Testler

Ek fiil Test 2 (7.Sınıf Türkçe)

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil kullanılmamıştır?

A) Damon’un üzerinden bir hançer çıkarttılar.

B) Adamı yarın kralın huzuruna çıkaracaklarmış.

C) Çok cesur bir adammış Damon.

D) Aynı zamanda arkadaşı için canını dahi verirmiş.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla ek fiil kullanılmıştır?

A) Gözleri kanlanmıştı, çünkü gece gözüne uyku girmemişti.

B) Size söylüyorum, benden söz çıkmaz.

C) Ekmekler tazeydi, afiyetle yedik.

D) Eldivenim kirlenmişti, çamaşır makinesine attım.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiilin geniş zamanı ile çekimlenmiş bir sözcük vardır?

A) Apartmanın istinat duvarı çökmüş.

B) Bizim köyün yolları çok bozuk.

C) Şehrin üstünü sisler kapladı.

D) Ölüm bir gün ansızın kapını çalar.

4. Ek fiilin görevlerinden biri de isim soylu kelimelerden yüklem yapmaktır.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil bu görevinin dışında kullanılmıştır?

A) Annemin saçları kestane rengindeydi.

B) Bidonları boşaltırsan iyi olur.

C) Yazın en sevilen meyvesi karpuzdur.

D) Hastanın durumu gerçekten iyiymiş.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -di’li geçmiş zamanın şartıyla çekimlenmiş bir fiil vardır?

A) Arkadaşı Danimarka’da elektronik mühendisi idi.

B) Sen de bizimle gelseydin memnun olurduk.

C) Oraya gittiyse ne yapalım?

D) Keşke ben onlarla tavşan avına çıksaymışım.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiilin görevi diğerlerinden farklıdır?

A) Bu işten bıkmıştım artık.

B) Boşuna uğraşmayın, telefon bozuk.

C) Pazardan aldığı elmaların yarısı çürükmüş.

D) Sen de insansan ben ne diyeyim?

7. “Anten kablosu eskiymiş.” cümlesindeki ek fiille ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Ek fiilin geniş zamanı kullanılmıştır.

B) Ek fiilin şartıyla çekimlenmiş bir kelime vardır.

C) Geniş zamanın rivayetiyle çekimlenmiş bir sözcük vardır.

D) Ek fiilin -miş’li geçmiş zamanı kullanılmıştır.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik çekimli bir eylem yoktur?

A) Ödevlerini zamanında yapsaydın seni sinemaya götürürdüm.

B) Bir dahaki sefere bu kadar hata istemiyorum.

C) Yaklaşık on kişi teleferikten düşmüştü.

D) O, herkesi kendisi gibi bilirdi.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geniş zamanın şartıyla çekimlenmiş bir eylem vardır?

A) Ferda, sanat hayatına bir sünger çekmişti.

B) Selçuk’un düğünü ne zaman olacaktı?

C) Teyzeme misafirliğe gittiğimizde bize birbirinden güzel reçeller ikram ederdi.

D) Soruyu doğru cevaplarsan sana bisiklet alacağım.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereklilik kipinin rivayeti ile çekimlenmiş bir eylem vardır?

A) Anladım ki ben dediklerinizi yapmalıymışım.

B) Onu daha önce buralarda görmemiştik.

C) Klasörleri hazırlarsan haber verirsin.

D) Başıma gelecekleri bilseydim İstanbul’a gider miydim hiç?

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde istek kipinin hikayesiyle çekimlenmiş bir fiil vardır?

A) O esnada görmeliydiniz onun yüzündeki hali.

B) Firmanın arabasıyla binanın duvarına çarpmıştı.

C) Biraz daha çalışaydın oğlum sen de.

D) Sabah kahvaltısı yapsaydın acıkmazdın.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik çekimli bir eylem yoktur?

A) Ankara’da hava sıcaklığı eksi on dereceydi.

B) İşte bu konuda yanılmıştım.

C) Sınıfça bizim okul takımının maçını izlemeye gidecektik.

D) Hayatım boyunca ona yamuk yapmamıştım.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiilin hikayesiyle çekimlenmiş bir sözcük vardır?

A) Zamanla sen de anlayacaksın beni.

B) Trenin hızı saatte üç yüzdü.

C) Ne kadar ısrar ettiyse de onunla gitmedim.

D) Dediğim gibi bu işte bir bir yeniği var.

14. “O doğduğundan beri yorgundur.” cümlesindeki ek fiilin kipiyle özdeş bir kullanım aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Çocuklar şimdi size bir fıkra anlatayım.

B) Sarı renkli araba her gün sekiz gibi bizim evin önünden geçer.

C) Filmlerdekini aratmayan bir hayatı var.

D) İstediğin zaman gelebilirsin.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geniş zamanın hikayesiyle çekimlenmiş bir eylem vardır?

A) Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel olduğunu.

B) Anlamam ben böyle çetrefilli işlerden.

C) Bu iş yerinde bizi adam yerine koymuyorlar.

D) Terbiyeli çocukları herkes sever.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -di’li geçmiş zamanın hikayesiyle çekimlenmiş bir eylem vardır?

A) Biz de seni akıllı biri sanırdık.

B) Otobüsteki levhaları görmemiş miydin?

C) Bir zamanlar bizim köye kurtlar indiydi.

D) Kar yağdıktan sonra görmeliydiniz manzarayı.

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil kullanılmamıştır?

A) Aylardan sonra otobüs geldi Ardahan’ın bazı köylerine.

B) Soğukta çalışmaktan ellerimiz donmuştu.

C) Bayağı da bir adama benzetmiştim seni.

D) Kolay kolay üşümezdim halbuki.

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik çekimli bir eylem kullanılmamıştır?

A) Her gün aynı yoldan giderdim okula.

B) Ağaçların adını dahi bilmiyordu.

C) Kardeşçe yaşamayı ne zaman öğreneceğiz?

D) Kışın sahlep içmeyi ihmal etmezdi.

 

CEVAPLAR: 1-A ,2-A, 3-B, 4-B, 5-C, 6-A, 7-A, 8-B, 9-D, 10-A, 11-C, 12-A, 13-B, 14-C, 15-A, 16-C, 17-A, 18-C

Ek fiil Test 2 (7.Sınıf Türkçe)‘yi indir.

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap