Eğitimle İlgili Yazılar Editörün Seçtikleri

YKS’ye Bir Ay Kala Neler Yapılmalı?

YKS’ye yaklaşık bir ay kaldı. Adaylar, emeklerinin karşılığını alarak kendilerine iyi bir geleceğin kapılarını açacak üniversiteye girmek için son çalışmalarını yapıyorlar. Ancak pek çok öğrencinin ifadesine göre bu dönem en zorlu ve sıkıntılı dönem. Son bir ay nasıl değerlendirilirse en çok fayda sağlanmış olur?

Bu dönemde sınava ciddi çalışan pek çok aday konuları bitirdi ve deneme çözmeye başladı. Denemelerde istenen netlere ulaşamamak eskisine göre daha fazla stres oluşturuyor. Çünkü önceden daha konuları bitirmedim, netlerim artabilir düşüncesi vardı. Şimdi konular bitti ama netler aynı yerde ve sınava bir ay kaldı.

Bu noktada yapılması gereken küçük bir bakış açısı değişikliği. Şöyle ki, aslında tüm çalışmalar bu aşamaya hazırlık içindi. Şimdi hazırlıklar bitti, eksikleri giderme vakti. Sakin, soğukkanlı ve titiz bir şekilde eksikleri gidererek sınava kadar tastamam hazır olmak mümkün. Bunun için yapılması gerekenler doğrudan adaylara hitaben ifade etmeye çalıştım.

Sevgili Arkadaşlar,

Öncelikle, iyi ya da kötü bir şekilde çalışmaların sonuna geldiniz. Artık yapılması gereken şey sınavda en yüksek sonucu almaya odaklanmak. Bunun için fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak kendinizi sınava hazır tutmanız önemli.

YKS’ye bir ay kala fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak yapılması gerekenler:

Fiziksel olarak yapılacak 3 şey;
Sağlıklı ve dengeli beslenin. Abur cuburdan ve duygusal yemeden uzak durun. Bol su için.
Günde en az yarım saat hafif tempoda egzersiz yapın. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.
Her gün düzenli ve verimli uyuyun, erken kalkın (İyi Bir Uyku İçin Yapılması Gerekenler).

Zihinsel olarak yapılacak 3 şey;
Deneme çözün (Sınavlara Hazırlanırken Denemelerden Nasıl Yararlanılır?). Denemeler konuları tekrar etmenin en iyi yoludur.
Yanlışlarınıza odaklanın. Şu dönemde yapacağınız en önemli şey eksiklerinizi gidermektir. Yanlışlarınız size eksik olduğunuz noktaları gösterir. Asıl netlerinizi artıracağınız nokta burasıdır.
Hızlı tekrarlar yapın. Unutulması muhtemel konular vardır. Düzenli olarak hızlı tekrarlar yapın. Tüm konuları derinlemesine çalışmak için yeterli vaktiniz yok. Notlarınıza bakarak geçmişte çözemediğiniz sorular aracılığıyla hızlı tekrarlar yapın

Ruhsal olarak yapılacak 3 şey;
Olumsuzluktan uzak durun. Sizi geren, (iyi niyetli de olsa) sürekli sınavı, beklentileri hatırlatan konulardan ve ortamlarda uzak durun. Son bir ay emeklerinizin karşılığını alacağınız dönemdir. Hasat zamanı emeğinizi tufanlarla heba etmeyin.
Pozitif olun. İyi düşünün, neşenizi ve yaşam enerjinizi kaybetmeyin. Usta kaptan en zor rüzgarlarda bile rotasında kalmayı başarır.
Tevekkül edin. Sizin dışınızda gelişecek olaylardan dolayı endişeye kapılmayın. Eğer emek verdiyseniz çabanız boşa gitmeyecektir, bundan emin olabilirsiniz. Size zor gelen şeyler sizin için iyi olabilir, iyi olduğunu düşündüğünüz şeyler de beklediğiniz kadar iyi olmayabilir. Bu nedenle üzerinize düşeni yapın ve kendinizi akışa bırakın.

Hepinize başarılar…

Yazdır

Yazar hakkında

Dr. Mehmet Nuri Öztürk

Eğitim üzerine düşünceler, Yenilikler, Eğitim Uygulamaları, Eğitimde İyi Örnekler, Öğretmen Eğitimi, Öğrenme, Etkili Öğrenme, Hızlı Okuma, LGS sınavı, Verimli Ders Çalışma, Eğitimde Mobil Araçların ve Sosyal Medyanın Kullanılması konularında yazar.

Yorum yap