Yazılı Soruları

10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı 1.Dönem 1.Yazılı Soruları I Grubu

1-Türk edebiyatının tarihi dönemlerini tablo şeklinde yazınız. (20 puan)
2-Türkler tarihte hangi alfabeleri kullanmışlardır? Yazınız.(10 p.)
3- Aşağıdaki metnin tema ,  konu , anlatıcı ve bakış açısını yazınız.(20 p.)

Mektepte yalnız bir nevi ceza vardı: Dayak… Büyük kabahatliler, hatta kızlar bile falakaya yatarlardı. Ve falakadan korkmayan, titremeyen yoktu. Küçük kabahatlilerin cezası ise nisbetsiz ve mikyassız idi. Küçük Hoca’nın ağır tokadı… Büyük Hoca’nın uzun sopası… ki rast geldiği kafayı mutlaka şişirirdi. Ben hiç dayak yememiştim. Belki iltimas ediyorlardı. Yalnız bir defa Büyük Hoca kuru ve kemikten elleriyle yalan söylediğim için sol kulağımı çekmişti. O kadar hızlı çekmişti ki ertesi günü bile yanıyordu. Ve kıpkırmızı idi. Halbuki kabahatim yoktu. Doğru söylemiştim. Bahçedeki abdest fıçısının musluğu koparılmıştı. Büyük Hoca bu kabahati yapanı arıyordu. Bu mavi cepkenli, kırmızı kuşaklı, hasta ve zayıf bir çocuktu. Haber verdim. Falakaya konacaktı. İnkar etti. Sonra diğer bir çocuk çıktı. Kendi kopardığını, onun kabahati olmadığını söyledi, ve yere yattı. Bağıra bağıra sopaları yedi. O vakit Büyük Hoca: “Niçin yalan söylüyor, bu zavallıya iftira ediyorsun?” diye kulağıma yapıştı. Yüzünü buruşturarak darıldı.
Akşam üstü, okul dağılırken dayağı yiyen çocuğu tuttum:
– Niçin beni yalancı çıkardın? dedim. Musluğu sen koparmamıştın…
– Ben koparmıştım.
– Hayır, sen koparmamıştım. Öbür çocuğun kopardığını ben gözümle gördüm.
Direnmedi. Yüzüme baktı. Bir an öyle durdu. Eğer hocaya. söylemeyeceğime yemin edersem, saklamayacaktı. Anlatacaktı. Ben hemen meraklanıyordum: – Niçin olacak. Biz onunla ant içmişiz. O bugün hasta, ben iyi, kuvvetliyim. Onu kurtardım işte.
Tema:
Konu:
Anlatıcı:
Bakış açısı:

Bu sözün üstüne daha söz söylenmemiş. Oğuz beyleri bir bir atlanmışlar. Kazan Bey, yağız atını çektirip binmiş. Dündar Bey, alnı beyaz aygırına binmiş. Kara Göne, al atına atlamış. Şîr Şemsettin, büyük beyaz atına binmiş. Beyrek, boz atına sıçrayıp binmiş. Bey Yegenek, doru aygırına binmiş. Saymaya kalksak saymakla bitmez. Kudretli Oğuz beyleri atlarına binmişler. Bunların ardınca öteki yiğitler kalkmışlar. Büyük küçük, atlı yaya birbirine karışmış, ala asker olup Aladağ’a ava çıkmışlar.
4-Yukarıdaki metnin türünü belirleyerek üç özelliğini yazınız.(20 p.)
5-Aşağıda verilen metin bir mesneviden alınmıştır. Metinden hareketle mesnevinin beş özelliğini yazınız.(10 p.)
Yemlihâ vardı o habbâz önine
Virdi bir dirhem çıkarup eline

Bana etmek vir didi bu dirheme
Var dahı yoldaşlarum açdur heme

Dirhem aldı ol kadar kıldı nazar
Niçe müddet geçdi gelmedi haber

Âhir eydür ey fetâ işit peyâm
Dostâne ben sana bir söz diyem

6-Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerin ne tür fiilimsiler olduğunu belirtiniz.(20 p.)
Her gün odama gelen öğrenciler bana okulda kendilerini ilgilendirmeyen   bir sürü gereksiz ve boş şeyler  okutulduğunu   açarak   dert yanarlar. Hayatın birçok işleri hoş değildir. Lisede okumak  zorunda olduğum  derslerin yarısı hoşuma gitmeyen  ve sevmediğim  şeylerdi, bu derslere, benim sevip  sevmediğime  bakmaksızın  bütün dikkatimi vermemi   beklerlerdi.

10.sinif turk dili ve edebiyati 1.donem 1.yazili sorulari ı grubu

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap