Testler

EKPSS ORTAÖĞRETİM TÜRKÇE DENEME SINAVI 9

EKPSS ORTAÖĞRETİM TÜRKÇE DENEME SINAVI 9

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “gitmek” sözcüğü mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
A) Bu minibüs çarşıya gitmez.
B) Sabahleyin evden çıkar, işe gider.
C) Öğrenciler okuldan eve gitti.
D) Bu saatte nereye gidiyorsun Eda?
E) Sence bu işin sonu nereye gider?

2. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi temel (gerçek) anlamıyla kullanılmıştır?
A) Olanları bana açık açık anlat bakalım.
B) Yağmur çiselerken dışarıda dolaşıyordum.
C) Akşam yemeğini fazla kaçırınca hastaneye kaldırıldı.
D) Bir daha da bu konuyu açmanı istemiyorum.
E) Maalesef kriz ortamı derinleşmeye devam ediyor.

3. “Bu masum sorunun seni kızdıracağını nereden bilebilirdim?”
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “masum” sözcüğü bu cümledeki anlamıyla kullanılmıştır?
A) Bu duruşmada onun masum olduğuna karar verildi.
B) Kendini masum göstermek için yalancı şahit bulmuş.
C) Bu ortamda dört masumu geçindirmek oldukça zordu.
D) Masum bir eda ile bana baktı.
E) Bu kadar suçu işlemesine rağmen kendini masum gibi anlatıyor.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatıma duygular katılmamıştır?
A) Corona virüs bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında buhar ve su damlacıkları yoluyla temas ederek bulaşıyor.
B) Yüzeyleri temizlemek için kullandığımız sünger, tüm mikropları ve bakterileri içine çekiyor. 
C) Mikropların ve bakterilerin yayılmaması için kullandığımız mutfak süngerini de temizlemek çok önemli.
D) Mutfak süngerlerini kullanmadan önce her gün iki dakika kadar mikrodalga fırında ısıtmak mikropları öldürür.
E) Süngerlerin temiz olması yeni bakterilerin, kirli bir yüzeyi temizledikten sonra başka bir yüzeyi temizlerken geçmesini önler.

5. I. Hastalık durumu geçen haftaya göre daha iyi.
II. Onun sağlık durumunu öğrenmek üzere hastaneye gidiyorum.
III. Ödevlerini zamanında bitirmezsen istediğin puanları alamazsın.
IV. Bizim topraklar, İç Anadolu’nun topraklarına göre daha verimli.
V. Tilki gibi kurnaz bir kardeşin var senin.
Yukarıdaki cümleleri aşağıdaki kavramlarla eşleştirdiğimizde hangisi dışarıda kalır?
A) Karşılaştırma

B) Koşul-sonuç ilişkisi
C) Sebep-sonuç ilişkisi
D) Amaç-sonuç ilişkisi
E) Varsayım

6. “Bir yerde ihtiyacı karşılayan bir şey varsa, onun yanına yine aynı ihtiyaca yönelik ve üstelik de daha küçük bir şeyi yapmak gereksizdir; ayrıca bu, boşuna bir çabadır; geri durmak gereklidir.” açıklaması aşağıdaki atasözlerinden hangisinin açıklamasıdır?
A) Irmak kenarına çeşme yapılmaz.
B) Irak yerin haberini kervan getirir.
C) Huylu huyundan vazgeçmez.
D) Irmaktan geçerken at değiştirilmez.
E) Yılanın sevmediği ot, deliğinin ağzında biter.

7. Belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmemektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir. Solunum ya da temas yöntemiyle enfekte olan corona virüsü, gösterdiği belirtiler ile 2 hafta içerisinde anlaşılabilmektedir. Topluluk içerisinde ağzını kapatmadan hapşıran kişilerin bulunduğu ortama kolayca yayabileceği virüs, eller aracılığıyla da kolayca aktarılabilmektedir.
Yukarıdaki paragrafın konusu nedir?
A) Corona virüsün yol açtığı hastalıklar nelerdir?
B) Corona virüs belirtileri nelerdir?
C) Corona virüs nedir?
D) Corona virüs nerelerde görülür?
E) Corona virüsüne karşı neler yapılmalıdır?

8. Ömer Seyfettin, Kabataş Lisesinde edebiyat öğretmeni olarak görev yaptı. Ölümüne kadar bu görevi sürdürdü. Yazmaya öğrenciliği sırasında başladı. İlk şiiri Ömer imzasıyla 1900’de Mecmua-i Edebiye dergisinde yayımlandı. Yazılarında, yalın, halkın konuştuğu ve anladığı bir dili kullandı. Öykülerinin konusunu kendi yaşamından ve tarihten aldı.

Reşat Nuri Güntekin, Anadolu’yu dolaşmıştır. Gezip gördüklerini romanlarına aktarmıştır. Romanlarının sanat yönü çok güçlü değildir. Ama yazdıkları genç kuşaklar üzerinde etkili olmuştur. Anadolu insanını iyi tanıdığı eserlerinden anlaşılır. Eserlerine konuşma dilinin zenginliğini zorlanmadan yansıtır.
Yukarıda verilen iki paragrafa göre Ömer Seyfettin ve Reşat Nuri Güntekin için ortak olan özellik aşağıdakilerden hangisidir?
A) Eserlerinde sanatlı bir dil kullanmaları

B) Eserlerinde konuşma dilini kullanmaları
C) Aynı türde eserler verme
D) Aynı mesleği yapmaları
E) Eserlerinde kendi yaşamlarından söz etmeleri

9. İnsan bir kere göçmeyiversin bu dünyadan. Hatırlayanı olmuyor. Sanatçılarımız da bu acı gerçekten nasibini alıyor. Hadi bu sanatçıların dünyadayken değerleri bilinmiyor, bari öldükten sonra adları büsbütün hafızalardan silinmese.
Yazar, bu sözlerinde aşağıdakilerden hangisinden yakınmaktadır?
A) Gerçek sanatçıların artık yetişmemesinden
B) Sanatçıların yeterince tanınmamasından
C) Sanatçıların öldükten sonra tamamen unutulmasından
D) Sanatçıların yalnızlığa itilmesinden
E) Sanatçıların yüzyıllar geçse de unutulmayacağından

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte herhangi bir ses olayı yoktur?
A) En büyük icat ottur, bizim yaptığımız icat ve keşifler mevcudu göstermektir.
B) Zorluklara karşı yoluna devam edebilmek, başardığında gurura kapılmamak hep yüksek duygusal zekâ örnekleridir.
C) Duyguların ihmal edilmesi sonucu insanların başarılı ama mutsuz oldukları anlaşıldı.
D) Bağışıklık sistemini güçlendirmek lazım.
E) Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz için metabolizmanın sağlıklı olması lazım.

11. I. Önceki yıllarda iletişimin bilgi aktarımı ayağı diyebileceğimiz tek tarafı biliniyordu.
II. Ancak insanlar bu bilgileri eyleme dönüştüremiyorlardı.
III. Sahip oldukları bilgileri sadece kabul etmeleri yetmiyor, aynı zamanda onları davranışa dönüştürüp benimsemeleri gerekiyordu.
IV. Bu noktada, iletişimin duygu aktarım ayağı devreye giriyordu.
V. Karşı tarafı söylediklerimizden çok söyleyiş şeklimiz ve beden dilimiz etkiliyordu.
Yukarıdaki cümlelerin hangilerinde ünlü daralmasına örnek bir sözcük vardır?
A) I.-II.
B) II-IV.
C) III-IV.
D) IV.-V
E) II.-V.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat kullanılmamıştır?
A) Eskiden Anadolu’da bir laf vardır: Senin gözüne gözükecek var.

B) Anadolu’ya has besinleri tüketmemiz lazım.
C) Uzun vadede bunu üzerinde durulmalı.
D) Çinliler yüzyıllardır yarasa eti yiyor.
E) Lavanta yağını kaynar suya damlatın, bu havadaki mikropları öldürür.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zincirleme isim tamlaması kullanılmıştır?
A) İnsanlarımızın beslenme alışkanlıklarına dair bir araştırma yapıldı.
B) Kullandığınız karışımın içinde kekik, lavanta, tarçın varsa virüslere karşı etkili oluyor.
C) Taze tere mukozanın aktivasyonunu artırıyor.
D) Uçucu yağların içerisinde beş halkalı aromatik bir yapı var.
E) Gıda bizim genetik yapımızı etkiliyor.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı niteleme sıfatı olmayan bir sıfat tamlaması vardır?
A) İnsanlar doğal beslenmenin ne olduğunu anlayacaklar.
B) Sentetik ballardan uzak durmalısınız.
C) Limonlu suyla balı karıştırıp günde iki defa tüketmelisiniz.
D) Mikrobun hücreye girerken ilk gördüğü duvarın güçlü olması için propolis tüketin.
E) Yapay gıdalardan uzak durmamız lazım.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işaret zamiri kullanılmıştır?
A) Şu süreci atlatırsak neleri yapmamız gerektiğini öğreneceğiz.
B) Bu ölçünün dışına çıkmayın.
C) Bunu vücuda yaptırabilmemiz için doğal gıdalarla beslenmeliyiz.
D) Bu topraklara ait baklagilleri, baharatları tüketmeliyiz.
E) Ayaş domatesinden bu markette satılmıyor.

CEVAPLAR: 1.E, 2.B, 3.D, 4.C, 5.E, 6.A, 7.B, 8.B, 9.C, 10.E, 11.E, 12.D, 13.A, 14.C, 15.C

ekpssortaogretimturkcedenemesinavi9 indir.

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap