Testler

Cümle Çeşitleri Test 3

cümle ceşitleri testleri

CÜMLE ÇEŞİTLERİ TEST 3

1.Aşağıdaki cümlelerden hangisi iç içe birleşik cümledir?
A) Ayrılırken bize: “Şansınız bol olsun.” demişti.
B) Kurtların saldırmasını bekliyordu.
C) Daha hızlı koşmazsan kurtlar seni yakalar.
D) Bu kadar acıya dayanabilecek misin?
E) Nefesini tutmayı öğrenirsen hayatta kalırsın.

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yapısına göre basit, öge dizilişine göre kurallı bir cümledir?
A) Bu ormanda hayatta kalmayı nasıl başardın?
B) Çantasını yine suya düşürmüş.
C) İhtiyacın olan ne varsa bende var.
D) Ağaçların arasından geçerken arılar bana saldırdı.
E) Kar yağınca bu vadide ilerlemek çok zordur.

3. Aşağıdakilerden hangisinde yan cümlecik temel cümlenin dolaylı tümleci görevindedir?
A) Ümitlerin tükendiğinde her şeyini kaybetmişsindir.
B) Fotoğraflarına bakınca eski günleri hatırladı.
C) Seninle uzaklara gitmek istiyorum.
D) Böyle ağlamayı kimden öğrendin?
E) İnsanı canlı tutan şeylerin başında ümit gelir.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yapıca birleşik değildir?
A) Cüzdanından ona yazdığı şiirler çıktı.
B) Kurtla boğuşmaktan korkmuyordu
C) Karşılaştığın engeller seni güçlendirir.
D) Her zamanki gibi yine bana yardımcı oldu.
E) Çocuklara yiyecek bir şeyler verelim.

5. Aşağıdakilerden hangisi nesnesi ortak sıralı cümledir?
A) Kardeşini özlüyor, görmek istiyor.
B) Hayatıma yeteri kadar karıştın, artık karışmanı istemiyorum.
C) Çok oynadın mı,eğlendin mi?
D) Ben böyle saygısızlığı görmedim, diyordu.
E) Bebeğim çok hasta, lütfen çabuk gelin.

6. Aşağıdakilerden hangisi yapısına göre basit, söz dizimine göre devrik bir cümledir?
A) Bütün bunları onun için mi yapıyorsun?
B) Hikayenle ilgilenmiyorum Selim Bey.
C) Arakladığın kalemleri nereye koydun Mehmet?
D) Bu konuda anlaştığımızı sanıyordum.
E) Hastayı bu gece müşahede altında tutacağız.

7. Aşağıdakilerden hangisi sıralı cümle değildir?
A) Çocuk nasıldı, iyi miydi?
B) Evimin kirasını da öderim, çocuğumu bakıcıya da veririm.
C) Ben de orada kalmaktan yoruldum artık kızım.
D) Evin manzarasını çok sevdim, ev çok güzeldi.
E) Pastayı sevdim, bir dilim daha alabilir miyim?

8. Aşağıdakilerden hangisi öznesi ve nesnesi ortak sıralı bir cümledir?
A) Bazen usulca sokulur kapının aralığından bu duygu.
B) Denizi özledim, görmeyi çok istiyorum.
C) Fazla kalmayacağım, arabayı kolay bir yere koy.
D) Ne yapıyorsam sen gül diye yapıyorum.
E) Fotoğrafı instagrama koyar koymaz yüz beğen aldı.

9. “On kitabım var benim, hepsi birbirinden güzel bu kitapların.”
Bu cümlenin özellikleri aşağıdakilerden hangisinde doğru sıralanmıştır?
A) Sıralı-devrik-isim-olumlu
B) Sıralı-kurallı-fiil-olumlu
C) Birleşik-devrik-isim-olumlu
D) Basit-kurallı-fiil-olumlu
E) Sıralı-devrik-fiil-olumsuz

10. Aşağıdakilerden hangisi öznesi ortak sıralı cümledir?
A) Sen ona açık açık konuştun, o da bu durumu kabullendi.
B) Leyla biraz rahatla, her şey yoluna girecek.
C) Konferans salonuna baktım, orada da yoktu.
D) Siz biraz hasret giderin, sonra keyfinize bakın.
E) Vakit yok, çocuğumu getirin.

11. Aşağıdakilerden hangisi birleşik bir cümledir?
A) Çocuğu hemen al ve hastaneye götür.
B) Gelinliğin üstüne montunu giydi, kaçtı.
C) Her zaman sıradan insanlarla arkadaşlık kurar.
D) İlerideki taksi durağında indireyim ben sizi.
E) Yağmurdan kaçarken doluya tutulduk.

12. Aşağıdakilerden hangisi yapısına göre basit bir cümledir?
A) Balığın üstüne tahin yenmez mi şimdi?
B) Burada fotoğraf çektirmek ister misin?
C) Boş ver, yapacak daha önemli işlerim var.
D) Arkadaşım sürpriz yapmayı çok sever.
E) Çok güzel olduğunu söylemiş miydim sana?

13. Aşağıdakilerden hangisi yapısına basit, söz dizimine göre devrik bir cümledir?
A) Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel olduğunu.
B) Bugün yapılacak listelerimdekiler bitmedi.
C) Doğum günü pastasını ne zaman yiyeceğiz?
D) Bunca zamandır kiminle konuşmuşum ben?
E) Kalbinizi dolduran duygular kalbinizde kaldı.

14. “Beni öylece bırakıp gittin.”
Aşağıdakilerden hangisi yapı bakımından yukarıdaki cümleyle özdeştir?
A) Bu elbiseyi Kemeraltı’ndan almış.
B) Siz, şansınızı denemek ister misiniz?
C) Şansınızı deneyin, herkes kazanabilir.
D) Onu tanıyorum, çok iyi birisidir.
E) Senin görevin de bu.

15. Aşağıdakilerden hangisi yapısına göre farklıdır?
A) Yemek saat yedide, muhakkak orada olmalısın.
B) Dışarıda şiddetli yağmur var.
C) Perdeler harika görünüyor.
D) Koltukların yüzünü ne zaman değiştireceğiz?
E) Bahçıvan çim biçme makinesini dışarıda unutmuş.

16. “Vazoyu siz mi kırdınız?” cümlesiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Soru-kurallı-basit-isim
B) Soru-devrik-birleşik-fiil
C)Soru-kurallı-sıralı-fiil
D)Soru-kurallı-basit-fiil
E)Soru-kuralsız-birleşik-isim
edebiyatsultani.com

Hazırlayan: Süleyman Kara

Cevaplar: 1-A, 2-B, 3-E, 4-D, 5-A, 6-C, 7-C, 8-B, 9-A, 10-D, 11-E, 12-A, 13-D, 14-B, 15-A, 16-D

Bu testi word dosyası olarak indirmek için aşağıdaki linki tıklayınız.

Cümle Çeşitleri Test 3

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap