Testler

Cümle Çeşitleri Test 3 (8.Sınıf Türkçe)

1.”Koku alma, kurtların en güçlü duyusudur.” cümlesiyle yükleminin türü bakımından özdeş cümle aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Bu kez köpekler tam zamanında harekete geçti.

B) Sürü güneş yükselene kadar burada kalacak.

C) Yaşam alanları daralan kurtların suçu ne?

D) Gece boyu kayıp vermeden köye ulaşmak çobanı mutlu etti.

2. “Orman artık renk değiştiriyor.” cümlesiyle yükleminin yeri bakımından özdeş cümle aşağıdakilerden hangisidir?

A) Farklı bir uğraşı yok kurdun, bu mevsimde.

B) Fare ise küçük ama usta bir avcıdır.

C) Sarıkamış’ta kışa hazırlık yapıyor insanlar.

D) Bu gece üstünlük ayılarda.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin gerçekleşmesi bir şarta bağlanmıştır?

A) Doğu Anadolu daha uzun süre kar altında kalacak.

B) Kalın kar tabakası yaban domuzunun hareketlerini kısıtlıyor.

C) Kuduzun yayılmasına neden oluyor köpekler.

D) Gücünün farkındaysan bizimle gelirsin.

4. “Kurt besin zincirinin tepesinde bir türdür.” cümlesinin özelliği aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) İsim cümlesidir.

B) Birleşik cümledir.

C) Sıralı cümledir.

D) Fiil cümlesidir.

5. “Eksi yirmi beş derecede sabırla beklediler.” cümlesiyle yapı ve yüklemin türü bakımından özdeş cümle aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Onları farklı görüntüleyebilmek için alternatif kameralar da kullanıldı.

B) Bu iş için hareketli kameralar kullandık.

C) Ağaçlar üzerinden metrelerce kablo çekmek gerekir.

D) Bu çalışma kurtlar üzerinde baskı kurmamak için yapıldı.

6. “Kangal köpeğimi dağda gezerken çaldılar.” cümlesinin yapı bakımından özdeşi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Elli iki dakikalık kurt belgeselini sonunda hazırladık.

B) Durumu hayvanat bahçesi görevlilerine haber verdik.

C) Tsunami kaç milyon insanı yerinden etti?

D) Doğayla yüzleşmeye hazır mısın?

7. “Hepsi aynı dünyanın içinde.” cümlesiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Yan cümlecik vardır.

B) Sıralı cümleler vardır.

C) Birleşik cümledir.

D) Basit cümledir.

8. “Onların yaşamı çizgileri aşmak.” cümlesiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Anlamına göre olumludur.

B) Yüklemine göre isim cümlesidir.

C) Yapısına göre basit cümledir.

D) Yüklemin yerine göre devrik cümledir.

9. “Bu stresle baş etmenin çaresi eğitim ve sabırdır.” cümlesindeki ile yapı bakımından özdeş cümle aşağıdakilerden hangisidir?

A) Şimdi kontrollü fren yapmanı istiyorum.

B) Amca karşıya geçiyordu, görmedim.

C) Hasta açısından bazı riskler barındırıyor.

D) Böyle kazalarda önce olay yeri güvenliği sağlanmalı.

10. Yapısı bakımından farklı cümle aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hastanın yakını gelince dikkatimiz dağıldı.

B) Şunu uzaklaştırın da işimizi yapalım.

C) Bu, tedavi sürecinin ilerleyebilmesi için önemli.

D) Yaşanan zorluklar sadece trafikte sıkışmak değil.

11. “Dostunun yüz karası düşmanının maskarası olmamak için ekmek parası kazanmalısın.” cümlesinin özellikleri aşağıdakilerden hangisidir?

A) isim-sıralı

B) fiil-birleşik

C) isim-basit

D) fiil-basit

12. “Bugün günlerden ne?” cümlesinin özellikleri aşağıdakilerden hangisi değildir?

A) Soru cümlesidir.

B) Basit cümledir.

C) İsim cümlesidir.

D) Devrik cümledir.

13. “Hiçbir şeye çarpmadan parkuru tamamladık.” cümlesi yapı ve yükleminin türü bakımından aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir?

A) Pizzadan önce mi gelecek diye 112 aranmaz.

B) Binlerce arı soktu çocuğu.

C) Kaya kartalları Karaman’daki Karadağ’da yaşıyor.

D) Sarp kayalara sahip volkanik bir dağdır Karadağ.

14. “Yuvaya geldiğinde yuvayı sağlamlaştırmak oldu kartalın ilk işi.” cümlesiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Birleşik cümledir.

B) Olumsuz cümledir.

C) Fiil cümlesidir.

D) Devrik cümledir.

15. Nesneleri ortak sıralı cümle aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kartalın yaşam biçimi avlanmaya dönük, şu an avlanmaya geldi.

B) Kızıl şahin saldırıya geçti, kartal savunmada kaldı.

C) Örümcek kuşunu gördüm, besledim.

D) Annesinin geldiğini gören yavrular ağızlarını açıyor.

16. “Anne, yuvaya boş dönüyor, çünkü tehlike var.” cümlesi yapısına göre ne tür bir cümledir?

A) Basit

B) Sıralı

C) Birleşik

D) Bağlı

Cevaplar:1-C, 2-B, 3-D, 4-A, 5-B, 6-D, 7-D, 8-B, 9-A, 10-B, 11-B, 12-D, 13-A, 14-B, 15-C, 16-D

Cümle Çeşitleri Test 3 (8.Sınıf Türkçe)

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap