Testler

Ek fiil Test 1 (7.Sınıf Türkçe)

1.Perdeler lime lime olmuştu. Yalnız birisinin kornişi duruyordu. Birisinin de üç tarafındaki işlemeler henüz çürümemişti. Tencereler kalaysızdı. Ya şu keçe parçası…
Bu parçada kaç tane birleşik zamanlı fiil vardır?
A) 1      B) 2       C) 3      D) 4

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil kullanılmıştır?
A) Ayol bunları eskici bile kabul etmez.
B) Kış gelince kulübenin üstü örtüldü.
C) Bu ufak tefeklerden bıktım usandım çocuklar!
D) Satmaktan başka hiç çare yok!

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ek eylem yoktur?
A) Sevenler kavuşunca yaşamak ne güzel!
B) İllallah bu keçeden, diyordu.
C) Orada dört kat edilip bırakılmış.
D) Ayol kaç para verecektin ona sen?

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ek eylem vardır?
A) Sen sahiden aklını kaybetmişsin ayol.
B) Zannedersem annemin koluna çimdik atmış olacak ki ikisi birden yan odaya daldılar.
C) Halam merdivenlerden acele acele indi.
D) Canım, dedim, uzatmayın Allah aşkına.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem kullanılmamıştır?
A) Keçenin üzerine birdenbire eğilmiştik.
B) Adeta şahrem şahrem dökülen kenarları, binlerce ayak gibi kımıldıyor.
C) Ötesinde berisinde bir iki çiçek kırıntısı tarhları yeni yapılmış bahçede sanki gözlerini açıyordu.
D) Fırsatını bulduğu dakika cins bir at gibi süratle uzaklaşıp gidecekti.

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, gelecek zamanın rivayeti biçimindedir?
A) Daha iki dakika duracak olsaydım, sizin keçeden tam iki yüz lira kazanıyordum.
B) Benim yirmi beş liraya sattığım adam tam yüz yetmiş beş lira kazanacakmış.
C) Gözlerimle görmeliymişim, diyordu.
D) Bacak bacak üstüne atacaktı, vazgeçti.

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi şimdiki zamanın hikayesi biçimindedir?
A) Miras keçeyi değnekle saatler saati dövüyordu.
B) Aramıza adeta denizler, okyanuslar, servetler ve asırlar koymuştu.
C) Bütün eşyaları alıp götüren bir sel hızlı hızlı akardı.
D) Birçok defalar yaptığım gibi yine unutacaktım.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ötekilerden farklı bir ek fiil kullanılmıştır?
A) Zaten ev oldukça dardı.
B) Ne saygısız, ne vurdumduymaz misafirdi bunlar.
C) Misafir Halil Efendi akşamcıydı.
D) Halil Efendi Anadolu Kavağı’nda memurluk yapıyordu.

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geniş zamanın rivayeti biçimindedir?
A) Kilere girip zahireye bakmaya korkmuştum.
B) Bu rahatı bırakıp da giderler mi hiç?
C) Küçük beyin yastık örtülerinin eski fistolarını söktüm de iki tane yaptımdı.
D) Bu beladan ne zaman kurtulurmuşuz?

10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi öğrenilen geçmiş zamanın hikayesiyle çekimlenmiştir?
A) Dışarıdan kapı küt küt vurulmuştu.
B) Bu artık her gün adet oluyordu.
C) Akşama kadar bu sevgili çılgınların kokusu ile mutlu olurdu.
D) Yalnız küçük şeytanlar, bu saadet, ona pahalıya satıyorlardı.

11. Vildan ise: “Sakın ha yoksa elinden kurtulamayız (I)vallahi.” diyordu. Bedri Bey, kendilerine annelerinden daha yakın olduğunu gördükleri için onlarla beraber böyle gizli şeyler yapmakta derin bir saadet bulurdu (II). Bunun için onları temin etti (III). İkisinin de yanaklarından gül mükafatını alarak veda etti (IV).
Bu parçada numaralı sözcüklerden hangisi ek fiille çekimlenmiştir?
A) l          B)ll          C)lll           D)lV

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiilin geniş zamanıyla çekimlenmiş bir kelime kullanılmıştır?
A) Bu bir film değil, rüya değil, masal değil.
B) Hepimizi şaşırtan olaylar oluyor.
C) Abi ben bunlardan korkmam da hanımdan korkarım.
D) Cemal’in geri dönmesi herkesi şaşırttı.

13. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde birleşik zamanlı eylem yoktur?
A) Onun imdadına yetişmeliydik.
B) Çok dokunaklı iki mısradır bu.
C) Kompresörün bakımı yapılacaktı.
D) Otobüsteki herkes telefonla uğraşıyordu.

14. “Ben seni böyle bilmezdim.” cümlesindeki fiille ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Geniş zamanın hikayesiyle çekimlenmiştir.
B) Şimdiki zamanın hikayesiyle çekimlenmiştir.
C) Gelecek zamanın rivayetiyle çekimlenmiştir.
D) İstek kipinin hikayesiyle çekimlenmiştir.

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ek eylemle çekimlenmiş bir kelime vardır?
A) Biriyle karıştırmış olmalısınız.
B) Biraz nezaket işinizi kolaylaştırır.
C) Gerçekten kim sandığınızı bilmiyorum.
D) Gelirsen bağıracağınızı bilmeni isterim.

16. Geniş zamanın rivayetiyle çekimlenmiş bir fiil aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Bütün işlerinde terfi ettirilmişti.
B) Yerinde olsam bir daha böyle davranmazdım.
C) Çocuklarına her gece masal anlatırmış.
D) Bunu daha önce denedin sanıyordum.

17.
Aylar geçip yıllar olsa da
Yıllar geçip zaman dolsa da
Aşkın arzuları beni boğsa da
Bir gün seversen beni mutlu olacağım
Yukarıdaki dizelerde ek fiil almış kaç kelime vardır?
A)I         B)II          C)III          D) IV

18. Aşağıdakilerden hangisinde ek eylemin –miş’li geçmiş zamanıyla çekimlenmiş bir kelime vardır?
A) Ispanak çorbasın teyzem yapmış.
B) Galiba seni yeterince tanımamışım.
C) Eve döndüğü vakit oldukça geçmiş.
D) Zeynep tokalarını takmayı da unutmuş.

19. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ek eylemin geniş zamanıyla çekimlenmiş bir sözcük yoktur?
A) Bu işte gerçekten çok iyisiniz.
B) Ben biraz derin uyurum.
C) Bu yaptıkların gerçekten çok üzücü.
D) Onu da değerli kılan budur, sanırım.

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik zamanlı bir eylem vardır?
A) Peşinden gelmem hoşuna giderdi, değil mi?
B) Size ne kadar para lazım?
C) Altı gün sonra felaket olacak, diyor.
D) Çok üzgünüm, çok kaba davranıyorum.

Cevaplar: 1-C, 2-D, 3-C, 4-B, 5-B, 6-B, 7-A, 8-D, 9-D, 10-A, 11-B, 12-A, 13-B, 14-A, 15-D, 16-C, 17-A, 18-C, 19-B, 20-A

Ek-fiil-Test-1-(7.Sınıf-Türkçe)’ indir.

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap