Testler

Yazım Kuralları Test 1

yazım kuralları testi

YAZIM KURALLARI TEST 1

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “da, de” nin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Sende beni etkileyen bir şey var.
B) Az ötede duran arabayı gördünüz mü?
C) Bu cadde de on iki kuyumcu var.
D) Monte Carlo’da geçen sene tanışmıştık.
E) Gemide yolculuk yapmak en büyük zevkiydi.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) En orjinal fikirler hep ondan gelir.
B) Çocukken çocuk olmaktan çok sıkılırdım.
C) Sokaklarda oynarken eve dönüş vaktimin hatırlatılmasından hoşlanmam.
D) Eski bir çocuk romanını anlatmak için kıvranıyorum.
E) Bir anda onun gibi davrandığınızı fark eder.

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünsüz uyumuna uymamaktan kaynaklanan bir yazım yanlışı vardır?
A) Gençliğin bizi nasıl eğip büktüğünü anlatıyor.
B) Bir çocuğun hissettiği çaresizlik ezdi beni.
C) Kendini unutan bir çocuğun hissettiği çaresizlik sarstı beni.
D) Roman,yoksul bir semtde, top oynayacakları arsa için mücadele eden bir grup çocuğun hikayesini anlatıyor.
E) Nemeçek’le birlikte boş sokaklarda koşturduk.

4. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin hangisinin yazımı yanlıştır?
A) Senden hiçbir şey istemiyorum.
B) Yanlızım dostlarım yanlızım yanlız!
C) Yüzyılımızın önemli bilim adamlarındandır.
D) Kızartmanın üstüne yoğurt koymayı severim.
E) Sen az önce hayata dikiz aynasından bakıyordun.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Ağrıyan kulağıma sarmısak koydular.
B) Bundan sonra sana bir gıdım yok.
C) Beyaz yakalılar köy çocuklarını muayene etti.
D) Beslenme alışkanlığımız kontrol etmeliyiz.
E) O küçük ayaklı, çelimsiz çocuğu düşünüyorum.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki”nin yazılışı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Sendeki bu değişikliğin sebebi ne acaba?
B) Odadaki lambayı hemen kapatalım.
C) Bende ki dertler sende olsa ne yapardın?
D) Askıdaki çantada ne kadar para var?
E) Şu beşikte yatan masumu görüyor musun?

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru eki mı, mi, mu, mü’nün yazılışı ile ilgili bir yanlış yapılmıştır?
A) Araba gürültüsünden başınız mı şişti?
B) Bu saatte eve gelinmeyeceğini bilmiyor musun?
C) Ben çocukmuyum da bana böyle davranıyorsun?
D) Günde iki litre su içmenin gerekliliğini bilmiyor muydun?
E) Eskiyen pantolonunu terziye verdin miydi?

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Bir daha sizi ziyarete gelmiyeceğim.
B) Bu ay maalesef et alamayacağız.
C) Dünyanın bütün çocukları onun romanıyla büyüyecek.
D) Yazamamaktan mı, unutulmaktan mı korkuyorsun?
E) Arkadaşlarımın hoşuna gitsin diye devam ettim.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Bizim kaloriferin peteği hep bozuluyor.
B) Adem, riksli işlerle uğraşmayı sever.
C) Her yaz kızılcık reçeli şerbeti yaparız.
D) Devenin hörgücü ne işe yarar, biliyor musun?
E) Ona verdiğim çantayı hoyratça kullanmış.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Zavallı genç, kıza sırılsıklam aşık olmuştu.
B) Bu seneki karpuzlar nedense gömgök.
C) Hurdacıdan aldığım bisiklet sapasağlam çıktı.
D) Kütahya’da hediye edilen seramik vazo param parça oldu.
E) Bir de utanmadan bana yalan söylüyorsun.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Hasta çocuğun yüzü sapsarıydı.
B) Fıkrayı ona anlatınca büsbütün iştahı kaçtı.
C) Sınıfta tam otuzaltı kişi vardı.
D) Yemek yapmaya başlayalım mı?
E) Lakin vatandan ayrılışın ıstırabı zor.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Koca adam oldu, hâlâ saklanbaç oynuyor.
B) Arkadaşım Zeliha annesine çok düşkündür.
C) Sanatçının repertuvarında iki bir eser vardı.
D) İşler senin zannettiğin gibi yürümüyor.
E) Tavuk kanadı almayı da ihmal etmiyorsun.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Damlaya damlaya göl olur.
B) Dolaba koyduğunuz kapların ağzını açık bırakmayınız.
C) Tırnaklarını haftada bir kesmelisin.
D) Kutudan çıkanlar çocukları sevindirmişti: Çikolatalar, lokumlar, çerezler…
E) Menfaat sandalyeye benzer: Başında taşırsan seni küçültür, ayağının altına alırsan yükseltir.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Çocukluğumda -En mutlu olduğum yıllardı o yıllar-her gün mahalleden arkadaşlarla oyun oynardık.
B) Evliya Çelebi, seyahatine nereden başlamıştır?
C) Mektup Nişancı Mehmet Paşa’ya ulaştı mı?
D) Deli Petro hangi padişah zamanında yaşamıştır?
E) Vatanımızın işgalden kurtulmasına Nene Hatun’ların rolü büyüktür.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Yarın İhsan Dayıma gitmeyi düşünüyorum.
B) Kemal amca tarlayı ne zaman sürecek?
C) Emine halamın oğlu trafik kazası geçirdi.
D) Mahallemizin en tatlı dillisi Tülay ablamdı.
E) Özlem nenemin bendeki yeri bir başkadır.

16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Fuzuli’nin Leyla ile Mecnun adlı eserini okudun mu?
B) Suç Ve Ceza’yı kaç yaşında okumuştun?
C) Kurtuluş Savaşı nasıl başlamıştır?
D) Milli Edebiyat Dönemi yazarları kimlerdir?
E) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı coşkuyla kutladık.

17. Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Bu parçayı Acem makamında okur musun?
B) Şimdi Donkişotluk yapmanın gereği yok.
C) Mutfak robotunuz kaç amper çekiyor?
D) Ziya Gökalp Caddesi bugün çok kalabalıktı.
E) Bu sene Bilge Kağan Anıtı ziyaret edilecek.

18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
A) Doğu Anadolu Bölgesi hayvancılık bakımından gelişmiştir.
B) Ülkemizin güneyinde hangi iklim vardır?
C) Bu konuda batı medeniyetinin gerisindeyiz.
D) Yazın Kuzey Karadeniz’e gideceğiz.
E) Ege’nin batısı bu hafta yağışlı olacak.

Hazırlayan: Süleyman Kara
Cevaplar:1-C, 2-A, 3-D, 4-B, 5-A, 6-C, 7-C, 8-A, 9-B, 10-D, 11-C, 12-A, 13-D, 14-A, 15-A, 16-B, 17-A, 18-C

Bu testi word dosyası olarak indirmek için aşağıdaki linki tıklayınız.

Yazım Kuralları Test 1

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap