Genel Testler

Sözcükte Anlam Test 1 (7.Sınıf Türkçe)

SÖZCÜKTE ANLAM TEST 1 (7.SINIF TÜRKÇE)

1. Mısır-tahıl kelimeleri arasındaki anlam ilişkisinin bir benzeri aşağıdakilerin hangisinde yoktur?
A) çiçek-yaprak
B) kiraz-meyve
C) çam ağacı-ağaç
D) lahana-sebze

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tüm sözcükler gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
A) Uykusunun ağır olduğunu kimse bilmezdi.
B) Artık boş sözler söylemekten vazgeçmelisin.
C) Kapının gıcırtısı kulağımızı tırmaladı.
D) Yaşlı adam kır saçlarını güzelce taradı.

3. “Perde” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır?
A) Salonla mutfak bir perdeyle ayrılmıştı.
B) Ördeğin ayağının perdesi yırtılmış.
C) Oyunun ikinci perdesinde kalkmak zorundaydık.
D) Bu seneki yaşadıklarım gözümdeki perdeyi kaldırdı.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt özellikler bir arada verilmiştir?
A) Aynı evde iki yabancıyı oynadık yıllarca.
B) Kadının asık suratında bir tebessüm belirdi.
C) Bir sürü zor soru ile karşı karşıyaydı.
D) Güneşin ilk ışıkları odayı aydınlattı.

5. “Acı” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı anlamda kullanmıştır?
A) Şehrin acı soğuğu ciğerimize işlemişti.
B) Hatalı sollama sonunda yapılan trafik kazasında ölenlerin acı haberleri ailelerine ulaştırıldı.
C) Devlet, acımızı dindirmek için bize para yardımı yaptı.
D) Ayrılığın acısını çeken bilir.

6. “Şirket müdürünün anlattıklarını … not ediyorduk.” cümlesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilirse farklı bir anlam ortaya çıkar?
A) bire bir
B) sıcağı sıcağına
C) aynen
D) olduğu gibi

7. 1.Bu hafta sinemalarda hangi filmler oynayacak?
    2.Cüneyt Arkın bu dizide oynayacakmış.
    3.Evinde sigara içenler çocuklarının sağlığıyla oynuyor.
    4.Kalemle oynamayı bırakır mısın?
“Oynamak” sözcüğü yukarıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır?
A) 1     B) 2      C)3       D)4

8. 1.Ağacın tepesinde küçük bir kuş yuvası vardı.
    2. Tepemi attırmadan bu işi bitirsin, dedi.
    3.Güneş tam tepedeyken sokağa çıkmamalısınız.
    4.Üçgenin üst köşesine tepe noktası denir.
“Tepe” sözcüğü yukarıdaki cümlelerin hangisinde “terim” anlamıyla kullanılmıştır?
A) 1     B) 2      C) 3      D)4

9. “Açık” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde “görevlisi olmayan, boş” anlamında kullanılmıştır?
A) Dünden beri kar yağıyor, ama ana yollar açıkmış.
B) Okulun öğretmen kadrosunda hiç açık yokmuş.
C) Kapıyı açık unutmuşuz.
D) Açık konuş, ne demek istiyorsun?

10. Cadde üzerine adımbaşı lokanta açılmış.
Altı çizili sözcüğün bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir?
A) Buralar yavaş yavaş güzelleşiyor.
B) Merdivenlerden ağır ağır yukarı çıktı.
C) Bizi sık sık ziyaret ederdi.
D) Bahçeye sık aralıklarla kavak ağacı diktiler.

11. “Adres” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A) Seni bize verdiğin adreste bulamamışlar.
B) Muhtar, köyde başı sıkışanların başvurduğu bir adresti.
C) Adres değişikliği yapmak için neler yapmak gerekiyor.
D) Bu mektupları hangi adrese gönderelim.

12. 1.Bir milletin varlığı, diline sahip çıkmasıyla mümkündür.
      2.Maçta hiçbir varlık gösteremedi.
      3.Varlığım bu vatana feda olsun.
      4.Canlı varlıkları korumak çevreyi korumakla mümkündür.
“Varlık” sözcüğü yukarıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır?
A) 1      B) 2      C) 3       D)4

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme kullanılmamıştır?
A) Eğri büğrü yollardan geçtik.
B) Çocuk korkudan kaskatı kesilmiş.
C) Dereler şırıl şırıl akıyordu.
D) İşlerini acele acele yapıyordu.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “dar” sözcüğü soyut bir sözcüğü nitelemiştir?
A) O dar sokaktan geçerken eski günleri hatırladım.
B) Dar görüşlü insanlardan oldu bitti uzak dururum.
C) Giydiği dar ayakkabılar, ayağını yara etmişti.
D) Çocukluğu dar odalı evlerde geçti.

15. Aşağıdakilerin hangisinde “karşıtlık” söz konusudur?
A) Çalışanla çalışmayan bir olmaz.
B) İyiliğe karşılık vermek gerek.
C) Seni kötüleyenlere aldırış etme.
D) Bildiklerin az, bilmediklerin hayli çok.

16. “Ağ” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde “mecaz” anlamıyla kullanılmıştır?
A) Demir ağlarla ördük ana yurdu dört baştan.
B) Balıkçılar av sezonu yaklaşırken ağlarını örerdi.
C) Kulübedeki örümcek ağlarını temizledim.
D) Devlet, uyuşturucunun ağına düşenlere yardım elini uzattı.

17. Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi anlam ilişkisi bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) at yarışı-hipodrom
B) boks-ring
C) futbol-stad
D) tenis-raket

18. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin sesteşi yoktur?
A) Bu yetimi hiç olmazsa sen koru.
B) Kaç kere geç kalma dedim sana!
C) Ada vapuru kalkmak üzere.
D) Yazar, fikirlerini esere yansıtmıştır.

19. 1. İnançlarına bağlı biri olarak yaşadı.
      2. Bu yıl sınavı kazanman çalışmana bağlı.
      3. Mustafa Bey ilkelerine bağlıdır.
      4. Emniyete bağlı bütün birimler alarma geçirildi.
      5. İskeleye bağlı sandalları seyrediyorduk.
“Bağlı” sözcüğü yukarıdaki cümlelerde kaç farklı anlamda kullanılmıştır?
A)2    B)3    C)4    D)5

20. “Sonunda” kelimesi aşağıdaki cümlelerden hangisinde farklı anlamda kullanılmıştır?
A) Sıranın sonunda bekleyen küçük bir çocuk vardı.
B) Sonunda birçokları gibi ben de gerçeği buldum.
C) Uzun bir yolculuğun sonunda köye varabilmiştik.
D) İşin sonunda paranızı hemen alacaksınız.

CEVAPLAR: 1.A, 2.D, 3.D, 4.B, 5.A, 6.B, 7.D, 8.D, 9.B, 10.D, 11.B, 12.D, 13.B, 14.B, 15.D, 16.D, 17.D, 18.D, 19.C, 20.A

Yazdır

Yazar hakkında

admin

Yorum yap