Testler

PARAGRAF TESTİ 1 (6.SINIF TÜRKÇE)

PARAGRAF TESTİ 1 (6.SINIF TÜRKÇE)
1.Çocuğun büyümesi ve sağlıklı gelişmesi için beslenme, sevgi, bakım ne kadar gerekli ise oyun ve oyuncaklar da o kadar gereklidir. Büyükler için oyun yalnızca eğlencedir. Çocuklar için ise gerçek yaşama hazırlanmanın ve kendine güven geliştirmenin vazgeçilmez aracıdır. Çocuk gözü ile bakıldığında oyun, çocuğun en önemli işi, oyuncakları da en önemli aracıdır. Oyuncaklar çocuğunuzun beş duyusunu ve duygularını uyaran, pek çok yeteneğini geliştiren, hayal gücünü zenginleştiren biricik araçlardır.
Aşağıdakilerden hangisi bu parçada anlatılanlarla ilgili değildir?
A) Çocukların saklambaç oynaması
B) Çocukların birdirbir oynaması
C) Çocuğun oyuncak kamyonunu sürmesi
D) Çocuğun pencereden tabiatı izlemesi

2. Gerçek bilgi sanatçılığa, gerçek sanatçıda da bilginliğe özenmez. Özenmez; çünkü kendi yolundan gitmekle ötekinin gittiği yere daha kestirmeden gideceğini bilir. İkisi de ayrı dillerle aynı şeyi söyler, ayrı yollardan aynı tepeye çıkar.

Bu parçada asıl anlatılmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bilim, tekniğin gelişmesini hedeflediği için her zaman sanattan üstündür.
B) Bilim adamı ve sanatçılar her zaman birbiriyle anlaşamazlar.
C) Sanat ve bilimin amacı farlı yollardan aynı hedefe ulaşmaktır.
D) Sanat ve bilim birbiriyle her zaman yarış halindedir.

3. “Öncelikle okumaktan hoşlanacağın kitapları oku. Yani neyi ilgin çekiyorsa onları oku, diyorum. Mesela ben polisiye romanlara gerilim romanlarına bayılırım. Sürekli bu yönde okurum. Kan dökülmesi vb. olaylarda korkuyorsan böyle bir kitap pek hoşuna gitmeyebilir. Bu tür kitapları okumaya başlarsan kısa sürede bırakırsın elinden ve okuma alışkanlığı kazanamazsın.”

Yukarıda paragraf bir yazarın aşağıdaki sorulardan hangisine verdiği karşılık olabilir?
A) Okumanın kişiye kazandırdıkları nelerdir?
B) Macera romanlarının nesine bayılıyorsunuz?
C) Başlayıp da bitiremediğiniz romanların sayısı çok mu?
D) Okuma alışkanlığı kazanmam için bana neler önerirsiniz?

4. Çocukluğumdan bu yana, önce babamın öğretmen olarak dolaştığı Anadolu kent ve kasabalarında, daha sonra memur olarak ülkemizin birçok yerinde bulundum. Daha sonra da pek çok ülkeyi gezdim. Oralarda birçok insan tanıdım. Bütün bunları yazılarımda kullanınca öykü kahramanlarım çok çeşitli oluverdi.
Bu parça aşağıdaki sorulardan hangisine cevap niteliği taşımaktadır?
A) Öykülerinizde farklı çevrelerden insanları anlatmanızı neye bağlıyorsunuz?
B) Neden eserlerinizde sadece insanı konu ediniyorsunuz?
C) Öykülerinizi sadece gezip gördüğünüz yerlerdeki insanları mı anlatırsınız?
D) Değişik ülkeler gezmeyi ve buralardaki insanları anlatmayı sever misiniz?

5. Üç kişi aralarında sohbet etmektedir.

Kadir: “Kimileri duyarak öğrenir. Dinlediklerini bir teyp gibi beynine kaydedip hiç unutmaz.”
Nuh: “Kimileri de ‘Dinlediklerim, bir kulağımdan girdi, öbür kulağımdan çıktı.’ der. Onlar da önce görmek isterler.”
Meliha: “Bazıları öğrenirken hem görme hem de duyma yetilerini kullanır. Bu sonuncular,ötekilerden bir adım öndedir öğrenme yolunda.”
Bu sözlerden çıkarılabilecek en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Başkalarını taklit ederek öğrendiğimiz birçok davranışımız vardır.
B) Öğrenmek, kişinin çaba göstermesine bağlıdır.
C) İnsanların öğrenme biçimleri birbirine benzemez.
D) Bazı bilgiler ezberlenerek öğrenilir.

6. Ben aklıma ne gelirse yazan cinstenim. Ne yapayım, yazmaktan vazgeçemiyorum. Ne görüyorsam, ne duyuyorsam yazıyorum. Yazmayınca rahat edemiyorum.

Bu parçada yazar kendisiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisini anlatmak istemiştir?
A) Yazmaya büyük bir ustalıkla bağlandığını
B) Güzel yazı yazmak istediğini
C) Yazılarını belli bir saatte yazmadığını
D) Belirli konularda yazdığını

7. Fotoğrafta konuyu vurgulamanın en etkili yolu fotoğrafını çekmek istediğiniz nesneye olabildiğince yakınlaşmaktır. Sonra da arka plandaki her şeyi yok etmek, onları fotoğraf karesinin dışında tutmaktır.

Bu parçaya göre fotoğrafta konuyu vurgulamanın en etkili yolu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Neyi fotoğraflamak istediğine karar vermek
B) Fotoğraf karesine yalnızca çekilmek istenen nesneyi almak
C) Dikkati toplayarak fotoğraf çekmek
D) Fotoğraf çekme tekniklerini iyi bilmek

8. Eskiden İstanbul’a gelenler geldikleri gibi kalmazdı. Değişir ve İstanbullu olurdu. Böylece kentin o özel kültürü de hiç zarar görmezdi. Şimdi ise öyle değil. Gelenler, geldiği gibi kalmak istiyor. İstanbul’a özgü yaşam biçimi, kültür ne yazık ki kayboluyor.
Bu parçada yazar, aşağıdakilerin hangisinden yakınmaktadır?
A) İnsanların değişime ayak uyduramamasından
B) İstanbul’un yeşil alanlarının daralmasından
C) İstanbul’un kendine özgü kültürünün kaybolmasından
D) Şehir yaşamının insan ilişkilerini zayıflatmasından

9. Yıllardır tanırdım onu. Yakın arkadaşım ve iyi bir dostumdu. Ben İstanbul’a her gidişimde arardım onu. Onunla konuşmak bir ihtiyaçtı benim için. İnsanların sıkıntılarını dinlerdi. Onlara duyarsız kalmazdı. İlgi alanı sinemaydı ve sinema üzerinde konuşmayı sevmezdi.

Yazar, konuşmasında arkadaşlarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinmemiştir?
A) Tanışıklığının eskilere dayandığına
B) Kendisiyle ayrı şehirlerde yaşadığına
C) Açık sözlü olduğuna
D) Başkalarının dertleriyle ilgilendiğine

10. Ünlü sanatçı, şimdi de sanat çevrelerinde reklamlarıyla değil, yeni filmi ile konuşuluyor. Sporla ilgili bir tartışmaya odaklanan filmi, kendi deyimiyle tam bir eğlencelik. Filminin tanıtımını yapmayacağını söylüyor. O, sinemayı reklamdan daha zevkli buluyor.

Bu parçada sözü edilen sanatçı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
A) Sinema ve reklam işiyle uğraştığı
B) Komedi filmleriyle ünlendiği
C) Sanat çevresinde gündemde olduğu
D) Sinemayı reklamcılıktan daha zevkli bir uğraş olarak gördüğü

11. Millet olarak değerini kavrayamadığımız şeylerden biri de vakittir. Öyle ki çevremizde, “Vakit bir türlü geçmiyor.” diyenleri de duymuşuzdur. Oysa insan geriye dönüp baktığında pişmanlıklar yaşar çoğu kez. “Keşke şunu da yapsaydım, keşke bunu da etseydim.”der. Ama o, öyle kıymetli bir varlıktır ki adeta kafeste bir kuş gibidir. Giderse bir daha geri gelmez.
Bu sözler aşağıdakilerden hangisini anlatmak için söylenmiş olabilir?
A) Zamanın değerini yaşı ilerlemiş olanlar daha iyi bilir.
B) Zaman çok değerlidir.
C) Zamanı değerlendirmek için planlı olmak gerekir.
D) İnsan hayatı pişmanlıklarla doludur.

12. “Çocuklar giyim konusunda çizgi filmlerden etkileniyor. Hemen hepsinin üzerinde ünlü çizgi film kahramanlarını gösteren giysiler var. Anne babalarına, mağazalardan çizgi film kahramanlarıyla süslü kıyafetleri aldırıyor.”
Umut, okuduğu bu metnin anahtar kelimelerini “çocuklar, giyim, çizgi film, etkilenmek” olarak belirlemiştir.
Bu kelimeleri belirlerken Umut, ne düşünmüştür?
A) Bu kelimeler üzerinde herkes düşünmeli.
B) Bu kelimelerin anlamına sözlükte bakmalıyım.
C) Anahtar kelimelerle ilgili araştırma yapmam gerekiyor.
D) Paragrafın anlamıyla ilgili en büyük ipucunu bu kelimeler veriyor.

CEVAPLAR:
1.D, 2.C, 3.D, 4.A, 5.C, 6.A, 7.B, 8.C, 9.C, 10.B, 11.B, 12.D

PARAGRAF TESTİ 1 (6.SINIF TÜRKÇE)‘i indir.

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap