Testler

Fiilde Çatı Test 2 (8.Sınıf Türkçe)

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı aranmaz?
A)Sen bu acıya dayanabilir miydin?
B) Bekir, ayağım çok acıyor!
C) Anılar seni sen yapar.
D) Sen okumuş adamsın, değil mi?

2. Geçişli fiilin kullanılmadığı cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A) Biz yaşadığımız takdirde bu dağ bizim olacak.
B) İki saattir burada onu bekliyorum.
C) Arkadaşım gözümün önünde ruhunu teslim etti.
D) Ancak ölürken yaşamın değerini anlıyoruz.

3. “Gitmeden benimle yemek yediğini hatırlayacağım.” cümlesindeki fiile nesne yüklem ilişkisi bakımından ortak fiil aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Yüce dağ başında bir ateş vardır.
B) Sonra da hastanede ishal olduk.
C) Yerinden yavaşça kalktı.
D) Senin tafralarını daha fazla çekemeyeceğim.

4. Edilgen fiilin kullanılmadığı cümle aşağıdakilerden hangisidir?
A)Sana çekil, dedim.
B)Ödevlerin hepsi yapıldı.
C) Uçaklar ne zaman uçuruldu?
D) İkinci adam tüfekle vurulmuş.

5. Aşağıdakilerden hangisinde dönüşlü fiil vardır?
A) Yarışmacı bir müddet etrafına bakındı.
B) Şimdi senin yardımına ihtiyacım yok.
C) Emanetleri dışarıya bıraktı.
D) Ona bakamıyorum bile, beni hasta ediyor.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki işteş fiil yapılış yönüyle diğerlerinden farklıdır?
A) Almanya’daki dayısıyla yirmi yıldır mektuplaşıyor.
B) Düşmanlarla Tuna kıyısında savaştık.
C) Film izlerken sürekli gülüştüler.
D) Bizimle bu konuda yardımlaşmalısınız.

7. “Burada krala hizmet edeceksin.” cümlesindeki fiilin özellikleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) edilgen-geçişli
B) etken-geçişsiz
C) dönüşlü-geçişli
D) işteş-geçişsiz

8. “Her zaman gerçekleri söyle.” cümlesindeki fiille özne yüklem ilişkisi bakımından özdeş fiil aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?
A) Gaz tankı ne zaman boşaltıldı?
B) Sorularınıza cevap verilir.
C) Bütün ceplerim delinmiş.
D) Sizin gideceğinize ben karar veririm.

9. “Karaya oturan gemiden inenler teslim oldular.” cümlesindeki fiilin özelliği aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) dönüşlü
B) işteş
C) etken
D) edilgen

10. “Umuda kelepçe vurulur mu?” cümlesindeki fiilin özne yüklem ilişkisi bakımından özdeşi aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Esenlik içinde ol kardeşim.
B) Dünyayı daha iyi yapmaya çalışıyoruz.
C) Şimdi yolunuza devam edin.
D) Bu yazı kolay kolay okunmaz.

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde fiilde çatı aranmaz?
A) Hırsızlık yaparken yakalandılar.
B) Zayıf olmasına rağmen çok güçlüydü.
C) Bana olan desteğini bir daha gösterdi.
D) Ona, yanlış yolda olduğu bildirildi.

12. “Çıkış işlemleriniz tamamlandı.” cümlesindeki fiille özne yüklem ilişkisi bakımından özdeş fiil aşağıdaki cümlelerden hangisinde vardır?
A) Mehmet Bey maymuna dönmüşsünüz.
B) Sigara birçok hastalığa yol açar.
C) Parmaklarım tanınmaz hale geldi.
D) Eller yıkandıktan sonra yemekler yendi.

13. “Bahçedeki çiçekler sulandı.” cümlesindeki fiille nesne yüklem ilişkisi bakımından ortak olan fiil aşağıdaki cümlelerden hangisinde vardır?
A) Hayvanlarınızı hangi merada yayıyorsunuz?
B) Onun yalanlarını buldum.
C) Senin hilelerin bana sökmez.
D) Ona da aynı şeyi söyledim.

14. “Maalesef kötü besleniyoruz.” Cümlesindeki fiille özne yüklem ilişkisi bakımından özdeş fiil aşağıdakilerden hangisinde vardır?
A) Vücut, afet merkezi gibi çalışıyor.
B) Düzenli beslenme alışkanlığı kazanmalıyız.
C) Çözüm yolları insan zor geliyor.
D) Eskiden çabuk yorulmazdım.

15. “Çoğu zaman bunun farkına varamıyoruz.” Cümlesindeki fiilin çatısı aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) etken
B) dönüşlü
C) geçişli
D) işteş

16. “Türk mutfağını dünyaya tanıtmalıyız.” cümlesindeki fiil nesne yüklem ilişkisi bakımından aşağıdaki hangi cümlede bulunan fiille özdeştir?
A) İnsülin direncinden bahsetmeye devam ediyoruz.
B) Tarım arazilerini birlikte koruyalım.
C) Hastalığın tedavi süreci nasıl gelişiyor?
D) Halsizliklerim azaldı, artık zindeyim.

 

Cevaplar:
1-D ,2-A, 3-D, 4-A, 5-A, 6-C, 7-B, 8-D, 9-C, 10-D, 11-B, 12-D ,13-C, 14-D, 15-A, 16-B

Yukarıdaki testi indirmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

Fiilde Çatı Test 2 (8.Sınıf Türkçe)

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap