Testler

Sözcük Türleri Test 3

sözcük türleri testleri

  Desem ki vakitlerden bir nisan akşamıdır
  Rüzgarların en ferahlatıcısı senden esiyor
  Sende seyrediyorum denizlerin en mavisini
  Ormanların en kuytusunu sende gezmekteyim

1. Yukarıdaki dizelerde altı çizili kelime türlerinden hangisi aşağıda verilmemiştir?

A) Fiil

B) İsim

C) Zamir

D) Zarf

E) Sıfat

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili kelime tür olarak diğerlerinden farklıdır?

A) Salih zaten sinirinden gitti.

B) Ama siz de bu olayı çok abartıyorsunuz.

C) Konunun ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz.

D) Evin yönetimini Adalet Hanım ele geçirdi.

E) Yaptıklarının ve ettiklerinin hesabını ödeyecek elbet bir gün.

3. “Kimse ne olduğunu unutmamalı.” cümlesindeki altı çizili kelimenin türce özdeşi aşağıdakilerden hangisinde yoktur?

A) Bugün Cesur’la konuşmaya gittik.

B) Ben bu şirketi kolay teslim etmeyeceğim.

C) Hiçbirinizin ne olduğundan haberi yok.

D) Belki de hepimizi bugüne kadar uyuyorduk.

E) Şimdi onu uyandırmaya gidiyorum.

4. “Sabahtan beri hiç iyi değil.” cümlesindeki altı çizili kelimeyle türce özdeş kelime aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Evin boyası zeytin rengi olsun.

B) Kızım da dediğim gibi işte.

C) Yemek masasını hazırlar mısınız?

D) Pilava biraz daha su ilave edelim.

E) Ben bu işlerden hiç anlamam.

5.”Mutfakta bazı aksilikler oldu.” cümlesindekiyle türce özdeş kelime aşağıdakilerden hangisinde yoktur?

A) Bana üç can borçlusun, Korludağ.

B) Hasanoğlu ailesi takıntılı bir aileydi.

C) Kan tahlili yaptırmaya gidiyorum.

D) Cahide, Korhan’a yine kötü bir oyun oynadı.

E) Bundan sonra gerçek yüzümü göremeyeceksin.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat kullanılmamıştır?

A) İşte o an kanım çekildi sanki.

B) Babamla konuştum, eve gitmiş.

C) Bak bu pişmaniyeyi ye ama pişman olma.

D) Bugün büyük toplantı var anne.

E) Güzel oğlumu üzme tamam mı kızım?

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tür bakımından farklı zarflar kullanılmıştır?

A) Yarın ben size detayları anlatırım.

B) Bir süreliğine şirketin yönetim kurulu üyeliğinden istifa ediyorum.

C) Ahmet Bey sabahleyin sizi çok beklemiş.

D)  En iyi maçın sence hangisi?

E) Tekneyi yıllar önce denizin ortasında batırmışlar.

8. “Çocukluğunun en kötü anısı nedir?” cümlesindeki kelimenin türce özdeşi aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Ama ben de babamın suçsuz olduğunu kanıtlayacağım.

B) İşe Turan denen adamdan başlayalım.

C) Bak Turan senin ifaden önemli.

D) Bana kızacaksın biliyorum ama ben onları suçlayamam.

E) Görmek istediğimiz hareketler bunlar senden.

9. “Benim kime karşı mücadele ettiğimi biliyor musun?” cümlesinde altı çizili kelimelerin türleri aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Bırak da içimden ne geçiyorsa söyleyeyim.

B) Bana göre sen de herkes gibisin.

C) Cesur’un arabası ile ormana doğru gittiler.

D) Sühan nasıl biner o arabaya?

E) Senin keyfin neden yerinde?

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla zarf kullanılmıştır?

A) Neden kapıyı yavaşça çalmıyorsun?

B) Eskiden olsa bu evde oturmazdım.

C) Bak hâlâ şansın var.

D) Şimdi size bazı gerçekleri açıklayacağım.

E) Gözünü seveyim çık dışarı.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf olan kelime soru anlamı taşımamaktadır?

A) Sizin söylediklerinizi ne şekilde yorumlayalım?

B) Niçin daha çok çalışmanız gerektiğini anlatabildim mi?

C) Ne zaman o da bizimle gelecek?

D) Başkanın geleceğini niye bana söylemediniz?

E) Görgü şahidi olayı nasıl anlattı?

12. “Sanığın ağırlaştırılmış müebbet ceza ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.” cümlesindeki altı çizili kelimelerin türleri sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A) zarf-isim-edat

B) sıfat-sıfat-bağlaç

C) fiil-isim-edat

D) sıfat-isim-edat

E) zarf-sıfat-bağlaç

13. “Artık çok geç,
        Ey ömür nasıl geçersen geç.”

dizelerindeki altı çizili kelimelerin türleri aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A) zarf-isim

B) zarf-fiil

C) isim-fiil

D) isim-sıfat

E) fiil-fiil

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaçların görevi farklıdır?

 A) Cep telefonun ile bilgisayarımı çalmışlar.

B) Boşuna üzülmesini istemiyorum dedi ve gitti.

C) Trene binmeyi veya bisikletle gitmeyi tercih ederim.

D) Ne çikolata ne de gofret yiyor.

D) Kırtasiyeden zımba teli ve daksil alır mısın?

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir bir sıfat tarafından belirtilmiş veya nitelenmiştir?

A) Oğlum her şeyin bir vakti var.

B) Kasaptan bir kilo kıyma alacağım.

C) Yeter, zamanım kısıtlı benim.

D) Avukat hanım savunmalarınız nelerdir?

E) Bunu jürinin huzurunda da söyler misiniz?

16. “En kısa sürede yanımda olmanızı istiyorum.” cümlesindeki kelime türleri aşağıdakilerden hangisinde yoktur?

A) zarf

B) sıfat

C) zamir

D) isim

E) fiil

17.”Ona daha neler neler anlatacağım.” cümlesindeki altı çizili kelimenin türü aşağıdaki “ne” kelimelerinden hangisiyle özdeştir?

A) Ne tür bir makas istiyorsunuz?

B) Kocanı ne gün ziyaret edeceksin?

C) Kemalettin Bey’in neyi var?

D) Ne sırıtıyorsun öyle gıcık gıcık?

E) Seninle daha ne işler başaracağız?

18. “İşte o gün babamdan kuvvetli bir tokat yedim.” cümlesindeki altı çizili kelimeyle tür bakımından özdeş kelime aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisidir?

A) Boşuna mı yaşandı onca şey?

B) Bu kadar masum insandan ne istiyorsunuz?

C) Annem bana mazlum ahı alma evladım, derdi.

D) On bir yıl boyunca boşuna yatmışım.

E) İnsan zulmeder, kader adalet eder.

19. “Yaptıklarınla uyuyan yılanı uyandırdın sen.” cümlesindeki altı çizili kelimenin türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Zarf

B) İsim

C) Edat

D) Sıfat

E) Fiil

20. “Herkes görüşlerini açıkça ortaya koysun.” cümlesindeki altı çizili kelimelerin türleri sırasıyla aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?

A) isim-zamir

B) zamir-zarf

C) sıfat-zamir

D) sıfat-zarf

E) isim-edat

 

edebiyatsultani.com

Hazırlayan: Süleyman Kara

Cevaplar:1-E, 2-A, 3-A, 4-B, 5-C, 6-B, 7-C, 8-A, 9-B, 10-A, 11-B, 12-D, 13-C, 14-B, 15-A, 16-C, 17-C, 18-B, 19-D, 20-B

 Sözcük Türleri Test 3’ü indirmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Sözcük-Türleri-Test-3

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap