Testler

Ses Bilgisi Test 1

ses bilgisi testleri

SES BiLGİSİ TEST 1

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılmıştır?
A) Bunu milyon kez anlatmış olmalıyım.
B) Seninle ilgisi yok, tamam mı?
C) Dere kenarında da görmemişler.
D) Bunlar, asla sizin yüzünüzden değildir.
E) Bu işte seninle çalışmayı istiyorum.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hece düşmesi vardır?
A) Sana bir şey göstermek istedim.
B) Doğru olanı yapmayı istiyor.
C) Yılanın zehri kaç dakikada öldürür?
D) Şu anda işine odaklanman lazım.
E) Sizden hemen cevap istemiyoruz.

3. Aşağıdakilerden hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır?
A) Kira için belgeleri hazırlayınız.
B) Uçak kalkmadan önce lavaboya gideyim.
C) Dünya mutfağına büyük bir katkıdır.
D) Araba sürerken bazen uyku bastırabiliyor.
E) Evin oturma planını anlatır mısınız?

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla sertleşme olayı vardır?
A) Boyundan büyük işlere kalkışıyorsun.
B) Etrafta her duyduğunu annesine yetiştiriyor.
C) Sizde folik asit eksikliği var.
D) Geçmişte de demir eksikliğin oldu mu?
E) Sizi gerçekten anlamaya çalışıyorum.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına örnek gösterilecek bir kullanım vardır?
A) Son zamanlarda başıma gelmeyen kalmadı.
B) Sabahı şerifleriniz hayırlı olsun.
C) Bünyemiz biraz sağlam da ondan ayakta duruyoruz.
D) Benim işi de halledecek misin ağam?
E) Bütün yakınlarınız sizi yanlış tanıdı.

6. Aşağıdaki altı çizili kelimelerin hangisinde ünsüz yumuşaması olmamıştır?
A) Yılların bu kadar çabuk geçeceği aklınıza gelmezdi.
B) Komedyen olduğum için iletişim kurmak doğamda var.
C) Bunu yaptığın için mutlu musun?
D) İstemediğim halde yorum yaptım.
E) Onun fikirleri benimkinden oldukça farklı.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert sessizle biten bir kelime ünlü ile başlayan bir ek aldığı halde yumuşama olmamıştır?
A) Sevdiğim birinin kendine zarar vermesi beni üzüyor.
B) Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz.
C) Onun yerine gerçek sorunlara odaklanmamız gerekiyor.
D) Enerjini internette dalga geçmeye harcama.
E) Hepimiz aynı paydada buluşabiliriz.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ses düşmesi yoktur?
A) Bu, gerçekten üzücü bir şey.
B) Onun okulumuzdan ayrılışı hepimizi üzdü.
C) Ömründe böyle bir şey gördün mü?
D) Oğlunu görmeyeli kaç yıl oldu?
E) Babamı bir trafik kazasında kaybettim.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasının bir örneği vardır?
A) Oyunculuk doğal bir şekilde mi gelişti?
B) Daha iyi olmak istediğim bir konuydu.
C) Bunun sizinle ilgili olduğunu zannetmiyorum.
D) Plajda ikişerli oynamak daha kolay.
E) Bu konuda çocuklara yardımcı oluyorum.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime türetilirken bir ünsüz kaybına uğramıştır?
A) Minicik elleriyle yazmaya çalışıyordu.
B) Herkes bir şeylere, bir yerlere tutunuyor.
C) Sektöre dair bir fikrim yoktu.
D) Bana bunun yararı dokunur, demedim hiç.
E) Dövmeni hala sildirmeyecek misin?

11. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerden hangisinde ses değişikliği olmamıştır?
A) Düğünde annesiyle dans ederken çekilmiş bir fotoğraf vardı.
B) Onu gördüğün an ne hissettin?
C) Oyunculuk, geleceğinin parçası olacak mı?
D) Gurur duyacağım projeler yapmak istiyorum.
E) Niye zaman kaybediyorum ki burada?

12. Aşağıdakilerden hangisinde ünsüz yumuşamasının bir örneği vardır?
A) İyi olmayı herkesten fazla umursuyorsun.
B) Artık bunları elde ediyor musun?
C) İyi senaryolar olmadığını söylemiyorum.
D) Listede birinci sırada olacağını düşünmüştüm.
E) Şimdi amca oğlunun düğününe gidiyorum.

13. Aşağıdakilerin hangisinde hece düşmesine örnek olabilecek bir kullanım vardır?
A) Ayşe’nin ne kadar yalnız biri olduğunu biliyorum.
B) Keşke bu konuda benim de fikrimi alsaydınız.
C) Yâri güzel olanın uykusu az olur.
D) Ben de sana yardım için devrede olacağım.
E) Sonra da biraz yavaşlaman lazım.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz düşmesini örneklendiren bir kullanım vardır?
A) Ben bütün kusurlarının resimleştiği canavarım.
B) Mağazadan büyücek bir masa aldım.
C) Dize bir şey göstermek istiyorum.
D) Bence kendinizi böyle bırakmamalısınız.
E) Her şeyde bir kusur bulmandan bıktım artık.

15. Aşağıdaki altı çizili kelimelerin hangisinde herhangi bir ses olayı yoktur?
A) O, bana karşı çok kötü, çok sertti.
B) Onunla olmak bana zevk vermiyordu.
C) Şebeke suyu içenler hastaneye koştu.
D) Yiyecek ve içecek alıp eve gittik.
E) Bu filmi izlemeni tavsiye ederim.

16. Yabancı dilden dilimize giren bazı kelimelerde yumuşama olmaz. Aşağıdakilerden hangisinde bunu örneklendiren bir kullanım vardır?
A) Bu yapımcıyla anlaşmamız sona eriyor.
B) Otomobili yine direğe çarpmış.
C) On lira borç verir misin Halil abi?
D) Söylediklerinin birini dahi anlamadım.
E) Milletimiz her türlü zorlukla başa çıkar.
edebiyatsultani.com

Hazırlayan: Süleyman Kara

Cevaplar: 1-A, 2-C, 3-D, 4-B, 5-D, 6-E, 7-B, 8-A, 9-C, 10-A, 11-C, 12-A, 13-E, 14-B, 15-C, 16-E

Bu testi word dosyası olarak indirmek için aşağıdaki linki tıklayınız.

ses-bilgisi-test-1

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap