Testler

Ekler Test 1 (6.Sınıf Türkçe)

6.sınıf Türkçe

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bulunma hal eki kullanılmıştır?

A) Şirketimizin kurucusunu hep beraber selamlayalım.

B) Otelden içeriye beraber girdiler.

C) Yarın İstanbul’da acilen toplantı istiyor.

D) Sağ olun, hepinize teşekkürlerimi sunarım.

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde herhangi bir hâl eki kullanılmamıştır?

A) Yıllardır farelerle ilgili bir çalışma üzerindeyiz.

B) Bunu bilmeye sizin de hakkınız var.

C) Ölü saç hücrelerine can veren yeni bir formül bulma aşamasındayız.

D) Bu formül, basit bir el kreminin formülü.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikinci tekil iyelik eki kullanılmıştır?

A) Bence biriyle karıştırmış olmalısın.

B) Bu senin doğal bir yeteneğin.

C) Bana emir mi veriyorsun sen?

D) Seni düşününce konuşamıyorum bile.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isimden isim yapım eki kullanılmıştır?

A) Bu iş bittiğinde uçağım beni Bahamalar’a götürecek?

B) Geldiğin için teşekkürler Leyla.

C) İdam mahkumlarının son istekleri reddedilmez.

D) Hırsız kömürlükte saklanmış.

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde isimden fiil yapım eki kullanılmıştır?

A) Ömrümce hep aklımdadır.

B) Ben kalbimi başka yerde bulamadım.

C) Ses tellerinizde bozulma olmuş.

D) Birçok açıdan verimli bir yıl geçti.

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde fiilden isim yapım eki kullanılmıştır?

A) Bu sorunun çözümünü kim yapacak?

B) Hatalarınızdan ders çıkarabildiniz mi bari?

C) Sonunda hayatının filmini çekti.

D) Hamileliğinin son ayları çok rahat geçti.

7. “-ı” eki aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisinde hâl eki olarak kullanılmıştır?

A) Desem ki vakitlerden bir nisan akşamıdır.

B) Rüzgarların en ferahlatıcısı senden esiyor.

C) Maviyi işte bunun için severim.

D) Mağaranın kuytu köşesinde altın bulduk.

8. Aşağıdaki cümlelerde bulunan altı çizili kelimelerden hangisinde hem iyelik hem de hâl eki bulunmaktadır?

A) Yeşilin birçok tonunu görürsün bu şehirde.

B) Sorunun cevabını bilenler parmak kaldırsın.

C) İlmin önemini anlatmalıyız çocuklara.

D) Kardeşçe yaşamayı bir türlü öğrenemedik.

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde birden kelime yapım eki almıştır?

A) Merdivenden düşen çocuğun ayağı kırıldı.

B) Çabuk hazırlanın, kız kardeşimi ziyarete gideceğiz.

C) Elinizi çabuk tutmanız gerekecek.

D) Bir kuşun kanat çırpışında buldum seni.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem yapım hem çekim eki almış bir kelime vardır?

A) Bu çılgınca, delice ve harikaydı.

B) Geçimini tablacılık yaparak sağlıyordu.

C) Bir cevap bile vermeden bırakıp gitti.

D) Sizinle iş konuşmak istiyorum.

11. “Geminin güvertesinde yangın çıktı.” cümlesindeki altı çizili eklerin doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tamlayan eki, hal eki, fiilden isim yapan ek

B) İyelik eki, hal eki, isimden isim yapan ek

C) İsimden isim yapan ek, hal eki, iyelik eki

D) İyelik eki, hal eki, fiilden fiil yapan ek

12. “İlk resmi açıklamalara göre on kişi yaralandı.” cümlesindeki altı çizili ekler aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A) İsimden isim yapan ek, iyelik eki

B) Fiilden isim yapan ek, çoğul eki

C) Çoğul eki, hal eki

D) Çekim eki, yapım eki

13. “Yüzü kireç gibi oldu, görmedin mi?” cümlesindeki altı çizili ekin görevin aşağıdakilerden hangisidir?

A) İsimden isim yapan ek

B) İyelik eki

C) Hâl eki

D) Fiilden isim yapan ek

14. “Sevkıyat tarihini netleştirelim.” cümlesindeki altı çizili  ekler aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A) İsimden fiil yapan ek, fiilden fiil yapan ek, istek kipi ek, şahıs eki

B) Fiilden fiil yapan ek, fiilden fiil yapan ek, şahıs eki, fiil kipi eki

C) Fiilden isin yapan ek, iyelik eki, kip eki, şahıs eki

D) İsimden isim yapan ek, isimden fiil yapan ek, kip eki, şahıs eki

15. ” Zeynep’in ölümü hepimizi çok üzdü.” cümlesindeki altı çizili kelimedeki eklerin sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Fiilden fiil yapım eki, şahıs eki

B) Fiilden isim yapım eki, iyelik eki

C) İyelik eki, hâl eki

D) Hâl eki, iyelik eki

16. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde hiçbir yapım eki kullanılmamıştır?

A) Çocuklardan üçü bize doğru geliyordu.

B) Kırk yaralımız hastanede tedaviye alındı.

C) Olay yeri ekipleri incelemede bulundu.

D) Durumu klişe cümlelerle özetledi.

17. Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisi gövdedir?

A) Arkadaşlar ümidinizi kaybetmeyin.

B) Milletimizi derinden yaralayan bir olayla karşı karşıyaydık.

C) Kaleminin mürekkebi bitmiş.

D) Konuyu anladınız mı çocuklar?

18. Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisi fiilden fiil yapım eki almıştır?

A) Senin bu tavırların beni bıktırdı.

B) Soğukta yürümekten üşüdüm, bana çay yapın.

C) Bu hayvanları izlemek insana keyif veriyor.

D) Şimdi yağmur ormanlarına ineceğiz.

19.”Akışkanlığı jöleyi andırıyor.” cümlesindeki altı çizili kelimenin aldığı ekler aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A) Fiilden fiil yapım eki, isimden isim yapım eki, hal eki

B) Fiilden fiil yapım eki, fiilden isim yapım eki, isimden isim yapan ek, iyelik eki

C) Fiilden isim yapan ek, isimden isim yapan ek, iyelik eki, hâl eki

D) İsimden fiil yapan ek, fiilden fiil yapan ek, hal eki, iyelik eki

20. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde iyelik eki kullanılmamıştır?

A) Nem oranı yüzde yüze yakın.

B) Nadir bir kuşun peşindeyiz.

C) Sıcaklık ortalığı kasıp kavuruyordu.

D) Kazağın desenleri gökkuşağını andırıyordu.

Cevaplar: 1-C, 2-D, 3-B, 4-D, 5-D, 6-A, 7-C, 8-A, 9-A, 10-B, 11-A, 12-C, 13-B, 14-A, 15-B, 16-A, 17-B, 18-A, 19-B, 20-C

Ekler Test 1 (6.Sınıf Türkçe)‘i indir.

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap