Testler

Cümlenin Ögeleri Test 3

cümlenin ögeleri test

CÜMLENİN ÖGELERİ TEST 3

1.“Onun arkadaşı, emin ol, çok iyi biridir.”
Bu cümledeki ara sözle görev yönünden özdeş olan ara söz aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Küçük kardeşini, Ömer’i, çok özlemişti.
B) Doğduğum şehri, Ağrı’yı, çok seviyorum.
C) Bu mevsimde, kış aylarında, burası çok soğuk oluyor.
D) Necla’yı, sevdiği kadını, bir trafik kazasında kaybetti.
E) Bursa, inan bana, görülmeyi bekleyen tarihi mekanlarla dolu.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne, cümlenin en önemli ögesi durumundadır?
A) O yüzden seni günlerce aramadım.
B) Hayatımın en yoğun idmanını yaptım.
C) Tonlarca protein yemek istiyorum.
D) Ablam bugün çok ciddi duruyor.
E) Şu an hastanede tedavi görenlerin sayısı yüz ellidir.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde cümlenin en vurgulu ögesi öznedir?
A) Herkes için aynı kurallar geçerlidir.
B) Kazancımı cebe indirdiğini mi söylüyorsun?
C) Bugüne kadar bana hiç destek olmadı.
D) Bunları düzgün bir şekilde birleştirmeliyiz.
E) Bunu cildiniz için tercih etmelisiniz.

4. Aşağıdakilerin hangisinde vurgulanan öge diğerlerinden farklıdır?
A) Ben bunu tamamen bitkilerden elde ettim.
B) Bunun için hangi bakanlıktan izin aldınız?
C) Kimyasal içeriği çok olan güneş koruyucularından kaçınınız.
D) D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın.
E) Ne gördüğünü anlat bize.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf tümleci vurgulanmıştır?
A)Bu arabayla nereye gidiyordunuz?
B) Salı günleri ne yaparsınız?
C) Peynir alırken nelere dikkat etmeliyiz?
D)Gerçekten az daha kaçırıyordun ahbap?
E) Artık eski hayatına dönebilirsin.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ara cümle herhangi bir ögenin açıklayıcısı değildir?
A) Zavallı kızın, Ceyda’nın, yüreği burkuldu.
B) Bu esnada, karşı tarafa geçtiği anda, ona araba çarptı.
C) Bu loş salonda, düğünün olduğu mekanda, gördüm onu.
D) Çantasını, yanından ayırmadığı biricik şeyini, sonunda kaybetti.
E) Son okuduğum romanda, Sefiller’de, yazar aynı konuya değinmiş.

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ara söz nesnenin açıklayıcısı görevindedir?
A) Birkaç arkadaş- Zeki, Metin ve Kemal- böğürtlen topladı.
B) Bu kitabı-Nar Çiçeği’ni- çok beğendim.
C) Bu şekilde -sandaletle- okula gelemezsiniz.
D) İlçemizde -Safranbolu’da- güzel günler geçirdim.
E) Bahçedeki eriğin tadını -o mayhoş tadı- unutamam.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne, açıklayıcısıyla birlikte verilmiştir?
A) Victor Hugo, Fransızların büyük yazarı, kaç eser kaleme almıştır?
B) Elindekini, tesbihi, çabuk cebine koy.
C) Yunus’un abisini, Mikail’i, tanıyor musun?
D) Yeni aldığı arabayla, Şahin’le, nereye gidiyor?
E) Okuldan çıktığımda, saat on gibi, seni ararım.

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisi vurgulanan öge yönüyle ötekilerden farklıdır?
A) Böyle söyleyerek papaz onu kolundan tuttu.
B) Azrail’in soğuk eline benziyor bu.
C) Bu adamın gözlerini son defa, bir hançerin üstünde parıldarken görmüştü.
D) Geceleri, zifiri karanlıkta da bunları hep vicdanıma sormuştum.
E) Öyle kıvrak dans ediyordu ki, hızdan ayakları görünmüyordu.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ara söz kullanılmıştır?
A) Pullu elbisesi, tıpkı bir yaz gecesi gibi,binlerce mavimsi kıvılcım saçmaktaydı.
B) İşte o anda, şeytanın bana kurduğu tuzağı anladığım anda, uyandım.
C) Esrarlı büyünün beni yavaş yavaş kavradığını, sardığını hissediyorum.
D) Ayaklarım buz kesmişti, ama kafamın için kazan gibi kaynıyordu.
E) Kaderin anlaşılmaz bir oyunuyla ikimiz de birbirimizi mahvettik.

11. Belki bu ışık, gönlünle oynayan o kof herife karşı beslediğin çocukça sevgidir.
Aşağıdakilerden hangisi vurgulanan öge yönüyle bu cümleyle özdeştir?
A) Gecenin zifiri karanlığı senin ruhunu kaplamış.
B) Seni getirdikleri zaman oradaydım.
C) Girdiğin ıstırap yolunda attığın her adımı saydım.
D) Merdiven basamaklarına çarpıp sendelemişti.
E) Uzun saçlı adamın yüzünde korkunç bir ifade vardı.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylı tümleç vurgulanmıştır?
A) Çocuklar güle oynaya uzaklaşıp gitmişlerdi.
B) Halk artık bu manzaraları göre göre kanıksamıştı.
C) Tam iki aydan beri nerelerdeydin?
D) Gürültüyü işitmemek için saçlarını kulaklarının üzerinde topladı.
E) Bu soru karşısında biraz bocaladı.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ögelere ayırmada yanlışlık yapılmıştır?
A) Bu / bana / kızımın / öldüğü geceyi / hatırlatıyor.
B)Bırak da / hayal gücün / biraz / mesai yapsın.
C) On dakika içinde / geliyorum / dostum.
D) Sizleri / nasıl / çağırayım?
E) Küçük / odaya / ben / taşınıyorum.

14. Bu yüzden iki haftadan beri valizlerini bile açmadan yaşıyorum.
Bu cümlenin ögeleri aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?
A) Nesne-özne-zarf tümleci-yüklem
B)Özne-zarf tümleci-zarf tümleci-yüklem
C) Zarf tümleci-zarf tümleci-zarf tümleci-yüklem
D) Dolaylı tümleç-zarf tümleci-zarf tümleci-yüklem
E) Nesne-dolaylı tümleç-zarf tümleci-yüklem

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisi eylemden etkileneni bulmaya yöneliktir?
A) Niye ders çalışmıyorsunuz?
B) Size çantayı mı vereyim?
C) Bu salağı çok mu aradın?
D) Saatin kaç olduğunu biliyor musun?
E) Bu köpeği dışarıya kim saldı?

16. Aşağıdaki altı çizili ögelerden hangisi farklı bir ögeyi oluşturmaktadır?
A) Bunu kesinlikle kimse duymasın.
B) Öğle vakti ormandaki kafede buluşalım.
C) Sonunda bana bunu da mı yapacaktın?
D) Sabah kahvaltısında bize neler hazırlayacaksın?
E) Bu sıralar geceleri uyuyamıyordu.

edebiyatsultani.com

Hazırlayan: Süleyman Kara

CEVAPLAR:  1-E, 2-E, 3-A, 4-E, 5-D, 6-A, 7-B, 8-A, 9-C, 10-B, 11-E, 12-D, 13-A, 14-C,
15-B, 16-D

Bu testi word dosyası olarak indirmek için aşağıdaki linki tıklayınız.

Cümlenin Ögeleri Test 3

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap