PARAGRAF TESTİ 12
1.Bulunduğum ada yemyeşil ağaçlarla kaplıydı. Her yerden cıvıl cıvıl kuş sesleri geliyordu. İnsan izine ise henüz rastlamamıştım. Adanın tamamen boş olduğuna karar verdim. Vakit kaybetmeden su bulmalıydım. Ağaçlık kıyı boyunca yürümeye başladım. Az sonra bir pınar gördüm. Suyu bulmam beni öylesine sevindirdi ki anlatamam.
Bu parçada aşağıdaki duyulardan hangileriyle ilgili ayrıntılara yer verilmiştir?
A) Görme, işitme
B) Tatma, görme
C) Koklama, görme
D) Koklama, işitme
2. Dönemin cumhurbaşkanından altın madalya almış bir sanatçıdır Ayten Gökçer. 1966 yılından başlayarak hemen her yıl bir bağımsız kuruluş tarafından en iyi sanatçı seçilmiş, 1996’da Kültür Bakanlığı Üstün Hizmet ödülü almıştır. Fransa, İtalya, Almanya, Yugoslavya, Yunanistan… neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde oynadığı oyunlardan, müzikallerden sonra, Türk düşmanı olarak tanınan gazetelerin bile övgüyle söz ettiği bir sanatçıdır.
Bu parçadan hareketle Ayten Gökçer ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Değişik kuruluşlardan ödül almıştır.
B) Dünyanın en tanınmış sanatçısıdır.
C) Birçok ülkede oyunlar sahnelemiştir.
D) Başarısı yabancılarca da kabul edilmiştir.
3. Düşünmeyen, düşünmeyi ihmal eden bir toplum hâline geldik. Bizler şimdiye kadar, onlar daha iyi bilir, diye düşünmeyi hep büyüklerimize bıraktık. Neredeyse hiçbir sorun üzerine enine boyuna düşünmedik. Hâlbuki Descartes: “Düşünüyorum, öyleyse varım.” derken insanın varlık sebebinin düşünce olduğunu vurguluyor.
Parçaya göre toplum olarak hangi konuda eksikliğimiz bulunmaktadır?
A) Fikir üretme
B) Planlı olma
C) Büyüklere saygılı olma
D) Sorumluluk alma
4. Daha ortaokul yıllarında kompozisyonu iyi olan Çokum, üniversitenin Türk Dili bölümüne yazar olmak için girmiş. Edebiyata lisede şiir yazarak başlamış. Fakülteye girdikten sonra Behçet Necatigil ve Mehmet Kaplan’ın yönlendirmesiyle hikâyeye ağırlık vermiş. Ama bu, onu şiirden uzaklaştırmamış. Hatta şiir çalışmaları, onun yazı dilinin şiirsel bir ahenk kazanmasını da sağlamış.
Bu parçada Sevinç Çokum ile ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Hikâye türünde eserler verdiğine
B) Üniversiteye yazar olmak için başladığına
C) Şiirlerini bir kitapta topladığına
D) Edebiyata genç yaşlarda başladığına
5. Türkçenin yabancı dillerin boyunduruğundan kurtulması ve yeni boyunduruklara girmemesi, kendi doğal gelişimini sürdürmesine bağlıdır. Bildiğim kadarı ile Türk Dil Kurumu imla kılavuzunda yıllar içinde dört kez değişiklik yaptı. Hiçbir insan bir ömürde ne kendi dilinin imlasını ne de başka bir konuyu dört kere sil baştan yeniden öğrenemez.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisi eleştirilmektedir?
A) Dile gereken özenin gösterilmemesi
B) Dil alanında köklü çalışmaların yapılmaması
C) Dilin yazımını belirleyen kılavuzların sık sık değiştirilmesi
D) Dil konusunda kitapların yayımlanmaması
6. Serkan ve kardeşi her gün olduğu gibi o gün de şiddetli soğukta üzerin buz tutmuş dereye gitmişti. En büyük zevkleri bu devrede kızakları ile kaymaktı. Fakat o gün onları bir sürpriz bekliyordu. Derenin güneyindeki kalın buz tabakası, kayıla kayıla incelmişti. Neşe içinde kızağı ile kayarlarken birden derenin serin sularına gömüldüler.
Yukarıdaki paragrafta aşağıdaki anlatım yollarından hangisine başvurmuştur?
A) Karşılaştırma
B) Tartışma
C) Açıklama
D) Öyküleme
7. İnsanı canlılar dünyasının diğer türlerinden ayıran şey; okudukları, duydukları, gördükleri temelinde kendi kanılarını ve görüşlerini oluşturma yeteneğidir. Gerçekten de insan öğrenen, öğrendiklerini pratik yaşama uyarlayan, değerler oluşturan, yorumlar yapabilen, kısacası düşünebilen bir varlıktır.
Bu parçada insan ile ilgili aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşılabilir?
A) İnsanlar düşünme yetileri ile diğer varlıklardan ayrılır.
B) Düşünce özgürlüğü bireylerin gelişmesine katkıda bulunur.
C) Toplum bilge kişilerin çabaları ile yükselir.
D) Hiçbir kişi ya da toplum, düşünce özgürlüğünün önüne geçemez.
8. Avlular günlük yaşamın biçimlendiği mekânlardır Trakya’da. Her bahçede ekmeğin pişirildiği kerpiçten yapılmış ocak mutlaka mevcut. Eski binalar kerpiçten yapılmış. Dış cepheleri hava şartlarına dayanması için çimento ile sıvanmış. Duvarların topraktan ve kalın olması sayesinde evler oldukça sağlıklı. Yazın serin, kışın sıcak. Fakat dayanıksız olmaları nedeniyle köy halkı zamanla kerpiç yapılardan soğumuş.
Bu parçada Trakya evleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Isı yalıtımının iyi olmadığına
B) Kerpiçten yapıldığına
C) Sağlıklı olduğuna
D) Dayanıksız olduğuna
9. Günümüz kentlerinde yeşile hasret kaldık. Eskiden bahçeli evlerde otururduk, şimdi apartmanlarda oturuyoruz. Eskiden balkonlarımızda hatmiler, sardunyalar, begonyalar yetiştirirdik, şimdi kalorifer isinden çamaşır bile asamıyoruz. Eskiden salonumuzda devetabanları, sarmaşıklar vardı, şimdi naylon bitkiler…
Bu paragrafın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?
A) Örneklendirme
B) Karşılaştırma
C) Tanımlama
D) Öyküleme
10. İstanbul gibi Safranbolu’da da bir medeniyet, bir kültür birleşimine tanıklık ettiğimi düşünüyorum. Türk şiirinin, belki de Fuzulî’den sonra gelen acıyı seven belli başlı şairlerdenim. Fuzuli, övdüğü Kerbela toprağına ne kadar aitse ben de o kadar Safranbolu’ya aidim. Şiirlerinde acı bir “kök tadı” seçenler biraz da iyi şair oluyorlar gibi geliyor bana. Tıpkı Oscar Wilde’ın dediği gibi: “Hayat kaybettikçe şair kazanır.”
Bu parçanın anlatımı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Karşılaştırmadan yararlanılmıştır.
B) Tanımlamadan yararlanılmıştır.
C) Tanık göstermeden yararlanılmıştır.
D) Öznel ifadeler yararlanılmıştır.
CEVAPLAR: 1.A, 2.B, 3.A, 4.C, 5.C, 6.D, 7.A, 8.A, 9.B, 10.B