Testler

Noktalama İşaretleri Test 1

NOKTALAMA İŞARETLERİ TEST 1

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgülün kullanılma amacı diğerlerinden farklıdır?
A) Kurcalama sivilceyi, çıban edersin.
B) Çantasına iç çamaşırlarını, tişörtünü ve pantolonunu koydu.
C) Abini, ablanı veya anneni çağırır mısın?
D) Alışveriş merkezinde cüzdanını, telefonunu ve tabletini çaldırmış.
E) Sarıyı, siyahı ve moru çok severdi.

2.- Sayılardan sonra sıra bildirmek için konur.
– Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur.
-Cümle içinde virgülle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur.
-Kendinden sonra örnek verilecek cümlenin sonuna konur.
Yukarıda bazı noktalama işaretleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Aşağıdakilerden hangisinden bahsedilmemiştir?
A) İki nokta
B) Virgül
C) Nokta
D) Noktalı virgül
E) Üç nokta

3. Özel isimlere getirilen iyelik, durum ve bildirme eklerinden önce aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilir?
A) Yay ayraç
B) Tek tırnak
C) Eğik çizgi
D) Virgül
E) Kesme işareti

4. “Bir başkasından veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler……….. içine alınır.”
Yukarıdaki cümlede bulunan boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Virgül
B) Tırnak işareti
C) Kesme işareti
D) Eğik çizgi
E) Kısa çizgi

5. Konuşmasını bilen insan, dinleyicisinin seviyesini daima göz önünde bulundurarak konuşmasının çekici ve monotonluktan uzak olması için konu ile ilgili hoş benzetmelere başvurur.
Yukarıdaki cümlede virgülün kullanılma amacı aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelimeleri ayırmak
B) Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak
C) Anlama güç kazandırmak için tekrarlanan kelimeler arasına konur.
D) Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan ögeleri belirtmek için konur.
E) Cümle içinde ara sözleri ve ara cümleleri ayırmak için konur.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışlığı vardır?
A) Saat 15:00’te toplantı salonunda olalım.
B) Akılsız başın zahmetini ayaklar çeker.
C) Burası, uluslar arası havaalanlarından bir tanesi.
D) Ona şunu söyledim: Güneş balçıkla sıvanmaz.
E) Fakirlik ayıp değil, tembellik ayıp.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama işareti yanlış kullanılmıştır?
A) Oğullarına Ayhan, Musa, Harun, kızlarına Sema, Belma ve Banu isimlerini vermişti.
B) Birazdan ileride bir dönüş gerçekleşecek mi?
C) Bu aydan sonra dijital radyoculuğa geçiliyor.
D) Puanları toplamak istiyor, erken bir atak geldi.
E) Gülmek için mutlu olmayı beklemeyiniz, belki gülmeden ölürsünüz.

8. Metin içinde zarf fiil ekleriyle oluşturulmuş kelimelerden sonra virgül konmaz.
Aşağıdakilerden hangisinde bu kurala uymamaktan kaynaklanan bir noktalama yanlışı vardır?
A) Derslerinde başarıları arttıkça çalışma azmi de katlanıyordu.
B) Teyzesi, onu görünce, ne yapacağını şaşırdı.
C) En büyük sanatkarlık, hareketleriyle sözlerini akort edebilmektir.
D) Onu gidip yerinde görebilmek, en çok istediğim şeydir.
E) Bir çocuğa hayat vermek değil, ona bir de ruh vermek gerekir.

9. …sanki yılların ve tecrübelerin izlenimlerini taşırlar… cümlesindeki üç noktanın kullanımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Tamamlanmamış cümlenin sonuna konur.
B) Açıklanmak istenmeyen kelime ve bölümlerin yerine konur.
C) Alıntılarda; başta, ortada ve sonda alınmayan kelime ve bölümlerin yerine konur.
D) Sözün bir yerde kesilerek geri kalan bölümün okuyucunun hayal dünyasına bırakıldığını göstermek için kullanılır.
E) Ünlem ve seslenmelerde anlatımı pekiştirmek için konur

10. Aşağıdaki cümlelerden hangisi noktalama işaretleri bakımından doğrudur?
A) Sait Faik bir yerde: “Şiir olmayan yerde insan sevgisi de olmaz.” demiştir.
B) Sait Faik bir yerde; Şiir olmayan yerde insan sevgisi de olmaz, demiştir.
B) Sait Faik, bir yerde, şiir olmayan yerde insan sevgisi de olmaz, demiştir.
B) Sait Faik bir yerde şiir olmayan yerde insan sevgisi de olmaz demiştir.
B) Sait Faik bir yerde: Şiir olmayan yerde insan sevgisi de olmaz demiştir.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışlığı yapılmıştır?
A) Bazıları büyük olarak doğar, bazıları sonradan büyüklük kazanır, bazıları da zorla büyük olurlar.
B) At ölür, meydan kalır, yiğit ölür, şan kalır.
C) Alışkanlıklar bırakılmazsa zamanla ihtiyaç haline gelir.
D) Eğer zamanın içinde yaşıyorsak onunla beraber ilerlemeye mecburuz.
E) Kusursuz arkadaş aramak, hiç dost edinmek istememek demektir.

12. “Ne kadar zeki ( ) biri olduğunu herkes bilir.”
cümlesinde yay ayraç içine hangi noktalama işareti getirilirse alay veya küçümseme anlamı katılmış olur?
A) Noktalı virgül
B) Virgül
C) Soru işareti
D) Ünlem
E) Kısa çizgi

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışı yapılmıştır?
A) Komşumuzun oğlu yarın Samsun’dan gelecek.
B) Ne ilim, ne felsefe, ne de beşeri sevgiler insan ruhundaki boşluğu dolduramazlar.
C) Kelimelerin kuvvetini anlamadan insanlığın kuvvetini anlayamazsınız.
D) Mizah, şakanın arkasına saklanmış ciddiyettir.
E) Okumasını bildiğiniz takdirde her insan koskoca bir kitaptır.

14. Bir bilginin şüpheyle karşılandığını veya kesin olmadığını göstermek için kullanılan hangi noktalama işareti yay ayraç içine alınır?
A) Virgül
B) Soru işareti
C) Ünlem
D) Nokta
E) Noktalı virgül

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışlığı yapılmıştır?
A) Adamın boyu 1.95 cm’yi geçiyordu.
B) Biletleri THY’den mi aldınız?
C) Bu çuval bence 19 kg’den fazladır.
D) Bu diziyi RTÜK’e şikayet ettiler.
E) BOTAŞ’ın mühendis alacağını duydum.

edebiyatsultani.com

Hazırlayan: Süleyman Kara

Cevaplar:1-A, 2-E, 3-E, 4-B, 5-D, 6-A, 7-A, 8-B, 9-C, 10-A, 11-B, 12-D, 13-A, 14-B, 15-C

Bu testi word dosyası olarak indirmek için aşağıdaki linki tıklayınız.

noktalama-isaretleri-test-1

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap