Testler

Ekler Test 2 (6.Sınıf Türkçe)

1. Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili kelime isimden isim yapım eki almıştır?

A) Ahmet Bey çok yapıcı bir insandır.

B) İsteklerinizi şefinize bildirebilirsiniz.

C) Bu yıl Japonca öğrenmeyi düşünüyorum.

D) Eskiyen elbiselerini kime verdin?

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili kelime hem yapım hem çekim eki almıştır?

A) Sezon sonu indirimlerini kaçırmayın.

B) Baş ağrısından gece uyuyamadım.

C) Tren kazasında yüz yirmi kişi hayatını kaybetti.

D) Bir de kart okuyucu almalısın.

3. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerden hangisi hem fiilden isim hem de isimden isim yapım eki almıştır?

A) İşçiler bu ay maaşlarını zamlı alacak.

B) Kredi işlemleriniz iki saat sürebilir.

C) Saldırganlar yurt dışına kaçarken yakalandı.

D) Yazın kendine binek arabası alacak.

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili kelime hem iyelik hem hâl eki almıştır?

A) Güzel imza atmayı babamdan öğrendim.

B) Cepte kuruş yok arkadaş.

C) Şirketten bir sürü personel çıkarıldı.

D) Bizi zarara uğrattığınız için sizi mahkemeye vereceğiz.

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde isimden fiil yapan ek alan bir kelime kullanılmıştır?

A) Yarın yeni bir işe başlayacağım.

B) Kitapta elli tane geyik resmi var.

C) Yazın akşama doğru ormana açılırız.

D) Yataklı vagonda Ankara’ya yolculuk yaptık.

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde hal eki kullanılmamıştır?

A) Her şey çıtırında mı?

B) Bebek ağlamasına dayanamam.

C) Abdullah abi yine şiir yazıyor.

D) Sana kaç defa ayakkabının ökçesine basmamanı söyleyeceğim.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla iyelik eki kullanılmıştır?

A) Merasim salonundakileri şöyle bir süzdü.

B) Bir dakika sonra içeriye kambur bir adam girdi.

C) Onu ancak bayramlarda, seyranlarda görürdük.

D) Bu, Avrupa’nın en büyük diplomatıydı.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iyelik eki kullanılmamıştır?

A) Bir nehir gibi altın tahtın basamaklarından akıyordu.

B) Ben onları daha önce de teselli etmiştim.

C) Kral, divanın kenarına oturdu.

D) Bu köşede salep içerken hep rahmetli kızımı hatırlarım.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde herhangi bir yapım eki kullanılmamıştır?

A) Canım sokağa çıkmak istemiyordu.

B) Hava oldukça bunaltıcıydı bugün.

C) Terleyen çocuklar çeşmenin başına dizilmişti.

D) Çorbaya tuzu biraz az atmalısın.

10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde fiilden isim yapım eki kullanılmamıştır?

A) Kırıcı konuşmalarıyla bizi kendinden soğuttu.

B) Kahvenizi nasıl alırdınız bayanlar?

C) İlçemizde bir sürü satılık ev vardı.

D) Bilgi seni zafere götürür.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayan eki kullanılmamıştır?

A) Zarfın içine bir de kurutulmuş çiçek koyarak zarfı kapattı.

B) Çayı çok sıcak içmek gırtlak kanserine yol açıyormuş.

C) Taşındığımız yeni evde fareler cirit atıyordu.

D) Bu mevsimde çilek mi yenir yahu?

12. “Uykunuzu iyi alın çocuklar.” cümlesindeki eklerin doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Fiilden fiil yapım eki, hal eki, iyelik eki

B) Fiilden isim yapım eki, iyelik eki, hal eki

C) Tamlayan eki, hal eki, iyelik eki

D) İsimden isim yapan ek, iyelik eki, hal eki

13. Aşağıdaki cümlelerde bulunan altı çizili kelimelerden hangisi gövde değildir?

A) Uygarlıkta ne kadar ilerideyiz?

B) Şantiye bekçisiydi Hasan abi.

C) Ev sahibi hizmetçiye üç tane yüzlük uzattı.

D) Sandıktan dantelli örtüler de çıktı.

14. Aşağıdaki cümlelerde bulunan altı çizili kelimelerden hangisi kök değildir?

A) Değerli misafirlerimiz hepiniz hoş geldiniz.

B) Makineli tüfekle her tarafı taradılar.

C) Kaloriferli evde oturuyoruz iki yıldır.

D) Sanayi kentinin avantajlarından yararlanamadık.

15. “Seçimini hemen yapmalısın arkadaş!” cümlesindeki eklerin doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) İyelik eki, hal eki

B) Tamlayan eki, hal eki

C) Fiilden isim yapım eki, iyelik eki, hal eki

D) Fiilden isim yapım eki, hal eki

16. Aşağıdaki cümlelerden belirtme hal eki kullanılmıştır?

A) Onu şimdi daha iyi anlıyorum.

B) Pencereden bakınca durak görünür.

C) Size bir emanet bırakmışlar.

D) Soğuktan parmaklarımın ucu dondu.

17. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde birden fazla isimden isim yapım eki almış bir kelime vardır?

A) Metin abi babamın iş yerinde odacılık yapıyordu.

B) Küstahça konuşması sinirlerimi alt üst etmişti.

C) Bu saatte burada ne işin var?

D) Kendine kaliteli bir bot almanın zamanı geldi.

18. “Fincancı katırlarını ürkütmemek lazım.” cümlesindeki altı çizili ekin görevi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Fiilden isim yapan ek

B) Fiilden fiil yapan ek

C) İsimden isim yapan ek

D) İsimden fiil yapan ek

19. “Yazarın son romanını okudunuz mu?” cümlesinde altı çizili eklerin görevi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hal eki, iyelik eki

B) İyelik eki, hal eki

C) Tamlayan eki, hal eki

D) Şahıs eki, iyelik eki

20. “Ormanların kralları yine av peşinde.” cümlesindeki altı çizili ekin görevi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hal eki

B) Çoğul eki

C) İyelik eki

D) Şahıs eki

 

Cevaplar:1-C, 2-A, 3-C, 4-A, 5-A, 6-C, 7-A, 8-B, 9-D, 10-B, 11-A, 12-B, 13-B, 14-B, 15-C, 16-A, 17-A, 18-C, 19-B, 20-C

Ekler Test 2 (6.Sınıf Türkçe)‘yi indir.

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap