Testler

Yapılarına Göre Fiiller Test 5 (7.Sınıf Türkçe)

YAPILARINA GÖRE FİİLLER TEST 5 (7.SINIF TÜRKÇE)

Çocuklar, çocuklar, altın kalpli çocuklar!
Güvenin kitaba
Herkesten, her şeyden çok…
Eviniz, yuvanız kadar sıcak olabilsin
Gözünüzde kitaplıklar.
Hayatta belki
Her türlü dostluk yıkılır da
Yıkılmaz kitaplarla kurulan dostluklar…
1. Yukarıdaki dizelerde bulunan fiillerin yapısı ile  ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Basit yapılı fiil vardır.

B) Birleşik yapılı fiil vardır.
C) Türemiş fiil vardır.
D) Birden fazla basit fiil vardır.

2. Kalabalık bir ailenin içinde yaşadığım için evde ufak kare bir masayı duvara dayamış, üzerine uçları yerlere dokunan bir masa örtüsü örtmüştüm. İşte o masanın altı benim sığınağım, kütüphanem ve bol bol hayaller kurabileceğim güzel bir odaydı. Bana ait bir yerdi. Kitaplarımı masanın altına güzelce dizmiş, prize ufak bir lamba bile monte etmiştim. On dört on beş yaşlarındaki bir kız çocuğunun renkli ve hayalci dünyası içinde okuduğum kitaplardan aklımda tutmak istediğim güzel ve özlü cümleleri renkli kalemlerle masanın alt tahtasına yazıyordum.
Yukarıdaki paragrafta kaç basit fiil kullanılmıştır?
A) 2       B) 3     C) 4          E) 5

3. Mutlu günler çok sürmez derler ya işte bu mutluluk da bir müddet sonra annemin masayı oradan kaldırması ile son buldu. Üstelik masanın alt tahtasını renk renk yazılarla donattığım için azar da işittim. O günden sonra hep sakin, gizemli bir yer düşledim. Sadece bana ait olan bir yer. İşte bu kapalı yüzlerce kapıların ardında, okulumuzda güzel bir oda buldum.
Yukarıdaki paragrafta altı çizili fiillerin yapısı sırasıyla aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) basit-basit-türemiş

B) türemiş-basit-türemiş
C) basit-türemiş-basit
D) türemiş-basit-basit

4. Piyanonun ve kitapların tozlarını elimden geldiğince sildim. Bu işleri yaparken bazen de fark edilmekten ürküyordum. O gün de bahçeden yukarıya arkadaşlarımın çılgın sesleri geliyordu. Aşağıya, bahçeye baktım. Bir iki öğretmenimiz talebelerin arasında bahçede dolaşıyorlardı. Bir ara geri çekildim. Piyanonun üzerine elimde tuttuğum “Rüzgârlı Bayır” isimli, soluk siyah ciltli kitabımı koydum.
Yukarıdaki paragrafta kaç türemiş fiil kullanılmıştır?
A) 1        B) 2      C) 3       D) 4

5. (1) Tuşlara parmaklarımla dokundum.
(2) Çıkan sesler odayı dolduruverdi.
(3) İster istemez bir iki kez daha denedim.
(4) Org çalmasını bildiğim için bir şeyler yapma umuduyla bir sandalye alıp piyanonun karşısına oturdum.
(5) Elimden geldiğince çalmaya başladım.
(6) Kalktım; gözüme ilişen bir iki kitap daha alarak piyanonun üstüne, Rüzgârlı Bayır’ın yanına koydum.
Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangi ikisindeki fiiller yapısı bakımından özdeştir?
A) 1-2
B) 3-4
C) 5-6
D) 4-5

6. Düşünebildiğim tek şey o gizemli kütüphanemi bir daha göremeyeceğimdi. Zaten yukarıya çıkan merdivenleri tahta bir barikat ile kaplamışlardı. Arkadaşlarım o odada kiminle buluştuğumu merak ediyorlardı. Müdürümüz okulun prensiplerine aykırı davrandığım için sinirliydi, edebiyat öğretmenimiz bunca senedir o kitapların orada nasıl saklı kaldığını öğrenmeyi çok istiyordu. Müzik öğretmenimiz kuyruklu piyanonun son derece değerli bir piyano olduğundan bahsediyordu. Ama ben çok mutsuzdum. Günlerce tek başıma okula gittim, geldim. Evdeki gürültü beni bunaltıyordu. Özel bir odam yoktu. Çok üzgündüm. Annem derslerimi ihmal ettiğim gerekçesi ile orgumu, kitaplarımı, hepsini kaldırmıştı. Ben gerçekten çok çok yalnızdım.
Yukarıdaki paragrafta bulunan fiillerin yapısı ile ilgili olarak aşağıda belirtilenlerden hangisi yanlıştır?
A) İki türemiş fiil kullanılmıştır.

B) İki birleşik fiil kullanılmıştır.
C) Üç basit fiil kullanılmıştır.
D) Fiillerden bazıları türememiştir.

7. Doğan Bey’in okuma isteği bitmek tükenmek bilmez. O, bir kitap kurdudur. Bir kitaba başladığı zaman bitirmeden bırakmaz. O; kendisine en iyi dost, arkadaş olarak kitabı seçmiştir. Aynı zamanda araştırmaya meraklıdır. Kütüphanesinde roman, şiir kitaplarının yanında bilime dayalı kitaplar da yer alır. Düşünülürse Doğan Bey’in dolu dolu bir hayat yaşamadığı anlaşılır. Ancak yine de o, bu yolu seçmiştir. Hayatın bu çirkinliğine, bu cahilliğine bir dur diyebilmek içindir ki o, öğretmenliği tercih etmiştir. Şimdi yalnızdır. Ama o, hayatı boyunca insanlara bir şeyler verebilmek, onları eğitebilmek için çalışıp çabalamıştır. Kim bilir belki günün birinde karaladıkları, bir kitaplaşacak ve o hep yaşayacaktır.
Yukarıdaki paragrafta bulunan fiillerin yapıları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Dört basit eylem kullanılmıştır.

B) Üç birleşik fiil vardır.
C) Dört türemiş sözcük kullanılmıştır.
D) Birleşik fiillerden birisi yardımcı eylemle yapılmıştır.

8. Yıllarca önce senin de yazları severek gittiğin kasabada yaşıyorduk(1). Babamın küçük bir tatlıcı dükkânı vardı. Annem, evde bütün gün temizlik yapardı (2). Her ay başı babam, elinde bazen iki bazen tek bilezikle gelir; annemin bileğine takardı. Annemin içten içe gönendiğini, sevindiğini görürdüm(3). O akşamlar her akşamdan daha güzel geçerdi(4) bana göre. Babam da, annem de neşeli olurlardı. Babam eğlenceli bir adamdı. Her durumun gülünç bir yanını bulur çıkarır, bizi kahkahalara boğardı.
Yukarıdaki paragrafta altı çizili fiillerin hangisi yapısına göre diğerlerinden farklıdır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

9. Arada bir babamın dükkânına uğrayıp taze ekmekle tahin yemeyi çok severdim. Hele okul çıkışlarında karnım zil çaldığında şeker şerbetiyle karılmış tahinin tadına doyamazdım. Babam bir akşam asık yüzle geldi. Annem merakla yüzüne baktı. Bir şey demedi. Zaten babam söylemezse o, bir şey sormazdı. Babam, uzun süre suskun kaldı. Pencereden, akşamın sokakları kaplayan karanlığına daldı gitti.
Yukarıdaki paragrafta altı çizili fiillerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Üç basit fiil kullanılmıştır.
B) Bir birleşik fiil vardır.

C) Bir türemiş fiil vardır.
D) Fiiller çekim eki almıştır.

edebiyatsultani.com

10. Öyle olmadı. Babam ertesi gün de daha ertesi günlerde de yorgun, umutsuz geldi. Annem her seferinde sesini çıkarmadan karşıladı. Sessizce yemeklerimizi yedik, odalarımıza çekildik. Neşemiz kaçmıştı artık. Hepimiz, bir daha eski günlerdeki gibi mutlu olamayacağız, diye düşünüyorduk. Öylesine umutsuzduk.
Yukarıdaki paragrafta altı çizili fiillerden hangisi yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır?
A) olmadı
B) geldi
C) çekildik
D) kaçmıştı

11. Bir akşam babamla annem ilk kez tartıştılar. Annem kırıldı. Babam küstü. Ortadaki sofra suçlu bir çocuk gibi bekledi bizi. Ben üzüldüm. Odama çekildim. Uyumuşum. Sabahleyin evden hepimiz birlikte çıktık. Sokaklardan hiç konuşmadan geçtik. Annemle babam, beni okuluma bıraktılar. Sonra da çarşıya yürüdüler.
Yukarıdaki paragrafta altı çizili fiillerden hangi ikili, türemiş fiil değildir?
A) çekildim-üzüldüm

B) tartıştılar-bıraktılar
C) yürüdüler-kırıldı
D) uyumuşum-yürüdüler

12. Akşam eve geldiğimde annem yoktu. Biraz sonra sesini duydum. Komşulardan geliyordu. Onu karşılamaya çıktım. Üzgündü. Solgun görünüyordu. Hasta zannettim. Alnına dökülen saçlarını düzeltirken kolunu gördüm. Bilezikler yoktu. (…) Babamın işlerini annemin bilezikleri de düzeltemedi. Evdeki değerli halılar, özel dokutulmuş yörük kilimleri birer ikişer çıktı Annem artık hiç konuşmuyordu. Akşamları sofraya hepimiz zorla oturuyorduk.
Yukarıdaki altı çizili fiillerin hangileri yapısı bakımından aynıdır?
A) duydum-geliyordu-çıktım

B) görünüyordu-zannettim-gördüm
C) düzeltemedi-çıktı-konuşmuyordu
D) oturuyorduk-zannettim-düzeltemedi

13. Annem hiç sesini çıkarmadan eşyayı toplamaya başladı. Babam getirdiği adamlara önce buzdolabı, çamaşır makinesi gibi ağır olanları kamyona yükletti. Sonra yataklar, dolaplar, çalışma masam, koltuklar derken ev boşalıverdi. Annem ağlıyordu. Ben de arkadaşlarımızdan, komşularımızdan ayrılıyorum diye üzgündüm.
Yukarıdaki altı çizili fiillerin yapıları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) “başladı”, “yükletti”, “ayrılıyorum” fiilleri türemiş fiildir.

B) “boşalıverdi” eylemi birleşik fiildir.
C) “ağlıyordu” fiili basit eylemdir.
D) Türemiş fiiller, isimden türemiştir.

14. Kamyon yürüdüğünde gözyaşlarımı tutamadım. Babamın da başını çevirdiğini, gözlerini sildiğini gördüm. Annemse daha kamyona binmeden evi süpürürken ağlamaya başlamıştı. Köye nasıl geldik, eşyalar nasıl indi bilmiyorum. Ertesi sabah kalktığımda odada yalnızdım. Dışarı çıktım. Babam toprak damın üstünde oturuyordu. Annemse ortalarda görünmüyordu. Burası babamın köyüydü, bunu biliyordum ama yine de öylesine yabancıydı ki bana… Evin içinde nereye basacağımı, nerede duracağımı bile bilmiyordum.
Yukarıdaki paragrafta kaç türemiş eylem vardır?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5

15. Okula o yıl köyde devam ettim. Ama çok sessizdim. Arkadaşlarım ne kadar oyuna çağırsalar da içimden oynamak gelmiyordu. Benim durgunluğum da babamı üzüyordu. Bunu görüyordum. Annemi soramıyordum. Evimize amcalar, dayılar, halalar gelip gidiyordu. Bense hepsini birbirine karıştırıyordum. Kim necidir? Kim kimin nesi olur, bilemiyordum. Beni sever görünüyorlardı. Tarlalar, bahçeler, bağlar alınıp satılıyor ama sonuç değişmiyordu. Biz hâlâ köydeydik.
Yukarıdaki paragrafta yeterlik bildiren kaç birleşik eylem kullanılmıştır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

16. Gece başucumda konuşmalar duydum. Bir el saçlarımı okşuyor, beni kokluyordu. Birden onun kokusunu, annemin kokusunu yüreğimde duydum. Gözlerimi açtım. Bana gülümseyen yüzüyle babam duruyordu karşımda. Düş kırıklığına uğradım ama yine de boynuna sarıldım. Sormadan edemedim.
Yukarıdaki paragrafta deyimleşmiş yahut anlamca kaynaşmış fiil kaç tanedir?
A) 1            B) 2           C) 3        D) 4

17. O akşam babamla birlikte gece yarısına doğru sıcak bir çorba içtik. Ertesi sabah başucumda beni bekleyen tahta bisikleti kucaklayıp hanaya çıktığımda annemle babamı konuşurken gördüm. Düş mü görüyorum diye etimi çimdikledim. Bisikleti bir yana fırlatıp anneme sarıldım. Babam pedalı kırılan bisikleti onaracaktı.
Yukarıdaki parçada altı çizili kelimelerden hangi ikisi türemiş fiildir?
A) içtik-sarıldım
B) çimdikledim-gördüm

C) sarıldım-çimdikledim
D) sarıldım-içtik

18. Tahta bisiklete hiç binemedim. Çünkü her binişimde pedalı kopuyordu. Ama olsun. O, babamın benim için sevgiyle yaptığı bisikletti. Çarşılarda satılan pırıl pırıl bisikletlerde sevgi var mıydı? (…) “Tahta bisikletin canı var mıydı?” “Kayısı ağacı şeftaliye ne demiş?” Bu soruların yanıtını babam da bilmiyordu ama beni düşündürüyordu. Ben de bol bol yanıt buluyordum. Bakalım sen de bu sorulara kendine göre yanıtlar bulacak mısın?
Yukarıdaki paragrafta  altı çizili fiillerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) “binemedim” fiili birleşik fiildir.
B) “kopuyordu” fiili türemiş fiildir.
C) “düşündürüyordu” fiili türemiş fiildir.
D) “buluyordum” fiili basit fiildir.

19. Cumartesi pazar günleri, İzmir’de hiç tanıdığım olmadığı için okulda kalırım. Derslerimi hazırlar, ödevlerimi yaparım. Arkadaşlarla okulun bahçesinde top oynarız. Sonra okuldan çıkar, Buca’da gezeriz.
Yukarıdaki cümlelerden hangisinde türemiş fiiller aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir?
A) kalırım-hazırlar
B) yaparım-çıkar

C) gezeriz-oynarım
D) hazırlar-oynarız

20. Sanki yaz günü gibiydi. İnce pardösümü almamıştım. Terlemiyordum. Sosyal Sigortalar Hastanesini geçtim, aşağıya doğru yöneldim. İşte bu sırada gözüme bir parlaklık çarptı. Demiryolunun sağ rayında, güneşin ışıklarıyla parlayan bir liralık vardı. Vagon tekerleklerinin geçe geçe parlattığı rayın üstünde öylece duruyordu.
Yukarıdaki paragrafta altı çizili kelimelerle ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Basit sözcüklerdir.
B) Türemiş sözcüklerdir.

C) Birleşik sözcüklerdir.
D) Çekim eki almamış sözcüklerdir.

CEVAPLAR:  1.D, 2.C, 3.A, 4.B, 5.B, 6.A, 7.B, 8.A, 9.C, 10.C, 11.D, 12.A, 13.D, 14.A, 15.B, 16.A, 17.C, 18.B, 19.D, 20.B

yapilarina gore fiiller test 5 7.sinif turkce indir.

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap