Eğitimle İlgili Yazılar

LGS’den Sonraki Hayat ve 9. Sınıflara Tavsiyeler

LGS’nin ertesi günü her halde en rahat ve huzurlu uyanan insan grubu 8. Sınıf öğrencileridir. Çünkü sınava hazırlanırken birçok şeyden fedakârlık yaptılar. Gezmeyi, uyumayı, sohbet etmeyi ve en çok da hiç bir şey yapmamayı özlediler.

LGS’den sonra bütün bu özledikleri şeylere kavuşmanın keyfini sürmek onların en doğal hakkı. Ancak…

Hani denir ya “ama, ancak, fakat” gibi kelimeler kendilerinden önce söylenen her şeyi silermiş. Maalesef gerçek hayat tam da böyle.

Asıl hayat bundan sonra başlıyor. 8. Sınıfı bitiren öğrenciler hayatlarının bir dönemini noktalarken yeni bir döneme adım atıyorlar. Lise hayatı gençler için, çocukluktan çıkıp, ergenliğe ve gençliğe adım attıkları ve kendi hayatlarının sorumluluğunu almaya başladıkları için asıl hayatlarının başlangıcı denilebilir.

Şurası kesin ki bugün 9. Sınıfa adım atan gençlerin yaşayacakları hayat kendilerinden öncekilerin yaşadıklarından çok farklı olacak. Bu belki klişe bir söz ancak tüm dünyayı sarsan Korona Salgınından sonra gördük ki dünya gelecekte çok farklı bir dünya olacak.

Bu nedenle 9. Sınıf adayı olan gençlere bazı tavsiyelerde bulunmak yerinde olacaktır.

İşte 9. Sınıflara 9 Tavsiye

  1. Dil Öğrenin

Dünya zaten küreselleşiyordu ancak Korona Salgınından sonra dijital yaşama dönüş giderek hız kazandı. Dünyanın her köşesine ulaşmak artık çok kolay hale geldi. Bunun için iki önemli anahtar var. Birincisi internet bağlantısı. İkincisi ise dil bilmek. Düşünün tüm dünyada eğitim kurumları, üniversiteler uzaktan eğitim olanaklarını kullanıma açtı. Ancak dil bilmeyenler için bu kapılar halen kapalı.

Sevgili gençler, lise hayatınızda, okuldan bağımsız olarak sağlam bir plan yapın. Liseyi bitireceğiniz güne kadar en az bir dili çok iyi öğrenin.

  1. Okuma Listesi Oluşturun

Okumak insanın zihinsel gelişimini destekleyen ve sağlam ve tutarlı bir dünya görüşü kazanmasına yardım eden en önemli eylemdir. Bu nedenle dört yıllık bir okuma listesi oluşturun. Bu listenin ilk sıralarına dünya klasiklerini yazın. Çünkü klasik eserler yüzlerce yıldır insanların faydalı olduklarını onayladıkları eserlerdir. Sonra dil gelişiminizi ve hayata bakışınızı geliştirecek eserlerden oluşan dört yıllık bir liste yapın. Dünya klasiklerini hangi yayınevlerinden seçmeniz gerektiği konusunda aşağıdaki video çok işinize yarayacak.

  1. Estetik Duygunuzu Geliştirin

Güzel ile çirkini, iyi ile kötüyü ayırt edebilmek bir insanın sahip olması gereken en önemli becerilerden birisidir. Bu beceriyi kazanmaktaki en önemli motivasyon kaynağı ise estetik duygusudur. Estetik duygusu geliştirmenin en önemli aracı da kültür ve sanat faaliyetleridir.

Bir plan dahilinde sinema, konser, sergi, seminer, konferans ve müze ziyareti gibi etkinliklerle estetik duygunuzu geliştirin. Böylelikle kimsenin zevkine mecbur kalmazsınız.

  1. Sosyalleşin

Bilgisayarı başından kalkın, elinizdeki telefonu bir kenara bırakın ve gerçek yaşamın içerisinde sosyalleşin. Yeni beceriler geliştirin. Gönüllülük faaliyetlerinde yer alın. Okulunuzdaki ya da çevrenizdeki sanat, spor, kültür etkinlikleri içinde yer alın. Gelişmiş ülkelerle bizim gençliğimiz arasında ki en önemli fark belki de sosyal etkinliklerdir. Elbette bu eksiklik gençlerin suçu değil. Çünkü dünyanın başka bir yerinde (uzak doğu ülkeleri hariç) bizdeki gibi gençlerin yaşamını tehdit eden bir sınav yok. Ancak 9. Ve 10. Sınıflar gençlere bu sosyalleşme fırsatını sunmaktadır. Bu fırsatı değerlendirmek gerek.

  1. Çevre Edinin

Eğer küçük bir yerde yaşamıyorsanız, büyük oranda ilkokul ve ortaokul arkadaşlarınızı sonraki yaşamınızda az görürsünüz. Ancak lise ve üniversitede kurulan dostluk ve arkadaşlıklar hayatın sonuna kadar devam eder. Bu nedenle lise hayatınızla birlikte bundan sonraki hayatınızda iyi ve kötü günlerinizde yanınızda olacak dostluklar kurmaya özen gösterin.

  1. Düzenli Spor Yapma ve Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Edinin

Fiziksel gelişimin en hızlı olduğu dönemlerden birisi ergenliktir. Bu dönemi düzenli olarak bir sporla meşgul olarak geçirmek sonraki hayatta sağlıklı kalabilmek için çok önemlidir. Spor alışkanlığı lise döneminde kazanılır. Okul bahçesinde top oynamanın ötesinde düzenli ve ciddi bir spor etkinliğine zaman ayırın. Sağlıklı beslenin fast-food’dan uzak durun.

  1. Dijital Kimliğinizi Oluşturun

Sosyal medya ortamlarında zaman harcamayan genç neredeyse yoktur. Bu dönemde anne-babaların ve öğretmenlerin en önemli uğraşlarından birisi gençleri bundan vazgeçirmeye çalışmaktır. Almanların “Kazaları azaltmak için arabaların yavaş gitmesini sağlayamıyorsak, yolları arabaların hızlı gitmesine uygun hale getirelim.” anlayışı bu konuda bize yardım edebilir.

Sosyal medyada elbette yer alacaksınız, bu kaçınılmaz. O zaman orada geçirdiğiniz zamanı verimli hale getirin. Bunun için kendi dijital kimliğinizi oluşturun. Takip ettiğiniz kişi ve hesapları size faydalı olacak şekilde seçin. Bunun için yukarıda ki öneriler size yardımcı olacaktır. Takip listenizi sizi motive edecek, dil öğrenmenize yardım edecek, estetik duygunuzu geliştirecek, zihinsel ve düşünce gelişiminize katkı sağlayacak, sizi sanatsal ve kültürel etkinliklerden haberdar edecek ve topluma yararlı işler yapan kişi ve kurumlardan oluşturun. Kendinizi Türkçe paylaşımlarla sınırlandırmayın. Sosyal medya artık önemli bir öğrenme aracı haline gelmiştir. Dil öğrenmek ve pratik yapmak için sosyal medyada eşsiz fırsatlar bulabilirsiniz.

  1. Gezin

Sosyal medyadan ve internetten kafanızı kaldırın ve gezin. Geçmeye yakın çevrenizden, yaşadığınız şehirden başlayın. Bunun için bir gezilecek / görülecek yerler listesi yapabilirsiniz. Tarihi yerler ve doğal güzelliklerle birlikte içinde yaşadığınız toplumu ve dünyayı tanımanıza yardım edecek her türlü mekan gezi listenizde yer alabilir. Bu listeyi oluştururken sosyal medyada gezi paylaşımları yapan hesaplardan yararlanabilirsiniz, ancak özgün olun. Gezi izlenimlerinizi yazarak, fotoğraf ve video çekerek kalıcı hale getirin.

  1. Üretin

Günümüzde gençliğin yaşadığı en önemli sorunlardan birisi sadece tüketici olmaktır. Gençlik enerjinizi kendiniz ve çevreniz için faydaya dönüştürün. Bir şeyler üretin. Üretin, denildiğinde gözünüz korkmasın. Küçük ve basit şeylerden başlayın. Yemek yapmak bir üretimdir, fotoğraf çekmek ve yazı yazmak üretimdir. Kendi kıyafetleriniz üzerinde küçük dokunuşlarla onları dönüştürmek bir üretimdir. Tatillerde yeni şeyler öğrenmenize yardım edecek küçük bir işte çalışmak üretimdir. Üretmeyi öğrenirseniz finansal olarak da kendi kendinize yetebilmeyi öğrenirsiniz.

Kimsenin gençlerden dünyayı kurtarmalarını istemeye hakkı yok. Bu dünyayı gençler bu hale getirmedi.  Siz kendi kendinize yetecek hale gelmek ve kimseye muhtaç olmadan yaşamınızı devam ettirmek için gerekli becerileri kazanmaya bakın.

Yazdır

Yazar hakkında

Dr. Mehmet Nuri Öztürk

Eğitim üzerine düşünceler, Yenilikler, Eğitim Uygulamaları, Eğitimde İyi Örnekler, Öğretmen Eğitimi, Öğrenme, Etkili Öğrenme, Hızlı Okuma, LGS sınavı, Verimli Ders Çalışma, Eğitimde Mobil Araçların ve Sosyal Medyanın Kullanılması konularında yazar.

6 yorumlar

Yorum yap