Testler

Fiilde Çatı Test 3 (8.Sınıf Türkçe)

2019-2020 eğitim-öğretim yılı MEB müfredatına göre güncellenmiştir.

FİİLDE ÇATI TEST 3 (8.SINIF TÜRKÇE)

  1. Aşağıdaki cümlelerde bulunan fiillerden hangisi nesne almaz?
    A) Annesi çocuğuna yemek yedirtti.

    B) Doktor, hastayı içeri almadı.
    C) Bu, insanı yemyeşil gösteren, altının sırı dökülmüş, camlaşmış aynanın, insanları çirkin göstermesine içerledi.
    D) Cebindeki bozuk paraları fakire verdi.

  2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde geçişsizken aldığı ekle geçişli hale gelmiş bir fiil vardır?
    A) Öğretmen , elindeki kitabı yere düşürdü.

    B)Bildiğim her şeyi sana anlattım.
    C)Ne diye annenizi söyletiyorsunuz?
    D)Sana bu hediyeyi kabul ettirdin.

  3. “Sonuçta istediklerimi aldım.” cümlesindeki altı çizili fiille özne-yüklem ve nesne-yüklem ilişkisi bakımından özdeş bir fiil aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A) Bu seninle alakalı bir şey değil.

    B) Ailem bu duruma çok sıcak bakmaz.
    C) Ailenle ne zaman tanışacağım?
    D) Ayşe’yi gerçekten çok sevmişti.

  4. “Şirkete müdür olmak için çaba sarf etti.” cümlesindeki fiille nesne-yüklem ilişkisi bakımından özdeş fiil aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A) Yerler mutlaka temiz tutulmalıdır.

    B) Sen hayatında hiç yokluk görmedin mi?
    C) Anlattıklarının hiçbiri doğru değildi.
    D) Sakın onun sözlerine kanma.

  5. ”Hiç kimse sözlerimden alınmasın.” cümlesindeki fiille özne-yüklem ilişkisi bakımından özdeş fiil aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A) Misafirlerimiz az önce uğurlandı.

    B) İnsan bu yaşta çabuk yorulur.
    C) Onun gibi cömert insan nasıl sevilmez?
    D) Mutfak temizliği yapılmış mı?
  1. “Arkadaşınla ilgili soruları niye bana soruyorsun?” cümlesindeki altı çizili kelimenin özellikleri aşağıdaki hangisinde doğru olarak verilmiştir?
    A) Fiil olduğu için çatı aranır.

    B) Geçişli bir fiildir.
    C) Sözde özne almıştır.
    D) Etken fiil değildir.

  2. “Ateşin karşısında kazı çeviriyordu.” cümlesindeki altı çizili fiilin özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Geçişsiz bir fiil değildir.

    B) Nesne almamıştır.
    C) Edilgen fiildir.
    D) Çatı aranmaz.

  3. “Ne varsa onu yazıyorum.” cümlesindeki nesne-yüklem ilişkisi bakımında özdeş fiil aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A) Tekrar gençliğime döndüm sayende.

    B) Altınları nerede saklıyormuş hırsızlar?
    C) Delisi peşimizden ayrılmaz.
    D) İyi ki doğdun Onur!

  4. “Biz bu ihaleden çekiliyoruz.” cümlesindeki fiille özne-yüklem ilişkisi bakımından özdeş fiil aşağıdakilerin hangisinde yoktur?
    A) Neyi paylaşamıyorsunuz çocuklar?

    B) Onu bir türlü affedemiyorum.
    C) Küfeni doldurmayı bildiysen taşımayı da öyle bileceksin.
    D) Bütün çalışanlara maaşlarının zamanında yatacağı söylendi.

  5. “Kendi damak zevkine göre yemek yapanları takdir ederim.” cümlesindeki fiille nesne-yüklem ilişkisi bakımından ortak fiil aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A) Vedat’ı mekandan niçin kovdunuz?
    B) Lütfen biraz sakinleşir misiniz?
    C) Bütün çocuklar kantine doluşmuş.
    D) Sizinle tanıştığımıza memnun oldum.

  6. “İngiltere’de ofis yönetimi okutuyor.” cümlesindeki fiilin özelliği aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A) Nesne almamıştır.

    B) Sözde özne kullanılmıştır.
    C) Geçişli fiildir.
    D) Edilgen fiildir.

  7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bulunan fiil nesne almaz?
    A) Ben bunların hiçbiriyle yetinemiyorum.

    B) Ne yapayım? Ben de mi işi bırakayım?
    C) Evin bütün pencerelerini bana sildirdi.
    D) Vereceksin benim paramı, tamam mı?

  8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı aranmaz?
    A) Cemal’e ne olduğunu bilmiyoruz.

    B) Demek öykü burada bitiyor.
    C) Sayende epeyi keyifli vakitler geçirdik.
    D) Ondan aldığım son hediye bir anahtardı.

  9. “Oyun alanını biraz yükseltin.” cümlesindeki fiille özne-yüklem ve nesne-yüklem ilişkisi bakımından ortak fiil aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A) Yeni aldığım arabanın bakımını bana yaptırdı.

    B) Bu habere sevinilmez mi?
    C) Tarihi mekanları da ziyaret ettik.
    D) Biri yer, biri bakar, kıyamet ondan kopar.

  10. “Benim kocam Selanik’te Yunan’la cenk ederken şehit oldu.” cümlesindeki fiille ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    A) Edilgen fiildir.

    B) Sözde özne almıştır.
    C) Geçişsiz bir fiildir.
    D) Nesne almıştır. 
  1. “Geç gelmenle ilgili geçerli bir mazeretin var mı?” cümlesiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    A) Çatı aranmaz.

    B) Geçişsiz fiil vardır.
    C) İki tane fiil bulunmaktadır.
    D) Bir tane etken fiil vardır.

  2. İtalya’dan ayna ithal edermiş, sonra iflâs etmiş, az buçuk oynatmış, ayna görünce kırmamazlık edemezmiş, diye uydurdular. İşin aslını bir ben biliyorum, bir de ayna.
    Yukarıdaki cümlelerde kaç geçişli fiil vardır?
    A) 2 B) 3     C) 4      D) 5
  3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı aranmaz?
    A) Belki yarım saat çocuk sabit gözlerle bize baktı.

    B) İkide bir ne zaman cebine koyduğunu hatırlamadığım yeşil zeytin tanelerini kafamıza atıyordu.
    C) O böyle şeylere alışıktır.
    D) Yalnız mahzenden çıkar çıkmaz kuyudan sıcağa çıkarılmış bir testi gibi terlemiştim.

  4. “Oradan âdeta erimiş bir öğle aydınlığına çıktığım zaman şakaklarında bir zonklama vardı.” cümlesiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    A) Geçişli bir fiil vardır.

    B) Etken fiil vardır.
    C) Sözde özne almıştır.
    D) Çatı aranmaz.

  5. I. Yolculuğumuz beş gün sürdü.
    II. Bu araba böyle sürülmez.
    III. Çatlayan ellerine krem sürmelisin.
    IV. Sür eşeğini Niğde’ye.
    Yukarıdaki numaralanmış cümlede bulunan fiillerden hangileri geçişli fiildir?
    A) I. ve IV.
    B) II. ve III.

    C) III. ve IV.
    D) II. ve IV.

CEVAPLAR:1-C, 2-A, 3-D, 4-B, 5-B, 6-B, 7-A, 8-B, 9-D, 10-A, 11-C, 12-C, 13-D, 14-A, 15-C, 16-A, 17.D, 18.C, 19.D, 20.C

fiildecatitest3-8.sinifturkce indir.

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap