Testler

Yazım Kuralları Test 2 (8.Sınıf Türkçe)

YAZIM KURALLARI TEST 2 (8.SINIF TÜRKÇE)

1.Yazım yanlışı olmayan cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A) On yaşlarında bir çocuk bisikletten düştü.

B) Tatile 20 Haziran pazar günü çıkacağız.
C) Başarılı olmak için gece-gündüz çalışıyordu.
D) Hırsızlar güpe gündüz evimizi soymuşlar.

2. Aşağıdakilerin hangisinde ikilemelerin yazımıyla ilgili yanlışlık vardır?
A) Bazı iş adamları İzmir-Bursa arasında mekik dokuyor.

B) Bu tür saçmasapan sözlerle beni oyalamayın.
C) Herkes evine çekilmişti, ortalıkta ses seda yoktu.
D) İki şehir arasındaki uzaklık, aşağı yukarı 54 kilometreydi.

3. Yazım yanlışı bulunmayan cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A) Köprüde bütün araçlar peşpeşe sıralanmıştı.

B) Tarlanın çevresini çepe çevre çitlemişlerdi.
C) Masmavi gökyüzünde kapkara bulutlar vardı.
D) Derdini çatpat Çincesiyle anlatmaya çalışıyordu.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A)Ayakkabılarını alıp apar topar dışarı fırladı.

B) O zaman küçüktüm ama akıllı, uslu bir çocuktum.
C) Yaylanın tertemiz havasını içimize çekiyoruz.
D) Parça parça olmuş gömleğinin üstünde kocaman bir kırmızı kravat vardı.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
A) Çocuk balkondan düşe yazdı.
B) Onu görebilmek için biraz daha sabır etmelisin.
C) Hazırladığın raporu bana ne zaman arzedeceksin?
D) Kardeşim yine hasta oldu.

6.Aşağıdakilerin hangisinde birleşik sözcüklerin yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?
A) İş görüşmesi için pazartesi gününe randevu aldım.

B) Kardeşin şu an hangi hastanede tedavi görüyor.
C) Bugün oltamıza sadece bir kızılkanat takıldı.
D) Eserin baş kahramanı yirmi yaşında bir üniversite öğrencisi.

7. Aşağıdakilerin hangisinde birleşik fiillerin yazımıyla ilgili yanlışlık vardır?
A) Akşamki yemekler beni de rahatsız etti.

B) Kardeşim, terli terli su içtiği için yine hastaoldu.
C) Sizinle bu konuda kapsamlı bir anlaşma yapabiliriz.
D) Sen biraz düşünedur, ben telefon edeceğim.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Çalıştığını ben de fark ettim.

B) Birkaç saat içinde hiçbir şeyi kalmadı.
C) Ayak üstü bir şeyler atıştırdı.
D) Bizi arayacağını zannettim.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Rüzgarın kuzeydoğudan eseceğini tahmin etmiştik.

B) Cumartesi günü İstanbul’a geleceğimizi zannetmiş.
C) 15 Ocak pazar günü Karadeniz’e gideceklermiş.
D) Bugün hastaneye gidip başhekimle görüşeceğim.

10. Hangi cümlede yazım yanlışı yoktur? (1995-DPY)
A) Atatürk Orman Çiftliği’ni gezmeye gittik.

B) Peyami Safa’nın Sözde kızlarını okudum.
C) O, meydanda toplanan Ankara’lılara hitap etti.
D) Ankara 13 Ekim 1923’de başkent oldu.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? (1997-ATML)
A) Ben bir sonraki durakta ineceğim.

B) Öyle çok susadımki anlatamam.
C) Çocuklar sanki hiç yorulmamışlardı.
D) Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer.

12. Hangi cümlede yanlış yazılan bir kelime vardır? (1991-DPY)
A) Pencereden çenber çeviren çocukları seyrettim.

B) Sinemaya Perşembe günü gideceğini söyledi.
C) Bisiklet üzerinde cambazlık yapmak çok tehlikelidir.
D) Yükü taşımaktan kamburu çıkmıştı sanki.

Edebiyatsultani.com

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? (1998/LGS)
A) Bilgi yarışmasında bizim okulda dereceye girdi.
B) Toplantı da öğretmenler odasında yapılacak.
C) Havuzda yüzerken de dikkatli olmalıyız.
D) Üniversite eğitimini yurt dışında mı yaptı?

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmamıştır?
A) Türkçe, Dünya’nın en zengin dillerinden biridir.

B) Biz her Ağustos’da Arjantin’e gideriz.
C) 23 Nisan 1920 cuma günü Meclis açıldı.
D) Gezegenimiz Güneş etrafında dönmektedir.

15. Aşağıdaki cümlelerde bulunan altı çizili sözcüklerden hangisinin yazımı yanlıştır?
A) Kuşburnu o kadar faydalı bir bitki ki çayı bile yapıldı.

B) Dilbilgisi konularını çok iyi bilir.
C) Rastgele yapılan çalışmalardan fayda gelmez.
D) Dedikodu yapanları hiç sevmem.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de/da”nın yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Masadaki elmalardan birini al da ye.

B) Gönlümüz de ateşler yakıp giden sevgili öğretmenler var.
C) Dünya da insana verilecek değer boşa gitmez.
D) Dostlarıda onu terk etti bu kötü zamanında.

17. Altı çizili sözcüklerin hangisinin yazımında bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Uluslararası alandaki başarılarımız hızla artıyor.

B) Her şey sizin istediğiniz gibi olmuyor işte!
C) Hepsi yüzellişer sayfalık dört defter aldım.
D) Yalnız seni ararım canım sıkılınca.

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik kelimelerin yazımıyla ilgili bir yazım yanlışı yapılmıştır?
A) Usta başı yemeklerin güzelliğini anlatıyordu.

B) Çörek otunun sağlığa faydalı olduğu söyleniyor.
C) Evde bir muhabbet kuşu besliyorduk.
D) Çevre yolu, buranın trafik yoğunluğunu azalttı. 

Edebiyatsultani.com

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Sessizce yukarı çıktık.
B) Uyumak insanı rahatlatır.
C) Ayla sevinçden uçuyordu.
D) Babası ona ters ters baktı.

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) İşadamlarımız dünyanın her tarafında iş yapıyor.

B) Biyolojide teorik bilgi, deneye dayalı bilgiden yola çıkılarak verilmelidir.
C) Eski bildiklerini yenilememe, toplumumuzda genel geçer bir davranıştır.
D) Ülkenin geleceği sizin gibi gençlere bağlıdır.

21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “sert ünsüzlerin” yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Hiç de dostça bir davranış değildi.

B) Tatilde Ayvalık’a gitmeyi düşünüyorum.
C) Aradığı kitap meğer Nihat’ta imiş.
D) Tezgahın üzerindeki çekiçe doğru uzandı.

22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Ali’mi benden daha zeki ve daha kurnazmış?

B) Derslerine düzenli çalıştın mı sınavlarda bir problemin olmaz.
C) Siz de İzmir’e bizimle gelir misiniz?
D) Eviniz çok uzakta mı ki araba ile gidiyorsunuz?

23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Sahilden kıyıya yanaşmış kayıkları görüyor musun?

B) Bütün insanlar gibi o da sıkıntıyı sevmiyormuş.
C) Abdülkerimde yolda bize katılmayı düşünüyormuş.
D) Sözde özneyi anlamak için edilgen çatılı fiilleri bilmek lazım.

24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik fiille ilgili bir yazım yanlışı yapılmıştır?
A) Yağmurun yağacağını hissedebiliyordu.

B) Çantasını okulda kaybetmişti.
C) Sanatçılar topluma malolmuştur.
D) İşlerini kısa sürede halletti.

CEVAPLAR: 1.A, 2.B, 3.C, 4.B, 5.D, 6.D, 7.B, 8.C, 9.C, 10.A, 11.B, 12.A, 13.A, 14.D, 15.B, 16.A, 17.C, 18.A, 19.C, 20.A, 21.D, 22.A, 23.C, 24.C

yazim kurallari test 2 (8.sinif turkce) indir.

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap