Testler

Fiil Kipleri Test 1 (7.Sınıf Türkçe)

1.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yapılmakta olan bir iş bildirilmektedir?
A)Tenha sokaklarda gezmekten yorulduk.
B) Aldığım raptiyeler çocuğun ayağına batmış.
C) Rüzgar bu mevsimde doğudan eser.
D) Karlar yağıyor, ben ağlıyorum.

2.Aşağıdaki fiillerin hangisinde eylem herhangi bir şahıs eki almamıştır?
A)Oluklarda devamlı sular boşanıyor.
B)Ahşap evler artık suları ememiyor, dışarı veriyorlar.
C) Bir serseri gibi çömelip ne yapıyorsun burada?
D) Az sonra uyuyacaksınız, ona göre hazırlanın.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin yapılma zamanı ile ifade edilme zamanı aynıdır?
A)İskeleye ancak dört yolcu çıktı.
B)Yaptıklarını babana anlatacağım.
C)Gözümün önünden kaybolun.
D) Uykusuzluktan başım ağrıyor.

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisindeki fiil dilek kiplerinden biriyle çekimlenmiştir?
A)Elindeki elektrik fenerini yoluna aksettire aksettire ağır ağır çıkıyor.
B)Haydi arkadaşlar biraz ilerleyelim.
C) Rüzgarın uğultusu içinde bozuk bir ses “Cüzdanın!” diye bağırdı.
D) Ötekinin hızlı hızlı çarşıya gittiğini görür.

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde emir kipinin olumsuzuyla çekimlenmiş bir fiil vardır?
A) Pazara git de kiraz ve armut almadan gelme.
B) Yaptıklarınızın bedelini henüz ödemediniz.
C) Yaralı parmağa su dökmeyelim.
D) Bir daha da size misafirliğe gelmem.

6. Aşağıdakilerden hangisinde eylem yapıldıktan sonra ifade edilmiştir?
A) Sevgili çocuklar sizi kutlarım.
B) Paranın hepsini bankaya yatırmışlar.
C) Siz de ağzınıza geleni söylemeyin.
D) Pazardan aldığımız bezelyeleri ayıklıyor.

7.Aşağıdaki cümlelerde kullanılan dilek kiplerinden hangisi diğerlerinden farklıdır?
A) Lütfen yerlere tükürmeyelim.
B) Bir daha yanıma bu şekilde gelmeyin.
C) Söylediklerimi yabana atmasınlar.
D) İster gel ister gelme, sen bilirsin.

8. “Ben sana bunun hesabını sormaz mıyım?” cümlesindeki fiilin kipi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Emir kipi
B) İstek kipi
C)Gelecek zaman
D) Geniş zaman

9. “Kımıldasam yere düşerim.” cümlesindeki fiiller aşağıdaki kiplerden hangisiyle çekimlenmiştir?
A)İstek kipi-geniş zaman
B) Emir kipi-gelecek zaman
C) Şart kipi-geniş zaman
D) Geniş zaman-gelecek zaman

10.Aşağıdakilerden hangisinde çekimlenmiş bir eylem yoktur?
A) Kolundaki saate bir daha bak.
B) Söyleyeceklerimin hepsi bu kadar.
C) Lafı uzatmayı sevmez benim babam.
D) İnsanlara selam vermeliyiz öncelikle.

11.Aşağıdaki cümlelerden hangisindeki eylem dilek kipiyle çekimlenmiştir?
A) Ne maaş alabiliyor ne de iş bulabiliyor.
B) Onun da benden iyi olduğunu zannetmem.
C) Açlıktan ve sefaletten bir nebze olsun saadet ve rahata kavuşalım.
D) Kapıyı yaşlı bir kadın açmış.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem herhangi bir şahıs eki almamıştır?
A) Ertesi gün bir kayık erzak hazırlattı ve onun evine gönderdi Hayrullah Efendi.
B) Erzakları yanlış eve getirdiniz.
C) Biz söylemedik kimin gönderdiğini.
D) Pek iyi göremedim ağlayan adamı.

13. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde istek kipiyle çekimlenmiş bir fiil vardır?
A)Haydi söyleyelim bizim şarkımızı.
B) Keşke hep beraber kitap okuma saatine uysak.
C) Müdürle de bu konuyu görüşmeliyiz.
D) Tartışma kurallarını biraz sonra söyleyeceğiz.

14. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yükleminde zaman anlamı vardır?
A)Hayır, daha ilk denemede yenilgiyi kabul etmedi.
B) Beni kaybedecekleri zaman hakkımda bildikleri, daha etraflı ve canlı olsun.
C) Bir insanda bütün insanlık hallerinin olduğuna inanalım.
D) Önlüğünü çıkartıp otopsi masasına doğru yürüyor ürpererek.

15. Aşağıdaki eylemlerden hangisinin kişisi ötekilerden farklıdır?
A) Ne hali varsa görsün.
B) Türkiye yarışmada birinci olsun.
C) Kitabı ıslak elleriyle açmasın.
D) Sen bilmezsin onun ne biçim bir adam olduğunu.

Cevaplar:1-D, 2-A, 3-D, 4-B, 5-A, 6-B, 7-A, 8-D, 9-C, 10-B, 11-C, 12-A, 13-A, 14-D, 15-D

Fiil Kipleri Test 1 (7.Sınıf Türkçe)’i indirmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Fiil-Kipleri-Test-1-7.Sınıf-Türkçe

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap