Testler

7.Sınıf Türkçe Deneme Sınavı 6

1.Yaşadığımız zaman dilimi, günden güne insanları doğaya yaklaştırıyor.
Altı çizili sözün bu cümleye kattığı anlam, aşağıdakilerin hangisinde vardır?
A) Her zaman sürprizlere hazır yaşadım.
B) Her yıl şiir yarışmaları düzenleniyor.
C) İzmir’e gittikçe halama da uğrarım.
D) Ekonomimiz gün geçtikçe düzeliyor.

2. Eninde sonunda diyetisyen olacağım.” cümlesindeki altı çizili sözün bu cümleye kattığı anlam, aşağıdakilerin hangisinde vardır?
A) Er geç sen de gerçekleri anlarsın.
B) Zamanla sen de alışırsın bu şehre.
C) Belki seni de yanımıza alırız.
D) Herkes, hemen dışarı çıksın!

3. En azından şu küçük havuza bir fıskiye koysalardı olmaz mıydı?” cümlesindeki sözcükle aynı anlama gelen bir sözcük aşağıdakilerin hangisinde vardır?
A) Hiç değilse bu eşyaları dışarı çıkarabilmiştik.
B) Bu konuda en fazla beş makale yazılmıştır.
C) Bu gelen olsa olsa bizim oğlandır.
D) Geleceksiniz diye boşu boşuna bekledik.

4. Kötüler, kendilerine tahammül edildikçe daha çok azarlar.
Altı çizili sözün bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?
A) Başkasına yardım eden, aslında kendine yardım eder.
B) Bizleri güzelce ağırladı ve hepimizi onurlandırdı.
C) Onun yersiz çıkışlarına göz yumar, ona katlanmaya çalışırdı.
D) Kötülerin kötülükleri asla yanlarına kalmaz.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükler yakın anlamda kullanılmıştır?
A) Vahşi hayvanlar tuzakla, insanoğlu iyilikle avlanabilir.
B) Gerçek dost, insana eksik ve hatalarını gösterendir.
C) Affetmek ve unutmak, iyi insanların intikamıdır.
D) İnsanları neşelendirmek, onlara mutluluk aşılamak bize huzur verir.

6. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde aynı anlama gelen söz grupları birlikte verilmiştir?
A) Peşin cevap – peşin fikir
B) Peşin fikir – peşin hüküm
C) Peşin satış – peşin yargı
D) Peşin pazarlık – peşin cevap

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin gerçekleşmesi şarta bağlanmıştır?
A) Seneler sonra memleketimi göreceğim için çok heyecanlıydım.
B) Gün geçtikçe konuşması düzeliyor.
C) Dikkatli olursan hiç yanlış yapmazsın.
D) Sana anlattıklarımı dikkatle dinlemelisin.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem gerekçesiyle birlikte verilmiştir?
A) Yaşlanmayı kim ister ki?
B) Arabam yolda kalınca servisi aradım.
C) Okaliptüs ağaçlarından dökülen yapraklar evimizin bahçesini doldurmuştu.
D) Denizlerde adını dahi bilmediğimiz canlılar yaşıyor.

9. Sanat aynasına yaşamdaki her şey yansır.
Aşağıdakilerden hangisi bu cümle ile anlatılmak istenene anlamca en yakındır?
A) Gerçek hayatta olup biten her olay sanat eserine konu olur.
B) Sanatçı yaşadığı her şeyi eserinde anlatamaz.
C) Sanatçı insanların fark edemedikleri güzellikleri onlara gösterir.
D) Sanat eseri insanları aydınlatmalıdır.

10. Evde, iş yerinde, cadde ve sokaklarda yoğun bir gürültüyle yaşıyoruz. Şehirler daha sakin yaşamaya elverişli semtlerini gittikçe kaybediyor. Yoğun gürültüden uzaklaşmak için evlerimizi trafik ve sanayi gürültülerinden uzak bölgelerde seçebiliyorsak seçelim. Bunu yapmasak bile ev içinde gürültüsüz bir ortam hazırlayabilir, fırsat buldukça da gürültüden uzak tabiat köşelerini kaçabiliriz.
Parçada üzerinde durulan konu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Plansız yapılaşma
B) Gürültü
C) Şehir hayatı
D) Çevre kirliliği

11. Başarının basit bir formülü vardır: İlk önce özellikle neyi istediğinizi belirleyin, ikinci olarak da amacınıza ulaşabilmek için gereken bedeli ödeyin. Birincisini herkes yapıyor. Ama başarıya ikincisini uygulayanlar ulaşıyor.
Parçaya göre başarıya ulaşmanın sırrı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ne istediğini belirlemek
B) Ulaşılmak istenen hedefi saptamak
C) Amaca götürücü davranışları gerçekleştirmek
D) Başarının yolunu bilmek

12. Nuran ile Gonca dostluk hakkında konuşmaktadır.
Nuran: Dostluğun ille iç içe yaşamakla kökleşen bir bağ olduğuna inanmıyorum. Dostluk güzel, destekleyici, hatta okşayıcı sözlerle yürür, diyenlere katılmıyorum.
Gonca: “Dost acı söyler.” sözü boşun söylenmemiş. Çünkü nice sözde dostluklar bilirim, koltuklamalarla başlamıştır, yermeyle ya da kayıtsızlıkla, vefasızlıkla bitmiştir. Bana övgüyle yaklaşanlardan uzak durmam bu yüzdendir.
Nuran ile Gonca, bu konuşmada dostlukla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisini vurgulamıştır?
A) Bir arada yaşayan kişilerin daha iyi dost olacağını
B) Dostluğun zamanla kazanılan bir nitelik olduğunu
C) Gerçek dostların birbirini kırmaması gerektiğini
D) Hataları göstermeyen kişilerden dost olmayacağını

13. “Parmağımı bile kıpırdatmam, ayağıma gelip beni arasınlar.” diyen nice tembeller görmüşümdür. Böylesine kimse dokunmaz. Bazen toplum adaletsiz derler ya, bu yargı doğru değildir. Toplum kendisinden bir şey istemeyene bir şey vermez.
Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Halk, kendisinden yardım isteyen, çalışan kimseye yardım eder.
B) Tembel kimselerin topluma hiçbir yarar yoktur.
C) İhtiyaç sahibi insanların elinden tutulmalıdır.
D) Çalışmaktan kaçan insanlar, çevreleri tarafından sevilmezler.

14. Bir insan topluluğunun ulus olabilmesi için bazı özellikleri taşıması gerekir. Bu özelliklerin en önemlileri; dil birliği, tarih birliği, yurt birliği, ülkü birliğidir. Bunlar bir ulusu oluşturan unsurlardır. Bir ulusun varlığını sürdürebilmesinin en önemli koşulu ise kültür birliği oluşturmaktır.
Bu parçaya göre bir ulusun ayakta kalabilmesinin en temel koşulu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Dil birliği oluşturmak
B) Aynı yurtta yaşamak
C) Aynı ideali paylaşmak
D) Ortak bir kültür meydana getirmek

15. Her insan hata yapar, bu doğal bir durumdur. Fakat nedense insanlar kendi hatalarını görmezlikten gelir, bunları doğruymuş gibi savunmaya çalışırlar. Ama başkalarının yaptıkları hemen görürler hatta bunları büyütüverirler. Bunun nedeni ise kişinin, kendi kusurlarını kolayca bağışlayabilmesidir.
Parçanın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yanlış yapmayan insan yoktur.
B) İnsanları  kusurları hoş görülmelidir.
C) Yanlışlar görmezlikten gelinmelidir.
D) İnsan, kendi yanlışlarını görmezden gelir.

16. Aşağıdaki zaman ve anlam kaymasına uğramış fiillerle kurulan cümlelerden hangisi, anlam olarak yanında belirtilen zamanı ifade etmektedir?
A) Bence amcamlar her yaz olduğu gibi bu yaz da Mersin’e gider -Geniş zaman
B) Erkenden uyumalısın, sabahleyin beşte yürüyüşe çıkıyoruz.-Geçmiş zaman
C) Her gün beş sayfa kitap okumadan uyumuyorum.-Geniş zaman
D) Nasrettin Hoca bir gün eşekten düşer.-Şimdiki zaman

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “eylemin konuşma anından önce yapıldığı” anlamı vardır?
A) Siz de kahvaltınız yaptıktan sonra gelirsiniz.
B) İşten geldikten sonra iftara kadar bahçeyi belledi.
C) Bana bunları yaparsan eline ne geçecek?
D) Sosyal medya bağımlılığından kurtulmak için bir uzmana başvuralım.

18. Aşağıdaki cümlelerde bulunan eylemlerden hangisi zaman anlamı taşımayan bir kip ile çekimlenmiştir?
A) Desem ki vakitlerden bir nisan akşamıdır
B) Rüzgarların en ferahlatıcısı senden esiyor.
C) Sende tadacağım yemişlerin cümlesini.
D) Toprakların en bereketlisini burada görürsünüz.

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf kullanılmamıştır?
A) Ben yordum ruhumu biraz da sen yor.
B) Kaçıyorum bugün senden gizlice.
C) Büsbütün unuttum seni eminim.
D)Ağaçlar sonbahara hazırlanıyor.

20.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde miktar (azlık-çokluk) zarfı kullanılmıştır?
A) Sokak lambaları birden yanıyor.
B) İnsan bir akşam üstü ansızın yorulur.
C) Epeyce yaklaşmışım, duyuyorum, anlatamıyorum.
D) Utanılacak bir şey değildir ağlamak, yürekten süzülüp geliyorsa gözyaşı eğer.

CEVAPLAR: 1.C, 2.A, 3.A, 4.C, 5.D, 6.B, 7.C, 8.B, 9.A, 10.B, 11.C, 12.D, 13.A, 14.D, 15.D, 16.C, 17.B, 18.A, 19.D, 20.C

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap