Testler

Fiil Çatısı Test 1

fiil çatısı test

FİİL ÇATISI TEST 1

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı aranmaz?
A) Bunları nereden buluyorsunuz?
B) Kötü bir şöhretim var galiba.
C) Haydi anlaşalım seninle.
D) Ne güzel et koktu ya!
E) Yürümeye ne zaman gideceğiz?

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisi özne-yüklem ilişkisi bakımından farklıdır?
A) Tahsin anladın sen onu!
B) Babalar önce kızar, döver sonra affeder.
C) Yemin ediyorum paran bizde değil.
D) Kuyumcudaki altınlar nasıl çalınmış?
E) Sağ salim köyümüze vardık.

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesne-yüklem ilişkisi bakımından farklıdır?
A) Seninle onca acı tatlı şey yaşadık.
B) Şimdi ne yapacaksın ha?
C) Parayı kime verdiniz?
D)Onu dinleyince içimiz rahatlar.
E) Her günümü böyle geçiriyorum.

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi etken fiildir?
A) Bütün kasabayı peşine mi taktın?
B) Çanakkale’ye bu yoldan gidilir.
C) Vatan uğruna nice canlar verildi.
D) Aç karnına bir bardak su içilir.
E) Bu problem iki dakikada çözülür.

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi edilgen bir fiildir?
A) Belli bir miktar güç hoşuna gidiyor.
B) Bu ormanda hayatta kalmak için ne yapılır?
C) Nasıl hayatta kalınacağını öğreneceksin.
D) Bizi kimsesiz ve çaresiz bıraktı.
E) Ayrıca dağ aslanını da unutmamalıyız.

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi dönüşlü fiil değildir?
A) Bu yüzden seyahat vaktimiz azalıyor.
B) Burada kaldıklarına çok sevindiler.
C) Daha önce vahşi ormanlarda bulundunuz mu?
D) Her zaman birinden veya bir şeyden yakınır.
E) Hemen de koltuğa kurulmuşsunuz hanımefendi.

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi işteş fiil değildir?
A) Kütüğü yavaşça ateşin üzerine koyalım.
B) Rio’da onunla mı güreştiniz?
C) On dakikadır bakışıyorlar.
D) Kovboylar şehir merkezinde vuruştular.
E) Kuşlar sabahtan beri tepemizde uçuşuyor.

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde geçişli bir fiil yoktur?
A) Susuzluk başlamadan su takviyesi yapmalıyız.
B) Neden vadinin adını söylemiyorsun?
C) Ateş yaktığımızda onu temizleriz.
D) Mataramızı temiz suyla dolduracağız.
E) Burası çok güzel görünüyor.

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişli bir fiil olduğu halde nesne almamıştır?
A) İki gündür bir şey yemedik.
B) Görüyorum biraz sonra tehlikenin geleceğini.
C) Ben de öyle yapacağım.
D) Şimdi olayı çözdüm.
E) Bunu değirmende öğütmeliyiz.

10. Aşağıdakilerden hangisi, nesne-yüklem ilişkisi bakımından ötekilerden farklıdır?
A) Evimde böyle bir şeyi yemem.
B) Parmaklarımla bunu hissediyorum.
C) Şu akrebin iğnesini koparayım.
D) Sonra da dereye gireyim.
E) Su tüm taneleri arındırır.

11.“Başına gelecekleri kestiremiyordu.”
Yukarıdaki cümleyle nesne-yüklem ilişkisi bakımından özdeş olan cümle aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A)Şimdi şu soğuk suya gireceğim.
B)Birazdan dağ aslanıyla karşılaşacağız.
C) Sadakatimi mi test ediyorsun?
D) Ben ateşin yanında uyuyacağım.
E) Şu an çok leziz görünüyor.

12. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişsiz bir fiil değildir?
A) Akrebin iğnesi şapkanda duruyordu.
B) Adım adım ilerliyoruz çocuklar.
C) Şimdi meşe palamutlarına geçelim.
D) Akrebin tadı yengece benziyormuş.
E) Bu bize gerekli kaloriyi sağlayacak.

13. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, çatı bakımından ötekilerden farklıdır?
A)Canım, oraya gitmemelisin.
B) Eşeği kamp alanına getirmelisin.
C) Kahvaltıyı ben hazırlayacağım.
D) Ellerini bununla temizleyeceksin.
D) Birazdan yemeğe onu da çağıracağız.

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi ettirgen bir fiil değildir?
A) Bu bana, sana ne düşündürüyor?
B) Bu zorlu yolculuğu devam ettirebilir misin?
C) Sıvı takviyesi yaptırmalısın.
D) Bizi kaç saat beklettin sence?
E) Ayla da işlerini hep bana gördürüyor.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişsizken aldığı eklerle geçişli yapılmıştır?
A) Şu an kendimi harap ve mutsuz hissediyorum.
B) Tahir emziği yine yere düşürmüş.
C) Hastalanan çocuğa şurubu annesi şurup içirdi.
D) Tatilde bütün kitapları okuttu bana.
E) Anahtarlığımı koltuğun arasına unuttum.

16. Aşağıdaki işteş fiillerden hangisi yapılış bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) Dükkan sahibi Ahmet Usta ile selamlaştı.
B) Onunla nerede karşılaşmıştınız?
C) Adamın bağırışlarını duyan çocuklar kaçıştılar.
D) Ufak tefek meseleler yüzünden dövüşmüşler.
E) Bütün sevdikleri ile kucaklaştı.

edebiyatsultani.com

Hazırlayan: Süleyman Kara

Cevaplar:1-B, 2-D, 3-D, 4-A, 5-B, 6-A, 7-A, 8-E, 9-C, 10-D, 11-C, 12-E, 13-A, 14-B, 15-B, 16-C

Bu testi word dosyası olarak indirmek için aşağıdaki linki tıklayınız.

Fiil-Çatısı-Test-1

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap