Testler

7.Sınıf Türkçe Deneme Sınavı 4

Güler yüzlü olmak için hastalıksız ve sağlam olmak gerekir. Gülen bir adam, hayattan hoşnut demektir. Yaşamdan zevk almak, ancak sağlıklı olmaya bağlıdır. Sağlıktan başka hiçbir şey insana mutluluk vermez. Ne kadar zengin olursanız olun sağlıklı değilseniz mutlu olamazsınız. İşleriniz ne kadar yolunda giderse gitsin eğer sağlığınız yolunda değilse tam anlamıyla mutlu olamazsınız.
Sağlıklı bir adamı tanımak çok kolaydır. O, herkese gülümser. “Ben hasta değilim.” der gibi tatlı konuşur. Hastalıksız bir adam neşelidir. Güler yüzlü insanlar hayatta çok başarılı olurlar. Her zaman neşeli olmak, herkese karşı güler yüz göstermek bize çok şey kazandırır. Evde annenize, babanıza; okulda arkadaşlarınıza ve öğretmenlerinize güler yüzlü olursanız herkesle iletişiminiz iyi olur ve herkes sizi sever.
(Şevki Mutmer, Çiğdem Dergisi)
( İlk üç soru parçaya göre cevaplandırılacaktır.)
1. Bu parçaya getirilebilecek en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?
A) Güler Yüzlü Olmak
B) Sağlıklı Yaşamanın Sırları
C) İnsanlarla İletişimin Önemi
D) Sağlıklı Yaşam

2. Parçaya göre sağlıklı insanı tanımanın ölçütü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Güzel konuşması
B) Neşeli olması
C) Hastaneye gitmemesi
D) İnsanlarla iletişiminin iyi olması

3. Bu parçadan aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
A) Sağlıklı kişilerin yaşamdan tat aldığına
B) Zenginliğin tek başına mutluluk için yeterli olmadığına
C) Neşeli insanların hayatta başarılı olduğuna
D) İnsanlarla iletişimde güzel konuşmanın çok etkili olduğuna

4. Üç arkadaş, Nermin isimli arkadaşları hakkında konuşmaktadır.
Nesli: Nermin, çevreye uyumlu, sıcakkanlı biridir. Hep güler yüzlüdür.
Nihat: Aynı zamanda arkadaş canlısıdır. İnsanlarla çok çabuk dostluk kurar. Kavga, ölüm gibi şeyleri konuşmaktan nefret eder.
Mehmet: Neşe verici müzikler dinlemeyi sever, ağlayanlara “Üzülmeyin, gülün.” der.
Bu üç arkadaş konuşmalarında Nermin’in hangi yönüne değinmemiştir?
A) Cana yakın olduğuna
B) İnsanlarla iletişimde başarılı olduğuna
C) Olumsuzluklardan çabuk etkilendiğine
D) İnsanların üzülmesini istemediğine

5. Aşağıdaki cümlelerde geçen deyimlerden hangisi yanlış anlamda kullanılmıştır?
A) Eli uzun biridir, zor durumdaki dostlarına hep yardım eder.
B) Şimdiye kadar girdiği hiçbir işte dikiş tutturamamıştı.
C) Köpeği gören çocuklar çil yavrusu gibi dağılmıştı.
D) Başı sıkıştığında hemen benden yardım isterdi.

6. (I) Herhangi bir kitabı iyi anlamak istiyorsanız dikkatli okumalısınız. (II) Dikkatsiz bir okumanın kişiye kazandıracağı bir şey yoktur. (III) Bu yüzden bir kişi dikkatini toplayamadığı anlardan kitap okumamalıdır. (IV) Uygun bir zaman beklemelidir kitap okumak için.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde öneri söz konusu değildir?
A) I.     B) II.     C) III.     D) IV.

7. (I) Ayasofya’nın ve surların birkaç kare fotoğrafını çektikten sonra yoluma devam ettim. (II) Bu kez gölün diğer yakasından, Gemlik istikametine doğru saptım. (III) Öğle yemeğini Gemlik’te yemeyi düşündüğüm için deniz manzaralı bir yoldan ilerlemeye başladım. (IV) Bir serseri mayın gibi hissediyordum kendimi.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilgisi söz konusudur?
A) I.     B) II.      C) III.      D) IV.     E) V.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Yaşanan olumsuzluklardan bizde etkilendik.
B) Arkadaşlar seni sokağın başında bekleyecek.
C) Ankara-İstanbul arası yollar bu hafta sonu kar yağışı sebebiyle trafiğe kapalı.
D) Teyzem, bu akşam hastanede nöbetçiymiş.

9.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik zamanlı (çekimli) bir eylem kullanılmamıştır?
A) Bizi çok yakından ilgilendiren konular onu ilgilendirmiyormuş.
B) Uzun zamandır özgüven geliştirme konusunda video çekmiyordum.
C) İnsan ilişkilerinde kendini daha iyi nasıl ortaya koyabilirsin?
D) Başarısızlığının altında yatan sebepleri sorgulamalıydın.

10. (I) Türk edebiyatının en çok eser veren yazarlarından biridir. (II) Geçimini yazdığı eserlerle sağlamıştır. (III) Bir dönem Kütahya milletvekili olarak mecliste görev yapmıştır. (IV) Birbirinden güzel romanlarla okuru eğitmeyi amaçlamıştır.
Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde öznel bir yargı vardır?
A) I. B) II. C) III. D) IV.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde atasözünün konusu yanlış verilmiştir?
A) Aman diyene kılıç çekilmez. (bağışlama)
B) Elin tavuğu ele kaz, fındığı koz görünür. (çekememezlik)
C) Her düşüş bir öğreniştir. (deneyim)
D) Tavşana kaç, tazıya tut. (acıma)

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde istek kipi kullanılmıştır?
A) İnsan burada kafasını dinliyor.
B) İyi ki burada kamp kurmuşuz.
C) Gelecek sene de buraya gelelim.
D) Ateş yanıyor ama ben biraz uyudum.

13.
Ormanlar, denizler eskisi gibi çağırmıyor
Bahçeler dağılmış, kokusu yok çiçeklerin
Kalan, bir ürpertiyle geçmiş günlerden
İçimde o tarifsiz bezginliği geleceklerin
Bu dörtlükten aşağıdaki duygulardan hangisi çıkarılamaz?
A) Özlem
B) Pişmanlık
C) Üzüntü
D) Çaresizlik

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bırakmak” sözcüğü, “Bırak da çocuk dersine çalışsın.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?
A) Çantamı nerede bıraktım acaba?
B) Sinekler bırakmıyor ki uyuyalım!
C) Babam yakaladığı güvercini bıraktı.
D) Geçerken paketleri bizim eve bırakın.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir karşılaştırma söz konusu değildir?
A) Abim, romandan çok şiiri sever.
B) Antalya, ülkemizin en turistik şehridir.
C) Konya ovası kadar verimli arazi yoktur.
D) Bu seyahatte Van’ın her tarafını gezdik.

16. Aşağıdaki cümlelerde bulunan altı çizili eylemlerden hangisi durum anlamı taşımaz?
A) Uzun yaz geceleri geç saatlere kadar otururuz.
B) Süvariler nereye gidiyor böyle?
C) Çocuklarımıza nasıl bir gelecek bırakacağız?
D) Haftada iki gün kırk beş dakika tempolu bir şekilde yürümelisin.

17. Türkçenin bağımsız bir dil olarak yaşaması, gelişip zenginleşmesi gerekir. Bunun için özellikle aydın kesim, kendini yabancı dil hayranlığı ile yabancı sözcük düşkünlüğünden kurtarmalıdır. Halkın diline bilinçli olarak sarılması gerekir. Bu noktada herkese görev düşmektedir. Fakat en çok sorumluluk, eğitim kurumlarına, yazılı, sözlü ve görüntülü kitle iletişim araçlarına, sanatçılara, yazarlara ve aydın kesime düşmektedir. Bütün öğretim basamaklarında Türkçe eğitimin yeterince etkili, verimli yapılabilmesi için gerekli duyarlılık ve özen gösterilmelidir.
Bu parçada aşağıdakilerin hangisinden söz edilmektedir?
A) Türkçenin gelişip zenginleşmesi için neler yapılması gerektiğinden
B) Türkçenin dünyanın en zengin dillerinden biri olduğundan
C) İnsanlarda dil bilincinin zamanla gelişeceğinden
D) Eğitim kurumlarında dil öğretiminde sorunlar yaşandığından

18. (I)Yediğimiz yiyeceklerin tadını, tat alma duyumuzun dışında başka birçok faktör etkiler. (II) Örneğin kokunun tat algısı üzerinde belirgin bir etkisi olduğu uzun zamandır biliniyor. (III) Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar yiyeceklerin görüntüsü ve dokusu ile yemek yerken kullanılan gereçlerin üretildiği malzemenin ve renginin tat algısını değiştirdiğini gösteriyor.(IV) Ben de bu sebeple tahta kaşıkla yemek yemeyi oldu bitti severim.
Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde nesnel bir yargı yoktur?
A) I. B) II. C) III. D) IV.

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyimin anlamı yanlış verilmiştir?
A) Bu hoppa oğlan, karısına ne diller dökecek, ne potlar kıracak, ne çamlar devirecekti. (Bir yakınının kalbini kıracak laflar etmek.)
B) Ne olur biraz uslu otursanız, şu adamların da damarına basmasanız, olmaz mı? (Bir kişinin hassas olduğu mevzulara değinmek.)
C) Öğrenciler dersten kaçmış, şehrin merkezindeki çarşıda fink atıyorlar. (Hiçbir şeye aldırmadan gönlünce gezip eğlenmek, şurada burada oynayıp zıplamak)
D) Dünkü olaydan sonra iyice foyası ortaya çıkınca şehir dışına gitmiş. (hırsızlık yapmak)

20. “oynayalım-konuşmayın-pişiririm”
Yukarıdaki fiillerin kipleri, hangi seçenekte sırasıyla doğru olarak verilmiştir?
A) Gereklilik, emir, geniş zaman
B) İstek, istek, emir
C) İstek, emir, geniş zaman
D) Geniş zaman, emir, geniş zaman

 

CEVAPLAR: 1.A, 2.B, 3.D, 4.C, 5.A, 6.B, 7.C, 8.A, 9.C, 10.D, 11.D, 12.C, 13.B, 14.B, 15.D, 16.C, 17.A, 18.D, 19.D, 20.C

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap