Testler

Yazım Kuralları Test 13

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A)Hali hazırda çalıştığınız konu “dayanıklılık”.
B)Olduğumuz halimizle sevildiğimizi, görüldüğümüzü hissetmek ve olmayı umduğumuz kişi olabilmek için destek görüyor olmak, hayatımız boyunca zihinsel ve fiziksel olarak ileriye dönük faydalar sağlamaktadır.
C)Anne ve babalarını olumlu kelimelerle tanımlamayanların, %95’inde yaşamlarının ileriki dönemlerinde kalp hastalığı, hipertansiyon ve diğer hastalıklar geliştiği görülmüştür.
D)Eebeveyn yakınlığı eksikliği, kişilerin ileriki dönemlerde geliştirdikleri hastalıklarda sigara içmek, içki içmek, ebeveynlerin boşanma durumu, ebeveynlerden birinin kaybı veya zararlı ya da zehirleyici maddelere maruz kalmaktan çok daha önemli bir katkı payına sahiptir.
E)Ebeveynlerinizden göremeyeceğiniz duyguların yasını tutmayı bıraktığınızda, onlarla, diğer insanlarla ve elbette kendinizle daha gerçekçi bir ilişki kuracaksınız.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A) Bir araştırma, ilişkimizin önemli bir sorunu yoksa, bir zamanlar küçük bir sorun olarak kabul edilen bir konuyu ele alma ve bunun daha sorunlu olduğunu hissetme olasılığımızın daha yüksek olduğunu gösteriyor.
B)Başımı azıcık kaldırıp sola doğru baksam epeyce aşağıda geniş basamaklarda uzanan çiçek bahçesini göreceğim.
C)Şimdi artık, geçen gün bıraktığım o tutku, dostluk, gizem, sevgi, dirilik, ama bir o kadar da acı dolu serüvene dönebilirim.
D)Masa oyunları oynama bulmaca çözme ve dışarıda egsersiz yapma gibi fırsatlar yarattığınızdan emin olun.
E)XII. yüzyıl Fransızcası tatlı mı tatlı ama, Orta Çağ sözlüğüm bir yere karışmış, bulamıyorum.

3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A)Hava değişimi amacıyla bir ara düzyazıyı bırakıp Çocuk ve Allah’ın diri doruklarına sıçrıyorum Dağlarca’yla.
B) Adamakıllı bol entarisinin eteklerini savura savura geldi, başköşeye kuruldu.
C) İngilizce düşünüp yazanlarla bambaşka bir havada buluyorum kendimi.
D) Burada hoşuma giden şey, birbiriyle kavgalı, ya da birbirine küs filozofların bile barış içinde bir söyleşi tutturmuş olmaları, yan yana, karşı karşıya.
E)Uzun yıllardır devam eden bu tartışmaya yönelik herhangi bir çözüm bir labaratuvar ortamından çıkabilir.

4.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A) Masasız orta alanı fırdolayı çevreleyen bomboş raflara anlamlı öbeklerle kitapları dizdikçe yüzlerce yalımıyla yavaş yavaş yerine oturuyordu sanki güneşler.
B) Neylersin ki çoğu kez oraya ya ısınmak, ya da günlük dersleri çalışmak için gelirdi gelenler, getirdikleri ders kitaplarına gömülürler, kafalarını kaldırıp arkalarında bekleşen gömülere bakmazlardı çoğu kez.
C)Rekabetin getirdiği, üretkenliği artırma çabaları ve çalışan sayısının azaltılması, çalışanların işyerlerindeki güvenliğini ve iş huzurunu olumsuz yönde etkiliyor.
D)Bir şeyi beğenmek için uğraşmak, sevinmek için uğraşmak gibi değildi.
E)Aza kanaat eden, hâline hep şükreden, herkesi ve her şeyi olduğu gibi kabul eden, umut dolu insanlar gibi, gözlerimi yere eğmeden, dalgın dalgın bakmadan, kelimeleri unutmadan, cümleleri
seslerle uzatmadan konuşmaya çalıştım işveren karşısında.

5.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A) Sözlü ya da fiziksel olarak şiddet içeren, öfke dolu saldırılar, narsistler için çok tipiktir ve tüm bunlar yüksek, ancak dengesiz ve yanlış bir özsaygının belirtileridir.
B)Göğsümü şişiriyor, nefesimi ciğerlerimde topluyor, şimdi hapşıracağım diyordum, burnumun ucuna geliyor geliyor sonra gerisin geri gidiyordu.
C) Çiçek malzemeleri büyük sepetlerdeydi, bulunduğumuz atölyenin tekdüze, zevksiz ve iç bunaltan dekoruna yapma çiçeklerin renkleri serpilmişti.
D)Böyle birdenbire, hiç umulmadık bir biçimde karşılaşmak da neyin nesiydi o hâlde?
E)Kendimi zorladıkça elbisenin dışındaki eşyaların yapısının değiştiğini hissediyordum.

6.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A) İşten çıkarılmış kişilerle yapılan röportajlar; çalışanlarda ön görülebilir, güvenli kariyer varsayımlarının yerini sürekli bir endişe halinin aldığını gösteriyor.
B) Annemin, bizi ne kadar acele terk ettiğini anlayabilelim diye kırmızı rujunu ayna önünde açık bıraktığı sabahın sonrasıydı.
C) Sandalyeye oturdum, tam ellerimi öne uzatmıştım ki elbisem sırtımın ortasından söküldü.
D)Artık göremediği o eski zaman rüyalarından birinde; kırmızı paltolu genç kızın havaya savurduğu karlar düşerken yere eğilip kendine çektiği beyazlığın içindeydi.
E) Amcam da cilt kanserinden ölmüştü, diye geçirdi aklından.

7.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A)Elbisenin üzerindeki çiçekler ile baskı da uyuşmuyordu.
B)Şövalyeler, yarım kalmış tablolar, fırçalar, boyalar ve gökkuşağının türlü türlü renkleri eşlik ediyordu son yıllarda ona.
C)“Deliliğim benim eserimdir.” cümlesini kurmamış mıydı o kadın da?
D)Kanıtlar, daha zengin toplumun daha iyi bir toplum olduğu düşüncesinin tersine, insanlar daha varlıklı hale geldikçe, daha güce aç, daha gösterişçi, daha acımasız ve daha az yardım sever hale gelebileceklerini ve hatta daha fazla hile yapabileceklerini gösteriyor.
E)Irmak kenarındaki, o büyük avlulu evin kapısını ta içerden kilitliyordu rüyasında.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A)O eski binanın yıkıntıları arasından geçiyor, kurşuni islerle dolu o duvarları aşıyor, güneşi görmek için çabalıyor, sonra öylece duruyor, sessizce bakıyor, en sonunda ışığa kavuşuyordu.
B) Rüya melekleri beni alıp götürdüklerinde harman yerinde, iki uzun mercimek tığının arasında, incecik bir yorganı bürünmüş uyuyordum.
C)Üstünkörü elbiselerin terzisiydi o.
D)Ayın doğuşuyla beraber incecik, titrek bir rüzgâr yaladı toprağı, toprağa tutunan samanları, iki yanımıza uzanmış mercimek tığlarının yüzünü.
E)Reklamlar, sattıkları ürünün kalitesini değil, onun kişinin hayatını ve kendiliğini ne kadar onaylanabilir bir şekilde değiştireceğini öne sürerek üründen bağımsız bir “deneyim” sunma sıtratejisini kullanıyor.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A)Derken elinde bir testiyle amcam çıkageldi, eğilip testiyi yalaktan doldurdu.
B)Doğanın insanlar için iyi olduğu fikri birçok insanın kişisel anılarından yola çıkılarak onaylanmış, doğanın zihinsel ve fiziksel sağlığımız üzerindeki etkilerini ölçen bilimsel araştırmalarla desteklenmiş ve bütün önemli yaban hayatı koruma kurumları tarafından coşkuyla kabul edilmiş basma kalıp bir fikirdir.
C)Soruyu tekrarlaya tekrarlaya, çoğalta çoğalta, anlamını büyüte büyüte uyudum.
D)Gözleri dalıp dalıp gidiyor, benden gizleyerek kendi kendine
söylediği bir şeyler var, eğilip kulak veriyorum, bir mırıltıdan başka bir şey duyamıyorum.
E) İçerde yankılanan, kavgaya tutuşmaya ramak kalmış iki kedinin tüylerini kabartıp kuyruklarını dikerek çıkardıkları yırtıcı bir sesti.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A)Temiz havada bir yürüyüş, biraz yeşillik manzarası ve kuş sesleri iç güdüsel olarak hepimizi daha iyi hissettirmez mi?
B)Odanın halıları kıyıya köşeye çekilmiş, kitaplıkta bulunan ne varsa odanın ortasına rastgele savrulmuştu.
C)Zamanla çırpınmanın kendisine daha çok acı verdiğini anlayınca elleri ve ayaklarındaki engellere karşı koymaktan vazgeçmişti.
D)Elbisemin insanların içinde yırtılmaması için dua ederek gittim yapma çiçek fabrikasına.
E)Devrilen kitaplık, dağılan kitaplar, toplanan halılar, üzerinde parçalanan elbiseler, ellerinin ve ayaklarının esareti onun içinde keşkelere bürünüyordu.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A)Dedemin musluğu sıkarken bana bakmadığı sırada hayata dair nasıl önemli bir ipucu yakalamış gibi hissetmişsem çalışacağım tezgâha bakınca da öyle hissettim.
B)Tam elimi son sepetten çekmiştim ki önüme konan modeli hatırladım.
C)Bilmem kaçıncı kez aynı düşü görüyor; hayra yormaya çalışıyor, ancak bir türlü yoramıyordu.
D)Ne zaman ki gökyüzünün renginde bir tuhaflık hissetse rüyada olduğunu anlardı.
E) Bu tür soruları yanıtlamak için ilişkili fizyolojik olayları inceleyerek hatırı sayılır bir yol kat etmiştir.

12.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A)İçinde yaşadığımız bu eşsiz dünya, işe yarar olduğundan çok, harikadır, faydalı olduğundan çok, güzeldir ve biz, onu kullanmaktan çok ona hayran olmalı ve ondan zevk almaya bakmalıyız.
B)Bu şekilde hissetmek hiçte seyrek değildir.
C)Babaannemin tokadının, beni anneme benzemekten alıkoymak için yüzümde şakladığı sabahın sonrasıydı.
D)Soruyu tekrarlaya tekrarlaya, çoğalta çoğalta, anlamını büyüte büyüte uyudum.
E)Yerde yatanın hemen yanında içinde bir miktar su bulunan bir
leğen, dibinde bir yudumluk su kalmış bardak, porselen bir tabağın içinde çoktandır beklemekten kurumuş yemek artıkları göze çarpıyordu.

13.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A)Birçok örnekte görüldüğü gibi, sosyal medyada takip ettiğiniz hesaplar gerçekçi olmayan bir hayat şeklini ya da mükemmel yaşamları ve ya görünümleri sergileyebilir.
B)Eğer duygularınızın yaşadığınız kayıplarla bağlantılı olduğunu kabul ederseniz yasınızı açık bir şekilde yaşamak için kendinize zaman ve alan tanıyabilirsiniz.
C)Yaşamın boşluk bıraktığı alanları, farklı eğilimlerle doldurma uğraşı baş gösterdi.
D)Boşlukta hissetmek bazen yanlızlık hissi olarak, bazen hayatınız ve hedeflerinizle ilgili kafa karışıklığı ya da hayatta bir şeyin peşinden koşmak için motivasyonunuzun eksikliği olarak kendini gösterebilir.
D)Felaketin ortasına düştüğünden habersiz, iyi niyetleri kadar kusurlarını da kuşanmıştı.

14.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?
A)Renk tayfının sessizliğine itaat ededururken, sevdaya dair olanı tasvir edecektim az daha.
B)İnsanın anavatanı, çocukluğudur.
C) Hem aynıydım; aynalı yazılardan çoğalarak akıyordum ona doğru, öteye beriye, hem bambaşkaydım; toplanıyordum bu sefer.
D)Belki şehrin çehresini değiştirmeye gücü yetmez kişinin ama yaşadığı çevrede yapacağı değişikliklerle kendini ferahlığa kavuşturmaya çalışması kalbini dinlendirme çalışmasından başka bir şey değildir.
E) Sıvılar dendiğinde hepimizin gözünün önünde son derece akışkan maddeler canlanmakla birlikte, gerçekte sıvıların akışkanlıkları birbirinden çok farklı olabilmektedir.

 

CEVAPLAR: 1.A,2.D, 3.E, 4.C, 5.A, 6.A, 7.D, 8.E, 9.B, 10.A, 11.E, 12.B, 13.D, 14.B

Yazdır

Yazar hakkında

Süleyman Kara

Öğrenci ve öğretmenlere faydalı olmak için onlara kaliteli edebiyat sitesi olan edebiyat sultanını sundum.

Yorum yap