Testler

Ek fiil Test 6 (7.Sınıf Türkçe)

EK FİİL TEST 6 (7.SINIF TÜRKÇE)

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem yoktur?
A) Evimizdeki bu güzel geleneği yıkan bendim.
B) Yürüsem ve yalnız yıldızlar eşlik etse yürüyüşüme.
C) Nasrettin Hoca fıkraları bizim en güzel romanımızdır.
D) Bizim insanımızda ağaç sevgisi vardır.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil bulunmamaktadır?
A) O rüzgar olmasa, buhar nerede kalırdı?
B) Batıdan eserse rüzgar leylaklar susar.
C) En güzeli dağ rüzgarlarıdır; yeşertti kalbinizin zümrütlerini.
D) Size güzel bir dünya bırakamadık.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik çekimli bir fiil vardır?
A) Hiç ummadığım bir zamanda çıkageldi.
B) Yaşlı insanlara her zaman saygı gösterilmeli.
C) Keşke sınavdan önce ders çalışsanız!
D) Bunca dedikodudan sonra burada kalamazdı.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem yoktur?
A) Dağ sisli, ova yaslı.
B) Hepimizin keyfi yerinde.
C) İnsanları iyi tanımalı.
D) Gölde çok balık varmış.

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, birleşik çekimli bir eylemdir?
A) Bütün ihtiyaçlarımı giderdi.
B) O, soruları çözüverdi.
C) Hafta sonları arkadaşları ile gezerdi.
D) Onunki, saygı duyulacak bir görüştü.

6. “düşünebilmeliydin” fiilinin yapı, kip ve şahıs özellikleri hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
A) Basit-gereklilik-hikaye-ikinci tekil şahıs
B) Türemiş-gereklilik-hikaye-ikinci çoğul şahıs
C) Birleşik-tezlik-gereklilik-hikaye-ikinci tekil şahıs
D) Birleşik-yeterlilik-gereklilik-hikaye-ikinci tekil şahıs

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik zamanlı bir fiil kullanılmıştır?
A) Hiç beklemediğimiz bir anda içeri giriverdi.
B) Tam o sırada cebinden bir kağıt çıkardı.
C) Kardeşimin sağ gözü morardı.
D) Bizim işlerimize her zaman karışırdı.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek eylem vardır?
A) Yanlışlık, acelecilikten doğar.
B) Ne yapacağımıza karar verelim.
C) Başlamak, bitirmenin yarısıdır.
D) İlkbahar yağmurları çok hoşuma gider.

9. Aşağıdakilerden hangisinde geniş zamanın hikayesi ile çekimlenmiş bir eylem yoktur?
A) Elindeki kitapların hepsini bana verdi.
B) Öğretmenimiz, biz kitap okurken geliverdi.
C) Basit bir hareketle programdaki hatayı giderdi.
D) Kardeşim kitap okumayı çok severdi.

10. Arzuhalci, aziz komşum,
Boş mu daktilonda kağıt?
Yaz derdimi, harf harf dağıt.
Baksana ne hâl olmuşum!
Dörtlük için aşağıdakilerden hangisinin söylenmesi doğru değildir?
A) Ek eylemin geniş zamanı kullanılmıştır.
B) Dördüncü dizede hem haber hem dilek kipi ile çekimlenmiş fiiller vardır.
C) İlk iki dizede bir tane çekimli fiil vardır.
D) Şiirdeki bütün fiiller basit çekimlidir.

11. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ek-fiil kullanılmamıştır?
A) Ne zaman kederden taşarsa için
Şarkılar taşırsın dudaklarında
B) Açılan bir gülsün sen yaprak yaprak
Ben aşkımla bahar getirdim sana
C) Tozlu yollarından geçtiğim uzak
İklimden şarkılar getirdim sana
D) Bazı bir yapraktı, bazı bir rüzgar
Dolardı aydınlık olup odama

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şart kipinin rivayetiyle çekimlenmiş bir fiil vardır?
A) Sizinle birlikte ben de geleydim.
B) Ev dediğin uzaktan da güzel görünmeliydi.
C) Arkadaşları ile düzenli çalışabilselermiş.
D) Onun ne anlatacağını aşağı yukarı tahmin edebilirmiş.

13. Aşağıdaki altı çizili fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
A) Nerede çıkarsa çıksın, aynı kaderi paylaşır dergiler.
B) Öyle zannediyorum ki bizler edebiyatı çürümeye karşı bir ilaç gibi düşünüyoruz.
C) Böyle dergilerin çıkıyor olması bizi çok sevindirdi.
D) Bir dergi hemen “Haydi çıkalım.” demekle çıkıvermez ki!

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik zamanlı bir eylem vardır?
A) Vapurun iskeleye yanaşmasını bekliyorduk.
B) Yolda beygirlerin çektiği kızaklara rastlıyoruz.
C) Çocuğun incelmiş bileklerine uzun uzun baktı.
D) Işıklar sönünce ortalık birden karardı.

15. Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır? (1997-FL/AÖL)
A) Göremezsin
B) Görmediler
C) Oturuyorsunuz
D) Başlayacakmış

16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, hikaye birleşik zamanlıdır? (1987-FL)
A) İhtiyar adam, en çok güvercinleri severdi.
B) Onu kasabada kimse tanımaz.
C) Gelenlerden biri, gülerek yanına yaklaştı.
D) Bu adam altı aydan beri yanında çalışır.

17. Hangi cümlenin yüklemi, ek fiilin geniş zamanıdır? (1992-EML)
A) Kırmızı güller iri iriydi.
B) Bu küçük bahçede çok mutluyum.
C) Şırıl şırıl akan sular ne güzeldi!
D) Bahçemiz cennetten bir köşe gibiydi.

18. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, ek eylemin geniş zamanına göre çekimlenmiştir? (2001-DPY)
A) Çalışkan ve düzenli bir öğrencisin.
B) En sevdiği çiçek zambakmış.
C) O gün gökyüzü çok bulutluydu.
D) Kazakları hiç de ucuz değilmiş.

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik zamanlı eylem cümleye terk edilmiş alışkanlığı bildirme anlamı katmıştır?
A) Bu programa keşke ben de katılabilseydim.
B) Seni de aramızda görmeyi çok isterdik Şebnem Hanım.
C) Eskiden çok uyurdum maalesef.
D) Bu adada ben de yaşasaymışım.

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şart kipinin hikayesiyle çekimlenmiş bir eylem vardır?
A) Bizimle gelseydin sen de görebilirdin oraları.
B) On sekizinde kaçmıştı kendi yaşındaki delikanlıya.
C) Uslu durursanız size dondurma alacağım.
D) Bir dahaki sefer elinde poşetlerle gelecekmiş.

CEVAPLAR: 1.B, 2.D, 3.D, 4.C, 5.C, 6.D, 7.D, 8.C, 9.D, 10.C, 11.C, 12.C, 13.A, 14.A, 15.D, 16.A, 17.B, 18.A, 19.C, 20.A

ek fiil test 6 (7.sinif turkce) indir.

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap