayan üniversite yönetimi, sınıfları doldurabilmek için öğrencilere indirim üstüne indirim yapıyor, hocalar ise okulu müşterilerin gözünde daha cazip hale getirebilmek için, bırakın başarısız olanları sınıfta bırakmayı, talebeye düpedüz sınıf atlatıyordu.
B)İnsanın hem kulağına hoş gelen hem gönlünü okşayan, hem de içini açan ve rahatlatan, dolayısıyla onu sevince ve neşeye götüren, heyecanını ve şevkini artıran sözdür “güzel söz.”
C)Bazen diğer insanlardan hiç ummadığımız davranışlar müşahede eder, küçük dilimizi yutar, şaşkınlık ve kızgınlıkla, “Bu insan bunu nasıl yapabilir, havsalam almıyor.” diye öfke nöbetlerine tutuluruz.
D)Çocuğu ana okuluna vermek okula hazırlayıcı bir etken olarak kabul edilir.
E) Gariptir ki, insanlar, hayat şartları ağırlaştıkça, kendilerine asıl ferah kapılarını açacak olan çözüme yönelecekleri yerde, problemi ağırlaştıran sebeplere daha fazla hırsla sarılıyorlar.

14.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A)Uzun bir hastalıktan sonra ayağa kalkan kimsenin yürümekte güçlük çekmesi, yahut alçıdaki bir organı tekrar canlandırmak için fizik tedavi ve egzersiz gibi önlemlere başvurulması bu yüzdendir.
B)Dengeli beslenilmezse veya vücudun dengesini bozacak maddeler kullanılırsa (alkol, uyuşturucu, bozuk gıdalar vb.) metabolizmada aksaklıklar görülür ve sonuçta hastalıklar ortaya çıkar.
C)Çalışmalar sırasında; her bir ilacın kullanım dozu, yan etkisi, başka ilaçlarla etkileşimleri, toksisitesi ve hangi sağlık problemlerine neden olabileceği araştırılır.
D)İlaç kullanımında önemli olan; ilacın hangi hastalık için kullanılacağı, ilaçtan beklenen etkilerin ne olacağı, ne derece güvenli olduğu, hangi dozda ve günde kaç defa alınması gerektiği, yan etkisi ve toksisitesinin olup olmadığıdır.
E)İnsanın anlaşıldığı, hürmet gördüğü, kıymetinin bilindiği, insani değerlerin ve insanlığın nesilden nesile yaşatıldığı bir dünya, herkesin ihtiyaç ve özlem duyduğu bir ideal.

 

CEVAPLAR: 1.C, 2.A, 3.E, 4.D, 5.B, 6.D, 7.E, 8.C, 9.D, 10.A, 11.B, 12.C, 13.D, 14.E

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap