Testler

Ek fiil Test 4 (7.Sınıf Türkçe)

EK FİİL (EK EYLEM) TEST 4 (7.SINIF TÜRKÇE)

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil vardır?
A) Sena, bugün derse gelmedi.
B) Bu konuyu bir türlü anlamıyorum.
C) Ben de geziye gitmek istiyorum.
D) Üniversite yıllarım çok güzeldi.

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi birleşik zamanlı bir fiildir?
A) Zeliha işlerini zamanında yapmazdı.
B) Çocuğun yanakları al aldı.
C) Çalışırsan başarılı olursun.
D) Karanlıktan çok korkarım.

3. Ek fiil aşağıdaki cümlelerin hangisinde “gerçekleşmemiş niyet” anlamı katmıştır?
A) Geç kaldık, toplantı başlamıştır.
B) Çiçekleri neden sulamadın, hepsi kurumuştur.
C) Annem mektubumu alınca çok sevinmiştir.
D) Geçen hafta spor ayakkabısı alacaktım.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil eklendiği sözcüğü birleşik çekimli yapmıştır?
A) Canın sıkılırsa televizyonu açabilirsin.
B) Fatma’nın annesi öğretmendir.
C) Burası şehre uzak bir yerdi.
D) Anlatılanlara göre dedem çok cömertmiş.

5. Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
A) Kalkıyorlar
B) Bitirecekmiş
C) Bakmadınız
D) Yazamazsın

6. 1.Söyleyeceklerini düşünmeden konuşmazdı.
    2. Dün size de uğrayacaktım.
    3.Bu konuda kimse onunla boy ölçüşemezmiş.
    4.Düğününe beni de davet edecekti.
Ek fiil almış fiil numaralanmış cümlelerden hangilerine aynı anlamı katmıştır?
A) 1 ve 2
B) 1 ve 3
C) 2 ve 4
D) 2 ve 3

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde isim türünden bir kelime ek fiil almamıştır?
A) Atilla yaramaz bir çocuktur.
B) Bugün çok neşeliyim.
C) Çocuğun gözleri yeşildi.
D) Unutmamak için telefon numarasını yazdı.

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi ek fiil almamıştır?
A) Ben aradığımda uyuyormuş.
B) Verilen ödevleri zamanında yapardı.
C) Tepsideki bardaklara çay doldurdum.
D) Peyami Safa beğenerek okuduğum bir yazardı.

9. Aşağıdakilerin hangisinde ek fiil isim türünden bir sözcüğe gelmiştir?
A) Boş zamanlarımda resim yapardım.
B) Çocuğun ayakkabıları iyice eskimişti.
C) Hani, sen de bizimle gelecektin!
D) İstanbul büyük bir şehirdir.

10. Aşağıdakilerin hangisinde ek fiil isim soylu sözcüğe gelmiştir?
A) Elmaları dalından yeni koparmış.
B) Film birazdan başlayacakmış.
C) Bir varmış, bir yokmuş.
D) Bu kitabı dün çok aramıştım.

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ek fiil kullanılmıştır?
A) Bugünkü gazeteyi okudun mu?
B) Minibüs evin önünde durdu.
C) Yağmur sabaha kadar yağdı.
D) Beklediğimiz haber bir türlü gelmiyordu.

12. Aşağıdaki cümlelerden hangisine birleşik çekimli fiil “terk edilmiş bir alışkanlık” anlamı katmıştır?
A) Eskiden her gün kitap okurdum.
B) Ona verdiğin sözde durmalıydın.
C) Bu saksıya gül fidanı dikecektim.
D) Hakkı yenmeseymiş yarışmayı kazanırmış.

13. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde birleşik çekimli bir fiil kullanılmamıştır?
A) Yemekten önce ellerini mutlaka yıkardı.
B) Ayağım duvara çarpınca morardı.
C) Piknikte mangalı babam yakardı.
D) Sokak lambaları sabaha kadar yanardı.

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ek fiilin geniş zamanıyla çekimlenmiş bir isim vardır?
A) Bu, güzel bir kitapmış.
B) En korktuğu hayvan yılandı.
C) Dün işlerim çoktu.
D) Bugün çok mutluyum.

15. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde isim türünden bir sözcük kip eki almamıştır?
A) Dün çok hastaydım.
B) Daha önce onu hiç görmemiştim.
C) Teyzemin küçük bir kedisi var.
D) Dün hava çok güzeldi.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem ek fiille çekimlenmiş bir isimdir?
A) Oyun çocuklar için bir ihtiyaçtır.
B) Rüzgar ağaçların dallarını sallıyordu.
C) Ona güzel bir hediye almıştım.
D) Uçak bir saatte Afyon’a vardı.

CEVAPLAR: 1.D, 2.A, 3. D, 4.A, 5.B, 6.C, 7.D, 8.C, 9.D, 10.C, 11.D, 12.A, 13.B, 14.D, 15.C, 16.A

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap