Testler

Fiiller Test 1 (7.Sınıf Türkçe)

FİİLLER (EYLEMLER) TEST 1 (7.SINIF TÜRKÇE)

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çekimli fiil kullanılmıştır?
A) Gemi yavaş yavaş iskeleye yanaştı.
B) Dün akşam sizde kimler vardı?
C) O herkesin sevdiği biridir.
D) Şehirler arası yollar kar nedeniyle kapalıydı.

2. Nesne alabilen fiillere iş fiili, nesne alamayanlara durum fiili, bir durumdan başka bir duruma geçişi ifade eden fiillere oluş fiili denir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisinde iş fiili vardır?
A) İçeri girince hepimize şöyle bir baktı.
B) Onun benim hakkımda böyle konuşmasına kızdım.
C) Yasak bölgede denize giren adam boğuldu.
D) Yaz tatilinin gelmesini sabırsızlıkla bekliyoruz.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman anlamı içeren bir kip kullanılmıştır?
A) Bu ödevi yarına kadar bitirmeliyim.
B) Sabaha kadar buraları temizleyiniz.
C) Odasında sessizce ders çalışıyor.
D) Bügünkü maça biz de gidelim.

4. Aşağıdaki fiillerden hangisi farklı bir kiple çekimlenmiştir?
A) Koşuyorlar
B) Koşarım
C) Koşmazlar
D) Koşarsınız

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi olumsuz bir fiildir?
A) Bugün akşama kadar yağmur yağdı.
B) Barış çok yaramazlık yapıyor.
C) Çiçekler susuzluktan kurumuş.
D) Derslerimi hiç ihmal etmiyorum.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde istek kipiyle çekimlenmiş bir fiil vardır?
A) Öğle sıcağında dışarı çıkmayın.
B) Servis zamanında gelse de geç kalmasak
C) Bu yarışı kazanmayı çok istiyorum.
D) Çevreyi kirletenleri kibarca uyaralım.

7. Bir kipin başka bir kipin yerine kullanılmasına anlam (zaman) kayması denir.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir eylemin kipinde anlam (zaman) kayması vardır?
A) Dişlerimi her gün bu saatte fırçalıyorum.
B) Her gün aynı saatte buradan geçer.
C) Bu konuyu bizimle yarın görüşecek
D) Oraya arkadaşlarıyla gitmiş.

8. Aşağıdakilerin hangisinde kip eki eyleme sürekli yapılma anlamı katmıştır?
A) Yarınki sınavın heyecanını şimdiden yaşıyorum.
B) Beni her zaman dikkatle dinledi.
C) Her gün az da olsa kitap okunmalı.
D) Kedileri çok severim. 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çekimli fiil kullanılmamıştır?
A) Çocuk beklemediği bu cevap karşısında şaşırdı.
B) Hızla geçtik kalabalığın arasından.
C) İnsanoğlu her geçen gün tabiata daha çok zarar veriyor.
D) Herkesin güzellik anlayışı farklıdır.

10. “Yaparlar” fiilinin olumsuz, soru biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yaparlar mı?
B) Yapmazlar mı?
C) Yapmıyorlar mı?
D) Yapamazlar mı?

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi zaman anlamı taşımaz?
A) Gün doğmadan neler doğar.
B) Bayrak, bir milletin bağımsızlığını simgeler.
C) Gençliğin kıymeti yaşlanınca anlaşılır.
D) Söyleyeceğin her sözü düşünerek söyle.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde anlam kayması vardır?
A) Yağmur başlayınca elektrikler kesildi.
B) Beklediğimiz dizi az sonra başlıyor.
C) Ülkemize her yıl çok sayıda yabancı turist gelir.
D) Ağlamaktan gözleri kıpkırmızı olmuş.

13. Aşağıdakilerin hangisinde birden fazla çekimli fiil vardır?
A) Bize, “Hoş geldiniz!” dedi.
B) Söylediklerimi unutmayın.
C) Sağlığınıza gereken önemi verin.
D) Bu gelenek yıllardır sürüyor.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde olumsuz bir fiil kullanılmıştır?
A) Tabaktaki çorba pek sıcak değildi.
B) Sizin gerçekten çok sessiz.
C) Büyük insanın değerini bilemedik.
D) Onun evi bizimkine yakın değil.

15. Aşağıdaki cümlelerde bulunan fiillerin hangisinde zaman anlamı yoktur?
A) Birazdan onu da çağıralım.
B) Babam akşama yemeğinden sonra muhakkak çay içer.
C) İlacı içince başımın ağrısı geçti.
D) Bu çiçek ne kadar da güzel kokuyor.

16. Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi oluş fiilidir?
A) Kitabın arka yüzündeki resme dikkatle baktı.
B) Elif’in boyu çok uzamış.
C) Telefonumdaki mesajları okuyorum.
D) Dışarıda oynamak için annemden izin istedim.

CEVAPLAR: 1.A, 2.D, 3.C, 4.A, 5.D, 6.D, 7.A, 8.D, 9.D, 10.B, 11.D, 12.B, 13.A, 14.C, 15.A, 16. B

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap