Testler

Sözcükte Anlam Test 3 (7.Sınıf Türkçe)

SÖZCÜKTE ANLAM TEST 1 (7.SINIF TÜRKÇE)

1. “Sıcak” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?
A)Yemek çok sıcaktı.
B)İlk önce sıcak bir çay içtim.
C) Arkadaşım çok sıcak bir insandır.
D) Hava sıcak olduğu için dışarı çıkmadım.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime gerçek anlamda kullanılmıştır?
A) Üç hafta önce düğün tarihlerini ayarladılar.
B) Onun yaptıkları tadımızı kaçırdı.
C) Biz artık onun durulduğunu düşünmekteyiz.
D) Kardeşim şiiri çok güzel okudu.

3. “Birikmek” kelimesi aşağıdakilerin hangisinde farklı anlamda kullanılmıştır?
A) Çöpleri niçin evin önünde biriktirdiniz?
B) Dertlerimi yıllardır biriktirmekteyim.
C) Biriken ekmek kırıntılarını kuşlara verdi.
D) Apartmanın kenarında küçük bir su birikintisi vardı.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime mecaz anlamda kullanılmıştır?
A) Gündeliğimden kırparak senin için biriktirdim.
B) Çekmeceyi hızla kapadı.
C) Romanın özetini niye hala getirmedi?
D) Reçeteyi neden vermediler sana?

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “dağılmak” sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır?
A) Dükkandaki her şey dağılmıştı.
B) Mağazadaki çocuklar hep birden dağıldılar.
C) Gece yarısı gelince uykum dağıldı.
D) Cam parçaları çevreye dağıldı.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “sökmek” sözcüğü “çıkarmak” anlamında kullanılmıştır?
A) Bu çiviyi nereden çıkardınız?
B) Burcu okumayı bir ayda söktü.
C) Kazağın kolunu sökmüştü.
D) Pantolonumun paçasını söktüm.

7. “Ekinlerin çabuk yetişmesi yağmura bağlıdır.” cümlesindeki “yetişmek” kelimesi aşağıdakilerden hangisinde bu cümledeki anlamıyla kullanılmıştır?
A) Ona yetişmek için iki saat yürüdüm.
B) Bu elbiseyi düğününe yetiştiririm.
C) Elmalar yayladan inene kadar yetişir mi acaba?
D) Onun hızına yetişmek mümkün değil.

I. Parmaklarına çeşit çeşit yüzük takmış.
II. Geline küpe taktılar.
III.Sana bu ismi kim taktı?
IV. Bu konuda hiç kimseyi takmaz.
8. “Takmak” kelimesi yukarıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır?
A)1        B) 2      C)3          D) 4

9. “ Şimdi daha iyi anlıyorum ki yıllar su gibi akıp gitmiş.” cümlesindeki “akmak” kelimesinin yukarıdaki cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Güzel günler çabuk geçer.
B) Damdan yatak odasına su geçmiş.
C) Evimizin kenarından eskiden bir nehir geçerdi.
D) Bu sözler bende soğu duş etkisi yaptı.

10. “Yol” kelimesi aşağıdakilerden hangisinde soyut anlamda kullanılmıştır?
A) İş yerime giderken bu yolu tercih ederim.
B) Bütün sorunlarını bu yolla mı çözersin?
C) Okulumuzun karşısındaki yolda kaza oldu.
D) Kara yoluyla hacca gideceğiz bu yıl.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “dünya” kelimesi terim anlamında kullanılmıştır?
A) Bugün dünya kadar işim vardı.
B) Dünya yaşam olan tek gezegendir.
C) Senin dünyan ne kadar küçükmüş.
D) Bana artık dünyalar versen de boş aslanım.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma bir kelime kullanılmıştır?
A) Heyecandan sesi titriyordu.
B) Lütfen tıkırtı yapmayın, çocuk uyanacak.
C) Öyle çok ağladı ki bir türlü susturamadım.
D) Usta bir sanatçı böyle çalışmaz.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “zayıf” sözcüğü “O çok şişman bir çocuktu.” cümlesindeki “şişman” kelimesinin anlamca karşıtıdır?
A) Her konuda çok zayıf davranırdı.
B) Seni on beş kilo zayıflamış gördüm.
C) Patronun karşısına böyle zayıf işlerle çıkmamalısın.
D) Arkadaşının kişiliği çok zayıfmış.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır?
A) Kötü günler geride kaldı, artık güzel günler geliyor.
B) Sabahleyin evin önünü süpürürken bilezik buldum.
C) Otobüsün arka koltuğunda çanta unutmuşlar.
D) İşten gelir gelmez onu aradım.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yakın anlamlı kelimelerden oluşan bir kelime grubu kullanılmıştır?
A) Papatyaların rengine benziyordu gömleği.
B) Havaların sıcak gitmesi bizi bunaltmıştı.
C) Arkadaşın bencil, kötü bir insan.
D) Yalan yanlış bir sürü şey söyledi.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel ve özel anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır?
A) Levrek, Akdeniz’de bulunur.
B) Gürgen ağacı oldukça dayanıklıdır.
C) Yarasadan çok mu korkarsın?
D) Hayvanların en sadığı köpektir.

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime özel anlamda kullanılmıştır?
A)Leylekler bu mevsimde sıcak ülkelere göç eder.
B) Akvaryumumdaki balık havasızlıktan ölmüş.
C) Ormanlar canlıların oksijen kaynağıdır.
D) Arabalar insanoğlunun bulduğu önemli icatlardandır.

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nicel anlamlı bir kelime kullanılmıştır?
A) Kabiliyetiyle hepimizi büyüledi.
B) İnşaallah orada iyi insanlarla tanışırsın.
C) Bu kadar ağır çantayı nasıl taşıyabildiniz?
D) Deneyimli olduğu her halinden belliydi.

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad aktarması vardır?
A) Defterlerinin hepsini çantana koy.
B) Gelecek hafta yeni evi taşıyacağız.
C) Değerli eserler kaleme aldı.
D) İzmir’de kaç yıl yaşadınız?

20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemeyi oluşturan kelimeler tek başlarına kullanılamaz?
A) Abur cubur yemekten dişleri çürüdü.
B) Eğik büğük yazısı vardı kardeşimin.
C) Zor zamanımda senden ses seda yoktu.
D) Eski püskü elbiseyle pazara giderdi babam.

CEVAPLAR: 1.C, 2.D, 3.B, 4.A, 5.C, 6.A, 7. C, 8.D, 9.A, 10.B, 11.B, 12.B, 13.B, 14.A, 15.D, 16.D, 17.B, 18.C, 19.B, 20.A

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap