Eğitimle İlgili Yazılar

4 Adımda Sınavlara Hazırlık

Sınavlara hazırlık sürecinde paylaşılan çok sayıda yöntem, teknik ve strateji var. Bu da öğrencilerimle uyguladığımız ve verim aldığımız NKare stratejisi.
Sınavlara hazırlık 4 aşamadan oluşur.
Öğren – Pekiştir – Ustalaş ve Hızlan

1- Öğren
Konuları anlamak, temel kavramları kavramak ve bilgileri özümsemek, başarının temelini oluşturur. Dikkatlice not almak, konuları derinlemesine anlamak ve sorulara odaklanmak, bu aşamanın anahtarlarıdır.
Önce konu çalış.
Kuralları ve ilkeleri öğren.
Not al, özet çıkar, şema ve tablo oluştur.
Bu aşama temeldir, temelsiz bina olmaz.

2- Pekiştir
Öğrendiğiniz bilgileri pekiştirmek, onları hafızanıza kazımak için gereklidir. Bu aşamada tekrarlar önemlidir. Çalışma notları, soru çözümleri, öğrenilen konuları tekrar etme alışkanlığı, bilgiyi sabitlemenin en etkili yollarından biridir.
Öğrendiğin konuyu pekiştir.
Başkalarına anlat,
Soru çöz,
İşlem yap,
Notlarını gözden geçir.

3- Ustalaş
Öğrenme ve pekiştirme sonrasında, konuları özümsemiş olmalısınız. Ustalaşma aşaması, bilgiyi derinlemesine anlama ve farklı senaryolara uygulama sürecidir. Konular arasındaki bağlantıları kurmak, gerçek anlamda ustalaşmayı sağlar.
Farklı tipte sorular çöz,
Aynı soruyu farklı yöntemlerle çöz,
Konu ve yöntemler üzerine derinlemesine düşün,
Kendi yöntemlerini oluştur.

4- Hızlan
Hızlanma en son yapılması gereken çatışmadır. Sorulara daha hızlı ve etkili bir şekilde cevap verebilmek için pratik yapmak, zaman yönetimini öğrenmek ve sınav stratejilerini geliştirmek önemlidir. Bu aşamayı, önceki üç aşamada oluşturacağınız güçlü temel üzerine inşa edersiniz.
En iyi uyguladığın yöntemleri farklı sorulara uygula,
İşlem basamaklarını azaltmak üzerine çalış,
Yöntemini reflekse dönüştür.

Sonuç olarak;
Acele etmeyin,
Sabırlı olun,
Adım atlamadan hazmederek çalışın.
Sonuç kendiliğinden gelir.

Yazdır

Yazar hakkında

Dr. Mehmet Nuri Öztürk

Eğitim üzerine düşünceler, Yenilikler, Eğitim Uygulamaları, Eğitimde İyi Örnekler, Öğretmen Eğitimi, Öğrenme, Etkili Öğrenme, Hızlı Okuma, LGS sınavı, Verimli Ders Çalışma, Eğitimde Mobil Araçların ve Sosyal Medyanın Kullanılması konularında yazar.

2 yorumlar

Yorum yap