Testler

Ek fiil Test 5 (7.Sınıf Türkçe)

EK FİİL (EK EYLEM) TEST 5 (7.SINIF TÜRKÇE)

1.Ek fiiller, isim soylu sözcüklere gelerek onları yüklem yapar.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir kullanım vardır?
A) Hava bugün güzel olacağa benziyor.
B) İnsanları çoğu önce kendisini düşünür.
C) Sınav soruları oldukça kolaymış.
D) Müjdat amcam yarın akşam bize gelecek.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi birleşik zamanlı bir fiil değildir?
A) Yağmur yağmadığı için kuraklık yaşanmıştı.
B) Atatürk’ün mezarı Anıtkabir’dedir.
C) Öğle yemeğini daha yeni yemiştik.
D) Babamın gelmesini dört gözle beklerdim.

3. Ek fiil aşağıdaki cümlelerin hangisine gerçekleşmemiş niyet anlamı katmıştır?
A) Saatlerce kapının önünde babasını beklermiş.
B) Uzun zamandır bu sınava hazırlanıyordum.
C) Ders çalışmak için arkadaşıma gidecektim.
D) Çocuk derste dikkatli bir şekilde öğretmenini dinliyormuş.

4. (1) Yaz tatilinde memleketim Erzurum’a gittim. (2) Oralar çok değişmiş gibi geldi bana. (3) Caddeler, sokaklar daha da kalabalıklaşmış. (4) Yaklaşan kış da kendini iyice hissettiriyordu. (5) İnsanlar yaylalardan iniyorlardı.
Numaralanmış cümlelerden hangilerinin yüklemi birleşik zamanlıdır?
A) 1 ve 2
B) 3 ve 4
C) 3 ve 5
D) 4 ve 5

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yükleminde ek fiil yoktur?
A) Elektrikler kesilirse işlerimizi tamamlayamayız.
B) Buranın havası çok temiz.
C) O, hepimizden küçüktü.
D) Yaz gelince buralarda sivrisinekten durulmazdı.

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisine ek fiil “küçümseme” anlamı katmıştır?
A) Sabahları deniz kenarında koşardık.
B) Öğretmenimiz dün bizi sınav yapacaktı.
C) Her şeyin iyisini o bilirmiş.
D) Buraya gelmeden önce annenden izin almalıydın.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim türünden bir kelime ek fiil aldığı halde yüklem olmamıştır?
A) Gece yarısı seni arayan bendim.
B) Bugün hastaysan işe gitmeyebilirsin.
C) Romanın başkahramanı bir üniversite öğrencisiydi.
D) Halam, soğukkanlı bir kadındı.

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde birleşik zamanlı fiil kullanılmamıştır?
A) Merdivenin başında ağlıyordu.
B) Arkadaşını havaalanında karşılayacaktı.
C) Dünkü sınava mutlaka gitmeliydin.
D) Yüzünü aramış, ama bulamamış.

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi isim türünden bir kelime değildir?
A) Buradaki eserlerin hepsi antikaydı.
B) Testteki sorular oldukça zormuş.
C) Ben çok titiz bir insanım.
D) Odasını açık sarıya boyamış.

10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi isim türünden bir kelime ek fiil alarak çekimlenmiştir?
A) Şu gördüğün araziler eskiden bataklıktı.
B) Bahçıvan bahçedeki zararlı otları yoldu.
C) İki ordu bu ovada savaştı.
D) Hastalanınca yakınlarına haber saldı.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil yoktur?
A) Onun bizi unutmayacağını sana söylemiştim.
B) Aslan ormanların kralıdır.
C) Ağaçların yaprakları yavaş yavaş sarardı.
D) Yaz tatillerinde bol bol yüzerdik.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil almış birden fazla sözcük kullanılmıştır?
A) Sana böyle davranmamanı söylemiştim.
B) Kardeşim babamı can kulağıyla dinliyordu.
C) Yarışmayı kazansaydık ailelerimiz çok sevinecekti.
D) Biraz koşsa bize yetişecekti. 

13. 1.Arkadaşım beni sık sık arardı.
      2. Annem sofrayı çoktan hazırlamıştır.
      3.En güzel romanı o yazmışmış.
      4.Bu filmi dün seyredecektim.
Ek fiil bu cümlelere aşağıdaki anlamlardan hangisini katmamıştır?
A) Terk edilmiş alışkanlık
B) Küçümseme
C) Gerçekleşmemiş niyet
D) Gereklilik

14. Aşağıdakilerin hangisinde ek fiilin geçmiş zamanıyla çekimlenmiş bir sözcük kullanılmıştır?
A) Kardeşim derslerinde benden daha başarılıydı.
B) Otobüste yaşlı insanlar da var.
C) Az önce sana bir telefon geldi.
D) Zil çalınca öğrenciler dışarı çıktılar.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik çekimli fiil yoktur?
A) Vakit geç oldu, Esra çoktan uyumuştur.
B) Gençliğimde şair olmayı arzulardım.
C) Burak kafayı hepimizden çok çalıştırmış.
D) Ona her şeyi söylememeliydin.

16. Zamanla nasıl değişiyor insan!
Hangi resmime baksam ben değilim:
Nerde o günler, o şevk, o heyecan?
Bu güler yüzlü adam ben değilim
Yalandır kaygısız olduğum yalan.
Yukarıdaki dizelerde ek fiille çekimlenmiş kaç tane kelime vardır?
A) 2     B) 3   C) 4       D) 5

CEVAPLAR: 1.C, 2.B, 3.C, 4.D, 5.A, 6.C, 7.B, 8.D, 9.D, 10.A, 11.C, 12.C, 13.D, 14.A, 15.C, 16.D

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap