Testler

Paragraf Testi 11 (8.Sınıf Türkçe)

PARAGRAF TEST 11 (8.SINIF TÜRKÇE)

1.(I) Yazarı, halktan ayrı görmek doğru değildir. (II) O da halkın içinde yaşar, halktan biridir. (III) Gerçek yazar, halk ile iyi bir iletişim kurar. (IV) Dolayısıyla eserlerinde halkı, halkın yaşamını anlatır yazar. (V) Bunu yapmayan yazarlar geleceğe uzanacak eserler ortaya koyamaz.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi anlatımın akışını bozmaktadır?
A) II B) III C)IV D)V

2. (1) Günümüzde birçok aile, çocuklarına bilgisayar alıyor. (2) Unutmamak gerekir ki uzun süre bilgisayar başında vakit geçirmek, çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor. (3) Bilgisayar, çocukların sosyal yönünü zayıflatıyor. (4) Onları kitaptan uzaklaştırıyor, dahası aile içi iletişim iyiden iyiye zayıflıyor.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bilgisayarın zararlarından söz edilmemiştir?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

3. Eğlenceden haberleşmeye hayatımızın hemen her alanına uzanıyor İnternet. Kitap dünyasına da el atmış duruma. Artık “e-kitap” adı verilen, yalnızca sanal ortamda yayımlanan kitaplar var. Bu kitapları İnternet aracılığıyla okuyabiliyor insanlar. Görünen o ki büyük bir teknolojik gelişme olan İnternet, hayatı hem kolaylaştırıyor hem dönüştürüyor.
Bu parçada İnternet ile asıl vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) İnsanların eğitimine büyük katkı sağladığı
B) En önemli teknolojik buluş olduğu
C) İnsan yaşamını kolaylaştırıp değiştirdiği
D) Kullanımının bir süre sonra bağımlılık yaptığı

4. (I) Çocuklar çikolatayı çok sever. (II) Markete ya da bakkala gittiklerinde hemen çikolatalara hücum eder. (III) Anne babalar, onlara ne kadar engel olmak istese de bunda başarılı olamaz. (IV) Çikolata, zihni açması bakımından elbette yararlıdır. (V) Ancak her şeyin fazlası nasıl zararlıysa çikolatanın fazlası da zararlıdır. (VI) Fazla yenen çikolatalar başta dişlerin çürümesine neden olur.
Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf hangi cümleyle başlar?
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5

5. Bilimin ve bilimsel bilginin zenginleşmesi ve yapılaşması ile bilgisizlik ortadan kalkacak. Böylece insanlar çevresinde olup bitenleri daha iyi tahlil edebilir duruma gelecek ve kendi toplumsal ve insani değerlerini daha iyi koruyabilecektir. İnsanlar doğadaki ve toplumdaki çelişmeler ve değişmeler hakkında bilimsel bilgilere sahip oldukları ölçüde olayların üstesinden gelecek ve umutlarını gerçekleştirme olanağına sahip olacaktır.
Bu parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bilimsel gelişmelerin anlamı
B) Bilimin insan yaşamına katkısı
C) Toplumun bilime bakışı
D) Bilimin ülke ekonomisindeki yeri

6. Bütün sanat dalları insanı etkiler; ama şiirin etkileyiciliği diğerlerine göre daha fazladır. Şiir, doğası gereği kısadır; kısa bir zaman diliminde insanı bambaşka bir âleme götürür. Üstelik bir şiiri okuyan kişiyle, o şiiri okumadan önceki kişi bir değildir.
Bu parçadan aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?
A) Şiir okumak insanı dinlendirir.
B) En sevilen sanat dalı şiirdir.
C) İnsanı en fazla şiir etkiler.
D) Şiir yazmak zordur.

7. … İnsana yatırım yapmanın yolu da ciddi bir eğitim ve öğretimden geçmektedir. Eğitme ve öğretme ise bir emek olayıdır. Gerçekten emek veren de haklı olarak emeğinin karşılığını ister. Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz. Eğitim için zaman ayırmayan, daha doğrusu okuyup öğrenmeyen, öğrendiğini bir başkası ile paylaşmayan uluslar hiçbir zaman gelişemez.
Bu parçanın başına düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) İnsana yapılan yatırım günümüzde yeterli değildir.
B) İnsana yapılan yatırım, bir ülkenin gelişmişlik düzeyini gösterir.
C) İnsanları eğitmek için çaba göstermek ulusların birinci görevi olmalıdır.
D) Uluslar, eğitime yeterince yatırım yapmamaktadır.

8. (1) Bilim; araştırır, bilgi üretir, deney yapar, yeni fikirler çıkarır. (2) Bilim, insanlığa zararlı bir şey de bulsa hiçbir zaman suçlanamaz. (3) Bilimsel çalışmalar, insanlığı ileriye götürür. (4) Örneğin silahı bulduğu için bilim adamlarını suçlamak doğru değildir. (5) Suçlanacak biri varsa o da bu silahı kötü amaçları için kullanan insandır.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?
A) 2 B) 3 C) 4 D)5

9. Yayınevi yöneticiliği yaptığım yıllardı. Bir gün iki yazarımızla yayınevinde sohbet ediyorduk. İkisi de yazılarını, kitaplarını keyifle okuduğum yazarlardı. Ünlüydüler, ödüller almışlardı. Bir konuda tartışma çıktı aralarında. Bir bardak suda fırtına kopardılar. Öyle öfkelendiler, öyle hiddetlendiler ki… Şaşırdım kaldım. Topluma mal olmuş bu yazarların, çocuk gibi tartışmaları ve birbirlerine küsmelerine bir anlam veremedim.
Bu parçanın yazarı aşağıdakilerden hangisinden söz etmektedir?
A) Sanatçılar arasındaki iletişimden
B) İki sanatçıyla yaşadığı ve yadırgadığı bir olaydan
C) Yayınevi yönetmenin zorluklarından
D) Sanatçıların topluma olan olumsuz bakışından

10. Hava ve suları kirleten hemen bütün maddeler toprak kirlenmesine neden olmaktadır. Örneğin, kükürtdioksit oranı yüksek olan bir atmosfer tabakasından geçen yağmur damlacıkları asit yağışları halinde toprağa gelir. Toprak içine giren bu asitli sular ağaç köklerine, bitkisel ve hayvansal toprak canlılarına zarar verir. Sonunda toprağın dengesi bozulur. Bunun yanında çöp yığınlarından toprağa sızan sular, kirli sulama suları, gübre çözeltileri, radyoaktif maddeler, uçucu küller, toprağın kirlenmesinde etkili olur.
Bu paragrafa en uygun başlık aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) Toprak ve Yaşam
B) Toprağın Kirlenmesi
C) Teknolojinin Toprağa Etkisi
D) Doğal Dengenin Bozulması

11. Günümüzde evlerimizde bizi tutsak etmiş bir aygıt var: Televizyon. Öyle ki bütün yaşamımızı ona göre ayarlıyoruz. Onun karşısına geçip bütün zamanımızı boşa harcıyoruz. Hâl böyle olunca aile için iletişim de zayıflıyor. Komşuluk ilişkilerini rafa kaldırıyor televizyon. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümelerini engelliyor.
Bu parçaya göre aşağıdakilerden hangisi televizyonun olumsuz etkilerinden biri değildir?
A) Çocukların gelişimini olumsuz etkilemesi
B) Aile içi ve dışı iletişimi azaltması
C) Zaman kaybına yol açması
D) Yetişkinlerde kalıcı sağlık sorunlarına yol açması

12. 1.Öte yandan İnternet yardımıyla dünyanın her yerine uzanılabiliyor.
2.Baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji insan yaşamını kolaylaştırıyor.
3.Bu da gelecek adına son derece vahim bir durum.
4.Ancak tüm bu olasılıklara karşın insanlık öz değerlerinden uzaklaşıyor.
5.Uçakla, kıtalar arası uzaklık birkaç saatte aşılabiliyor.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden anlamlı bir paragraf oluşturulmak istense sıralama nasıl olur?
A) 5-2-4-3-1
B) 2-5-1-4-3
C) 1-2-5-3-4
D) 2-4-5-1-3

13. Bir yazar olarak özgür ortamların oluşmasından yanayım. Bu bakımdan verdiğim eserlerle okuru yönlendirme gibi bir derdim olmuyor. Üstelik eserlerimi sahipleniyorum da. Eserim yayımlanıp okurun eline ulaştıktan sonra kendimi aradan çekiyorum. Bazı yazarlar gibi televizyon televizyon dolaşmıyorum. Ortalıkta görünmeyi sevmiyorum. Benim için önemli olan, eserlerim. Eserlerim hak ettiği ilgiyi yakalasın yeter.
Bu parçada yazar, kendisiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinmemiştir?
A) Yapıtlarıyla okurları etkilemek istemediğine
B) Ön plana çıkmayı sevmediğine
C) Yapıtlarının değerinin anlaşılmasını istediğine
D) Okurlarla iyi bir iletişim kurduğuna

14. Bilim insanları, küresel ısınmada en etkili faktörün, sera gazları olduğu konusunda birleşmişlerdir. Başlıca sera gazları; karbondioksit, metan, kloroflor karbon, ozon ve azot oksitleridir. Bu gazların son yıllarda atmosferde hızla artması küresel ısınmayı tetiklemektedir. Sera gazlarının kullanımı azaltılmazsa insan yaşamını büyük bir felaket beklemektedir.
Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?
A) Karşılaştırma
B) Öyküleme
C) Örneklendirme
D) Betimleme

15. Bilmece, uzun kış gecelerinin eğlence kaynağıymış eskiden. Ocağın ya da sonbaharın başına toplanan aile bireyleri tekerlemeler söyler, birbirlerine bilmeceler sorarmış. Günümüzde kitap sayfalarında kaldı bilmeceler. Şimdilerde gençler, İnternet’le eğleniyor. Bilgisayar oyunları oynuyor. Böyle bir gençliği bilmece keser mi?
Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?
A) Örneklendirme
B) Karşılaştırma
C) Betimleme
D) Tanık gösterme

16. Uçan insanlar, dinozorlar, uzay gemileri, kentlerin ortasında patlayan volkanlar… Teknolojinin beyaz perdede yansıtılabilecek konuları sınırladığı zamanlar çok gerilerde kaldı. Sinemada canlandırılan sahnelerin inandırıcılığını sağlayan özel efektleri yaratma işi, bir yönüyle bilim bir yönüyle de sanat. Çevremizde olup bitenleri algılama süreçlerimizin anlaşılması bunun bilim yönünü oluşturuyor. Daha sonra bu anlayış, canlandırmanın gerçeğe uygun görünmesi için kullanılıyor.
Bu parçada boş bırakılan yere düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi en uygundur?
A) Sinemadaki olağanüstü sahnelere, seyirci her zamanki gibi ilgi gösterdi.
B) Sinema, teknoloji yardımıyla her geçen gün gelişiyor.
C) Artık sinemada canlandırılamayacak şey yok gibi.
D) Sinema sıradanın değil, sıra dışının peşinde.

CEVAPLAR: 1.B, 2.A, 3.C, 4.C, 5.B, 6.C, 7.B, 8.B, 9.B, 10.B, 11.D, 12.B, 13.D, 14.C, 15.B, 16.C

paragraf test 11 (8.sinif turkce) indir.

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap